Annons

Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Vad är viktigt med ditt boende och hur kan det förbättras? Det är frågor som Hyresgästföreningen just nu frågar Mariestadsborna. "Vi gör det här i ett forskningsprojekt och vänder oss till alla boendeformer", säger delprojektledaren Jesper Bryngelsson.
Magnus Tengberg och Cajsa Linderoth från Hyresgästföreningen knackar på hos hyresgäster i Mariestad.
Foto: Alice Winroth
Magnus Tengberg och Cajsa Linderoth från Hyresgästföreningen knackar på hos invånare i Mariestad. Den här gången är det såväl hyresgäster som boende i bostadsrätter och villor som tillfrågas.
År 2040 ska Mariestads invånarantal ha ökat från dagens cirka 25 000 till 40 000. Det är stadens vision. Bakgrunden är Volvos satsning på batterifabrik, den planerade pappersfabriken i Otterbäcken och utbyggnaden av kriminalvårdsanstalten Rödjan. Satsningar som skapar tusentals nya arbetstillfällen och stor inflyttning. Men var ska alla nyanställda bo? Och hur vill Mariestadsborna forma sina framtida bostadsområden?

Det är frågor som Hyresgästföreningen just nu tar reda på genom dörrknackning.

Boendeutvecklare Marie Sundberg ställer frågor till Maggan och Rolf Rutgersson om deras boendemiljö.
På surfplattan som boendeutvecklare Marie Sundberg (till höger) visar Maggan och Rolf Rutgersson finns det frågor om deras boendemiljö i Mariestad.

– Vi ska få in 400 respondenter, men vi satsar på att knacka på hos ännu fler än så. Vi har redan fått in över 200 svar, säger Marie Sundberg, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Tillsammans med övriga anställda finns hon denna vecka på plats i Mariestad för att ta reda på hur Mariestadsborna ser på sitt boende. Vilka platser i närområdet som de gärna använder, vad de saknar och vilka önskemål de har inför framtiden.

Att Hyresgästföreningen vill veta hur människor upplever sitt boende är inget nytt. Men den här gången höjer man blicken och frågar om mer än det som rör själva fastigheten. I fallstudien finns även frågor om hur de boende ser på sitt närområde. Är de nöjda med avståndet till närmsta livsmedelsaffär? Har de tillräckligt nära till sina fritidsaktiviteter? Funkar det med cykelvägar och kommunikationer?

Hyresgästföreningen ställer frågor till boende i Mariestad.
Målet är att få in 400 respondenter under kampanjveckan som Hyresgästföreningen just nu genomför i Mariestad.
Även de som bor i bostadsrätt och villa tillfrågas

Delprojektledaren Jesper Bryngelsson beskriver detta som saker som ”…ligger utanför fastighetsägarnas kontroll” men som ändå är viktigt för Hyresgästföreningen att jobba med.

– Vi ska betyda mer för fler. Men för att lyckas med det behöver vi bredda oss och inte bara fokusera på vår relation till fastighetsägarna. Vi måste även jobba med kommunerna, som kan påverka hela boendemiljön. Till exempel när de tar fram en ny detaljplan för byggande, säger Jesper Bryngelsson.

Jesper Bryngelsson är en av Hyresgästföreningens representanter i projektgruppen för "God boendemiljö för alla!"
Delprojektledaren Jesper Bryngelsson representerar Hyresgästföreningens i forskningsprojektet ”God boendemiljö för alla!”

Som ett led i detta vänder sig Hyresgästföreningen nu inte bara till hyresgästerna i Mariestad när det knackar på och ställer sina frågor. Även de som bor i bostadsrätt eller villa kommer få påhälsning.

