Annons

Var tionde hyresgäst hamnar efter med räkningar

Nyheter Mer än var tionde hyresgäst har kommit efter med hyran eller andra viktiga räkningar det senaste året. Var tredje har också svårt att klara oväntade utgifter.

Statistiska centralbyrån, SCB, har undersökt svenskarnas levnadsförhållanden genom att bland annat fråga vilka ekonomiska marginaler de har. För Hem & Hyras räkning har SCB tagit fram hur hyresgästerna har svarat.

11 procent av dem uppger att de har kommit efter med hyran eller  räkningar för el, gas, telefon eller liknande de senaste tolv månaderna. Det kan jämföras med att 6 procent av hela befolkningen har sådana ekonomiska problem.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Mer än var tredje hyresgäst saknar också ekonomiska marginaler. 37 procent svarar nej på frågan om de klarar av att betala en oväntad utgift på 8 000 kronor utan att låna eller be om hjälp. Det är mer än dubbelt så vanligt som i befolkningen totalt.

Annons

– Om man råkar illa ut, till exempel med tänderna, är 8000 kronor en summa man kan behöva få fram, säger Thomas Helgeson på SCB:s enhet för social välfärdsstatistik. 

– De grupper som sticker ut är yngre, personer med utländsk bakgrund och ensamstående föräldrar som ofta arbetar deltid och har lägre lön. Man kan tänka sig att de grupperna också oftare bor i hyresrätt

Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.

Skillnaderna är stora mellan olika delar i landet. I Uppsala, Skåne och Östergötlands län är det vanligast att hyresgäster har hamnat efter med hyran eller räkningarna. I Skåne, Västernorrland och Örebro län saknar flest hyresgäster kontantmarginal.

Annons
Län Har hamnat efter med hyra eller räkningar Saknar mindre kontantmarginal 
Uppsala 17,5 39,1
Skåne 13,1 40,7
Östergötland 12,7 27,6
Västra Götaland 11,5 35,7
Örebro 10,8 40,3
Värmland 10,8 32,0
Halland 10,6 34,4
Stockholm 10,0 35,5
Västernorrland 9,0 40,4
Kalmar 8,3 39,9
Västerbotten 8,0 29,9
Södermanland 6,9 35,9
Gävleborg 6,0 35,2
Jönköping 4,2 39,9
Norrbotten 3,4 33,9

Källa: SCB. I de län som saknas var antalet svande för få för att kunna ge en statistik säker siffra.

Läs också Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Andreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungera Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.