Varbergs Bostad vill riva hela beståndet i Bua
Hem & Hyra har tidigare berättat om planerna att trots bostadsbrist riva hus i fiskeläget Bua, 25 kilometer norr om Varberg.
Men då, 2018, handlade det ”bara” om sex hyreshus på Violvägen. Där gör den mjuka marken att byggnaderna sjunker och får svåra sättningar.
Hyresgästen Margret Wallmark var inte så glad över beskedet att hon behöver flytta. Det är hon fortfarande inte, även om hon blivit lovad en ersättningslägenhet.
– Det känns inte så roligt. Jag bor fortfarande kvar på Violvägen. Vi ska flytta så småningom, men beskedet vi fått är att det inte är någon hets med det i vårt hus, säger Margret Wallmark på telefon.
Den senaste månaden har Varbergs Bostad presenterat betydligt större planer. Nu är tanken att samtliga 367 hyresrätter i området ska rivas.
Violvägen rivs de närmaste åren, närliggande Alvägen om 10 år. Om 25 år ryker de tre kvarvarande gatorna Rosenvägen, Syrenvägen och Liljevägen.
Parallellt med rivningarna: en massiv nybyggnation. 367 bostäder idag ska bli 850 eller ännu fler.
– Vi insåg att vi måste se det här mer som ett samhällsprojekt än ett husprojekt, säger Ulf Hofstedt, vd för Varbergs Bostad.
I korthet tror bolaget att Buas befolkning kommer att öka kraftigt de närmaste decennierna. Varbergs Bostad vill både ta höjd för detta och samtidigt vara med och gå i täten för utvecklingen.
– Bua har alla kvaliteter man förknippar med ett kustsamhälle. Blir det dessutom väldigt mycket mer lägenheter än idag borde det göra att många vill flytta dit, säger Ulf Hofstedt.
Det kan låta som ett riskprojekt. Och det finns också flera inbyggda svårigheter. Därför ska projektet presenteras för Varbergs kommunfullmäktige i december. Det krävs både välsignelse från politikerna och en ny detaljplan innan något kan spikas.
Varför skulle Bua växa?
Antagandet är inte så gripet ur luften som det kan verka. Grannkommunen Kungsbacka i norr har mer än tredubblat antalet invånare sedan 60-talet.
Samtidigt har även Varberg vuxit. Varbergs kommun har alltmer blivit en del av Storgöteborg, med pendling i båda riktningarna.
Buas befolkning har ökat sakta men säkert sedan 1990-talet. Idag har orten drygt 2 000 invånare. Men Ulf Hofstedt menar att det inte är orealistiskt att tänka sig minst en fördubbling av invånarantalet till år 2050.
– Vi ser en kraftig tillväxt i de norra delarna av Varbergs kommun. Bua har småbåtshamn och strand och ett centrum där det finns Ica-butik, vårdcentral, skola och förskola. Snart kommer det att finnas en pendelstation tio minuter från samhället. Dessutom finns det stora förtätningsmöjligheter. Idag är bebyggelsen ganska gles, säger Ulf Hofstedt.
Vart ska hyresgästerna i de rivna husen ta vägen?
Detta är ett pussel. På Violvägen började rivningarna redan 2018 och inom tre–fyra år ska hela gatan vara borta. Alla hyresgäster erbjuds flytt till lägenheter på de andra gatorna i området, med undantag för dem som flyttat in de senaste åren och nu bor på korttidskontrakt.
– Vi har arbetat med det här rätt länge och har ersättningsbostäder så det räcker. I den bästa av världar kommer vi att kunna väga upp med nyproduktion samtidigt som vi river. Men vi äger inte hela den processen själva, varken vad det gäller detaljplaner eller överklaganden, säger Ulf Hofstedt.
På Violvägen ska det sedan byggas hyresradhus. De ska inte vara tyngre än vad den sanka marken klarar av.
Näst i tur står husen på Alvägen. Dem räknar Varbergs bostad med att riva inom tio år.
Blir det inga billiga lägenheter kvar?
De gamla husen är från miljonprogrammets dagar och har låga hyror. Det är inte orealistiskt att tro att hyrorna i de nybyggda husen kan bli dubbelt så höga.
Situationen i Bua är en mikroversion av det som utspelar sig i hela Sverige. Var ska låginkomsttagare ta vägen när hyrorna chockhöjs?
Varbergs Bostads svar är att husen på Rosenvägen, Syrenvägen och Liljevägen ska få stå kvar i 25 år och utgöra Buas ”prisvärda boende”. De ska hållas i gott skick, men all renovering ska samtidigt vara på en miniminivå så att inte hyrorna går upp.
– Om 25 år kommer inte husen på Violvägen och Alvägen att vara så nya längre och då kan de bli det nya prisvärda boendet. Vi hoppas att hyresnivåerna ska ha börjat möta varandra vid det laget, säger Ulf Hofstedt.
Men tänk om Bua inte växer?
Det kan hända många oförutsedda saker när man planerar flera decennier in i framtiden. Men Ulf Hofstedt menar att Varbergs Bostad tar höjd för det.
– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte finns en ekonomisk riskfaktor. Men vi hanterar det genom att bygga etappvis. Fungerar det inte får vi pausa, vi satsar inte allt på ett kort, säger Ulf Hofstedt.
Hyresgästen Margret Wallmark säger att hon sett informationen om bostadsbolagets planer. Men om Bua kommer att växa i framtiden är inget hon går och funderar på.
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Men Bua är väldigt fint. Får man också många nya lägenheter här kanske det blir jättebra, säger Margret Wallmark.
Det ekonomiska regelverket i Sverige gör det olönsamt att bygga hyresrätter på småorter, även om husen genast fylls av hyresgäster.
Det beror på redovisningsregler som infördes 2014. Marknadsvärdet styr hur hyreshusen värderas, även om inte bostadsbolaget har minsta tanke på att sälja dem.
Då kan husen bli värda mindre än vad det kostat att bygga dem. Plötsligt blir de en förlust i bolagets räkenskaper, vilket i sin tur kan tvinga bolaget att höja hyrorna.
Läs mer om detta i den här artikeln.
Varbergs Bostad hoppas kunna vara med och öka attraktiviteten i Bua genom sina nybyggen.
Det skulle sin tur kunna öka marknadspriserna i området och göra att Varbergs Bostads hus inte drabbas av så stora nedskrivningar.