Varbergs bostad höjer hyrorna

Varberg UPPDATERAD. Drygt 5 000 hyresgäster hos Varbergs bostad får vänja sig vid nya hyror. Bolaget höjer sina hyror med i genomsnitt 2,3 procent från den 1 april.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Alla hyresgäster får inte samma hyresökning, vissa slipper helt. Spannet sträcker sig från 0 till 3 procents höjning.

Genomsnittet blir 2,3 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det 138 kronor mer i månaden.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

Höjningen är den högsta på flera år, något som följer den allmänna trenden i hela landet.

Överenskommelsen gäller från 1 april 2019 till 1 april 2020.

Varbergs bostad hade yrkat på att höja med 3 procent.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Marcus Atterstam är förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han är nöjd med att Hyresgästföreningen och Varbergs bostad kunnat nå en förhandlingslösning.

– Visst hade vi gärna sett en lägre nivå, men så är det i förhandlingar, båda sidor får ge och ta. Båda parter har ansträngt sig gemensamt och vi har haft konstruktiva samtal, säger Marcus Atterstam.

Hans-Emil Lundquist är förvaltningschef på Varbergs bostad. Även han berömmer samtalsklimatet.

Läs ocksåKraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt"En av adresserna som drabbas av den nya hyran, samt Susanne Lindmark, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

– Det har varit en bra förhandling. Vår bild är fortfarande att vi skulle behövt den högre hyresnivån för att kunna göra det vi vill göra. Vi har försökte förmedla vår verklighet i förhandlingarna. Men nu blev det det här resultatet och då får man acceptera det, säger Hans-Emil Lundquist.

Förutom själva hyresuppgörelsen är parterna också överens om att återuppta arbetet med så kallade kvalitetshyror, en process som legat i träda några år. Lite förenklat handlar det om att finslipa differentieringen. Målet är att varje enskilt hus får en hyra i nivå med den kvalitet som boendet håller.

LÄS MER

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Drog av för hotellnätter – egna hyressänkningar står hyresgästen dyrt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.