Annons

Varbergsvärd tvingas fixa fel

Varberg Det fuktskadade badrumsfönstret måste fixas, liksom bänkskivan i köket och den trasiga strömbrytaren i sovrummet. Annars hotar vite om 10 000 kronor för en Varbergsvärd.
Badrumsfönster med schampoflaskor.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ett badrumsfönster ska klara att man ställer schampoflaskor i det, menar hyresnämnden.

Som hyresgäst har du rätt att få hjälp med brister som påverkar om du kan använda din bostad som det är tänkt.

Men en hyresgäst i Varberg lyckades inte få gehör hos sin värd, trots problem med bland annat fuktskador, ett trasigt kylskåp och en riskabel strömbrytare. Värden ansåg att skadorna hade orsakats av hyresgästen själv.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Därför hamnade frågan i rättssalen. Hyresnämnden konstaterar att köksbänken mycket riktigt är fuktskadad, med risk för mögel. Även badrumsfönstret har tydliga tecken på fuktskador.

Enligt värden beror fönsterskadorna på att hyresgästen ställer schampoflaskor där. Men det argumentet duger inte, enligt hyresnämnden – ett badrumsfönster med rätt fuktskydd ska klara sådant.

Annons

Fönsterskadan har dessutom varit känd i över ett år, utan att fastighetsägaren gjort något åt den. I höstas krävde kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd att hyresvärden skulle förhindra fuktskador på just detta fönster. Kravet var kopplat till hot om vite på 5 000 kronor.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Hyresgästen har också en farlig strömbrytare i sovrummet, konstaterar hyresnämnden. Delar av plasthöljet saknas, och därmed ökar risken för få en stöt när man tänder eller släcker.

Därför kräver hyresnämnden att Varbergsvärden ska åtgärda badrumsfönstret, samt köksbänken och den trasiga strömbrytaren. För att slippa betala vite om 10 000 kronor ska fastighetsägaren åtgärda problemen inom några veckor.

Men hyresgästen får inte igenom alla sina önskemål. Hyresnämnden tycker att skadorna på köksluckor och -socklar mest handlar om utseende. Det är inget som påverkar hur lägenheten används, ur ett juridiskt perspektiv. Värden slipper därför krav på att åtgärda detta.

Annons
Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Detsamma gäller en fuktskadad fönsterbräda, där hyresnämnden bedömer att skadan är gammal och inte påverkar brädans funktion.

Värden har påbörjat arbetet med att åtgärda badrumsfönstret. Hyresgästen har också fått ett annat kylskåp.

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.