Annons

– När undersökningen är klar kommer vi att överlämna rådata till forskarna i projektet för vidare analyser. Vi kommer också att uppvakta kommunen och lite längre fram kunna överlämna alla rådata vi samlat in inklusive de analyser vi gjort tillsammans med forskarna i projektet. Så att de sedan kan använda den som underlag i sin samhällsplanering, säger Jesper Bryngelsson.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
”Akademin i ryggen”

Satsningen är en del av ett forskningsprojekt som heter ”God boendemiljö för alla!”. Det finansieras av Formas, ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling och ansvariga för undersökningen är forskningsinstitutet Rise och Hyresgästföreningen. Som delprojektledare ansvarar Hyresgästföreningen för att samla in och kartlägga människors behov och levnadsdrömmar. Genom så kallat partnerskap är även Chalmers tekniska högskola, Egnahemsfabriken, Föreningen för byggemenskaper samt kommuner, civilsamhälle, regionala och statliga intressen med och bidrar.

Jesper Bryngelssson menar att frågorna som behandlas i projektet inte är nya för Hyresgästföreningen. Men att det nya nu är att arbetsmetoden utvecklas tillsammans med den akademiska världen vilket leder till högre kvalitet på materialet som samlas in.

– Det känns väldigt bra att ha forskningen och akademin i ryggen när vi genomför det här projektet för att förbättra människors boendemiljö, säger han och tillägger:

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

– Inom Hyresgästföreningen har vi länge pratat om vikten av att alliera oss med akademin. Det här projektet är inte det första som vi medverkar i, men kanske är det första gången som vi har en bärande roll och formellt ansvarar för ett av arbetspaketen.

Tre fallstudier

Förutom Mariestad så ingår ytterligare två geografiska områden i undersökningen. Det är dels Nordost Göteborg, med stadsdelarna Hammarkullen och Angered, och dels glesbygdsområdet Bottnafjorden i norra Bohuslän.

Annons

– Det är områden som är väldigt olika till sin karaktär men som har det gemensamt att de alla står inför stora förändringar i form av stor inflyttning och förtätning, säger Jesper Bryngelsson.

Läs ocksåBostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”Bilden är ett montage. Den visar två bilder, ena av förre justitieministern Morgan Johansson, andra av Kalmar fängelse.

Projektet pågår i tre år och för att genomföra de tre fallstudierna har 16 ungdomar i 18 till 20-årsåldern projektanställts som intervjuare. En stor tillgång hos ungdomarna är, enligt Jesper Bryngelsson, deras omfattande språkkunskaper. Tillsammans behärskar de inte mindre än elva språk, vilket gör det möjligt för dem att erbjuda de som intervjuas att svara på ett språk som de känner sig trygga att tala.

– Följden blir att vi får in berättelser som ingen annan har efterfrågat eller kunnat samla in, säger Jesper Bryngelsson.

När fallstudierna är klara kommer forskare på Rise att göra analyser, skisser och illustrationer. Därefter kommer Mariestadsborna att bjudas in till medborgarberedning där forskarnas tolkningar av det insamlade materialet presenteras.

– I Mariestad kommer vi bjuda in till medborgarberedning till våren. Det blir ett stort möte där man får chans att fylla på, fördjupa och komplettera bilden. Helt enkelt ytterligare diskutera stans framtida boendemiljö, säger Jesper Bryngelsson.

Fakta: Forskningsprojektet: God boendemiljö för alla!

Stadsplanering.

Mål:

Att förändra samhälls- och bostadssektorn, så att de tar större hänsyn till människors behov och ger dem större möjlighet till demokratisk medverkan.

Visa hur verksamhetsmodeller och arbetsmetoder för kommuner och civilsamhället i samverkan kan bidra till omställningen.

Detta görs genom:

1. kartläggning av människors behov och levnadsdrömmar,

2. utformning och undersökning av alternativa, rumsliga strukturer och boendemiljöer, och

3. utveckling av verksamhetsmodeller och arbetsmetoder för kommuner och civilsamhället i samverkan.

Metod: 

Tre fallstudier i Nordost Göteborg, Mariestad, Bottnafjorden i Norra Bohuslän.

Medverkande:

Forskningsinstitutet Rise, Hyresgästföreningen, Chalmers tekniska högskola, Egnahemsfabriken, Föreningen för byggemenskaper och Hyresgästföreningen.

Samt medverkan från kommuner, civilsamhälle, regionala och statliga intressen.

Finansieras av: 

Formas, ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling.

Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.