Varannan mambo bor gratis
I årets upplaga av Hyresgästföreningens undersökning har över 2 000 personer mellan 20 och 27 år som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö och Lund, fått svara på frågor om sin boendesituation.
I Stockholms län bor 26 procent av de tillfrågade kvar hos föräldrarna, i Göteborgsregionen 22 procent och i Malmö och Lund 16 procent. Siffrorna är ungefär de samma som tidigare år.
De allra vill ha en egen bostad omgående. Och över hälften anser bor hemma anser sig ha råd. Varför då så många bor kvar hemma har Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen och den som tagit fram rapporten, inget enkelt svar på. En förklaring kan vara att många svarar att det är billigt och praktiskt. Och det är lätt att förstå varför de tycker det: Över hälften av dem som bor kvar hemma betalar ingen hyra till sina föräldrar. I Stockholms län bor 48 procent gratis, i Göteborgsregionen 55 procent och i Malmö och Lund 57 procent.
– Att antalet som bor gratis är lägst i Stockholm tyder på att här är bostadsbristen värst. Många lever som vuxna men tvingas bo kvar hemma för att man inte hittat en egen bostad, säger Ylva Westander.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tror att många föräldrar drar sig för att ta upp frågan att det är dags att börja betala hemma, medan många unga tycker att det är rimligt. Men så länge föräldrarna inte säger någonting väljer man att lägga pengarna på annat. Hon tycker att vuxna barn ska betala för sig.
– Hur mycket man ska betala beror såklart lite på hur boendet ser ut. Till att börja med tycker jag mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden i matkostnad är rimligt. Sedan kan man diskutera om sonen eller dottern ska betala en del av hyran och andra fasta kostnader, säger Ingela Gabrielsson.
Ylva Yngvesson, chef Institutet för privatekonomi på Swedbank, anser att barn som har en inkomst bör betala hemma. Om inte annat för att lära sig att det “kostar att leva”.
– Att bo hos föräldrarna är ändå mycket billigare än eget boende. Många föräldrar som inte har behov av pengarna sätter undan dem till barnet tills det är dags för sonen eller dottern att skaffa eget boende, säger Ylva Yngvesson.
Stockholm: 26 procent.Göteborg: 22 procent.Malmö och Lund: 16 procent.
Andel som inte betalar något för att bo hos föräldrarna:Stockholm: 48 procent.Göteborg: 55 procent.Malmö och Lund: 57 procent.