Vara bostäder säljer hus i Kvänum i kritiserad affär
Redan innan affären var behandlad i alla kommunala instanser informerades hyresgästerna om att husen fått nya ägare. Så stora affärer ska avgöras i både kommunstyrelse och i kommunfullmäktige, men detta var inte gjort när informationen gick ut om att hyran skulle betalas till den nya ägaren Bergeke.
Vara bostäders vd, Jan-Erik Wallin, menar att det var oklarheter i regelverket som gjorde att informationen gick ut.
– Det är otydligt skriver om det är kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige som ska avgöra sådana affärer, säger han. Men allt är förankrat i partierna, så jag anser att det gått rätt till.
Jan-Erik Wallin berättar om hur affären gått till. Han säger att det var det privata bolaget Bergeke som tog kontakt med Vara bostäder och visade intresse att köpa ett hus i Kvänum.
Wallin säger att det var extra intressant att det var en lokal entreprenör som vill satsa i Kvänum. Efter samtal mellan Vara bostäder och den intresserade köparen slutade det med att Bergeke la ett bud på samtliga tre hus med totalt 93 lägenheter i Kvänum.
– Vi räknade på budet och fann det värt att pröva, säger Jan-Erik Wallin.
Han säger att Vara bostäder inte har samma ekonomiska möjligheter att renovera de aktuella bostäderna som ett privat bolag har. Det förklarar han med att den kommunala ägaren måste göra offentlig upphandling, medan en privat aktör kan agera mer fritt.
– Det blir billigare för en privat ägare. Och vi anser att det kostar för mycket att renovera husen, säger Wallin.
Flera har kritiserat den snabba försäljningen. Vänsterpartiets Egon Frid är mycket upprörd över hur affären gått till. Han anser att det är helt fel att sälja allmännyttan i Kvänum. Han anser också att beslutet klubbas igenom utan ordentlig behandling när coronan gör att få politiker är representerade. Han säger att direktivet har varit att inte ta stora beslut under den här tiden.
– Det och framför hastigheten av affären väcker misstankar om att det är något lurt. Det brukar finnas en plan, en anledning till att man säljer ut fastigheter. Här kommer en aktör och säger att man vill köpa och affären går igenom utan att behandlas på rätt sätt. Det är först i efterhand som den tas upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, säger han.
Han säger att detta inte är vilken affär som helst:
– Detta är människors hem. Det är inte en affär som bara ska tryckas igenom. Hela försäljningen har skett odemokratiskt, säger han.
Jan-Erik Wallin menar att det hela har gått rätt till, men att det gått fort. Att det skulle vara något lurigt och felaktigt med hur försäljningen gjorts avfärdar han.
– Det menar jag är förtal, säger han. Detta är en normal affär. Det är absolut inget lurigt med detta.
Även Hyresgästföreningen har reagerat över Vara bostäders agerande och snabba affär. Lennart Derehag, ordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, skriver till politikerna: ”Vara bostäders beslut om att sälja sina fastigheter i Kvänum, eller snarare processen genom hur detta har hanterats, reser en rad frågor som varje ledamot av kommunfullmäktige med intresse för en ansvarsfull politisk hantering bör få klarhet över, innan en försäljning kan godkännas.
Kommunen skriver själva på sin hemsida om hur affären har gått till. Bergeke har kontaktat Vara bostäder om att överta bolagets tre fastigheter i Kvänum. Och det har gått fort. Inom loppet av drygt en månad stod det klart att bolaget nått en uppgörelse om övertagande. Kanske för fort? ”.
Lennart Derehag påpekar också att Bergeke-koncernen och dess vd Christian Johansson systematiskt sagt upp förhandlingsordningar med Hyresgästföreningen sedan 2014. Derehag befarar att det blir samma utveckling i husen som nu köps av Bergeke.
Lars-Erik Wallin menar att Hyresgästföreningen för en kampanj mot köpet.
– Förklaringen är väl att man förlorar pengar om man inte får förhandla och om medlemmar går ur föreningen, säger han.
Flera hyresgäster har valt att säga upp sina kontrakt och flytta i samband med att den nya ägaren tar över. Detta menar Jan-Erik Wallin är en tillfällighet, att flera bestämt sig för att flytta redan innan köpet blev offentligt. Han säger att flera av de som flyttar har fått bostad i centralorten Vara.
– Det är egentligen bara en som har hänvisat till att det är Bergeke som köper husen, säger han.
Den hyresgästen är Marie Johansson. Hon berättar för Hem & Hyra att hon är mycket besviken över Vara bostäders agerande. Hon har tidigare haft Bergeke som hyresvärd och valde att flytta till Vara bostäder på grund av ägaren. Nu flyttar hon igen.
– Jag hade tänkt att bo här resten av mitt liv. Men med den ägaren vill jag inte vara kvar. Så nu flyttar jag, säger hon. Det som upprör mig mest är att vi får information om att husen är sålda innan det är beslutat. Och att Vara bostäder inte lyssnar på oss hyresgäster.
– Det är inte sant att det bara är jag som flyttar på grund av detta. Det är fler, men de vågar inte stå för det, säger hon.
Ärendet tas upp i Vara kommunfullmäktige på måndag, den 22 juli. Och Bergekes övertagande är framflyttat från 1 juli till 1 augusti.
– För oss är affären redan avklarad, säger Jan-Erik Wallin. Det som återstår är formalia. Och vi anser att det är en bra affär för både hyresgäster och för vårt bolag. Husen står kvar, de får en lokal ägare som vill satsa och Vara bostäder får loss kapital för fortsatt byggande.
Kvänum är en tätort i Vara kommun. Orten har cirka 1200 invånare. Kvänum är en industriort med företag som Swegon, Åkerstedts och Kvänumk kök.