Annons

Värd förbjuden att hyra ut: ”Lägenheten är en livsfara”

Härnösand Adressen är Västra Bondsjögatan 40, Härnösand. Hyresvärden som äger huset har slutat bry sig om det. Nu rasar hyresgästernas tillvaro samman. Bokstavligen.

Ulf Asplund löser problemen själv när saker inte funkar längre. Han vrider igång köksfläkten med en gaffel. Plastvredet som satt där var gammalt och sprack till slut.

Altandörren hålls stängd med hjälp av en fastkilad skruvmejsel. I hans sovrum bågnar det vattensjuka taket ovanför sängen.

Läs också30-åriga kylen pajade – då bytte värden mot en lika gammal

– Allt trasigt blir vardag och man slutar tänka på det, säger han.


Det luktar mögel i hela lägenheten. Mörka ringar i tak och längs väggar breder sakta men säkert ut sig i takt med höstregnet, berättar Ulf.

– Fuktskadan i taket i sovrummet är väl värst. Den började komma för tre år sedan och nu väntar jag bara på att det ska spricka upp och rasa ner.


Men Ulfs lägenhet bedöms ändå som beboelig av Härnösands kommun. Än så länge.

Bostaden ovanför honom däremot är sedan 12 oktober utdömd av miljökontoret. Fram till dess var det Åsa Norbergs hem.

Läs ocksåCamilla utlovades nyrenoverad lägenhet – fick en dödsfälla

Men här får ingen bo längre. Helst inte ens vistas. Den är för farlig. Det är två veckor sedan nu som Åsa plötsligt blev hemlös. Men hennes saker är fortfarande kvar.

Ett par jackor hänger i hallen. Kaffebryggaren är avstängd men kannan halvfull. Fönstret står öppet och gardiner fladdrar i vinddraget. I ett rum står sängar och möbler uppstaplade.

– Var skulle jag annars ha dem? Jag har ingenstans att ta vägen.

Läs ocksåDe är på jakt efter fukt och mögel
Åsa Norberg.

Åsa säger att hon fortfarande har svårt att förstå att hon inte bor här längre. Att hennes kontrakt inte existerar.

Hon har hittat en tillfällig sovplats hos sin syster, men hänger ändå kvar i huset hos de som hon fortfarande tycker är hennes grannar.

– Jag känner mig som en husockupant. Men jag har inte hittat en lösning än.

Ändå borde hon kanske förstått att situationen skulle bli ohållbar till slut.

Lägenheten har fallerat allt mer sedan hon flyttade in 2017. Antagligen var vattenläckorna från det trasiga yttertaket ett faktum redan då. När vattnet passerat vinden nådde fukten ner till Åsa.

– I somras började jag känna av en stark mögellukt och jag kontaktade miljökontoret.

En anmälan upprättades men det gjordes inget hembesök då. Inte förrän Åsa ringde igen i början av oktober.

Då hade sovrumstaket rasat in.

– Det började droppa lite här och var från taket i sovrummet och vardagsrummet. Jag hade inte hinkar så det räckte och jag flyttade ut sängen från sovrummet. Då brakade taket.


En vecka efter kommunens besiktning kom beskedet om att hon inte längre kunde bo kvar i lägenheten.

Katja Andersson är miljöhandläggare på Härnösands kommun. Det var hon och Thomas Lindström på byggavdelningen som besökte Åsas lägenhet.

– Den är inte bara en fara för hälsan, den är en fara för livet, säger Katja.

Annons

Varken hon eller hennes kollegor har utfärdat ett akut uthyrningsförbud tidigare.

– Jag skulle säga att hyresgäster vänder sig till oss ganska ofta om besvär i boendemiljön. Men ett sånt här fall är ytterst ovanligt.

Idag bor det hyresgäster i två lägenheter till i huset.
Kommunen har konstaterat att bristerna är otaliga, men att det trasiga taket är mest akut. Även de lösa tegelpannorna som balanserar på kanten av taket på utsidan utgör en fara.

Snart ligger också snön tung på taket vilket kan förvärra situationen ytterligare.

Lösa tegelpannor ovanför lägenheten där Åsa bodde.

Så vad gör kommunen nu för att förhindra att någon far illa?

I Åsas fall var läget så pass akut att man kunde tillämpa miljöbalken för att bomma lägenheten. Men de övriga bostäderna är inte i tillräckligt dåligt skick för att göra detsamma där.

Istället har en anmälan om ”ovårdad byggnad” upprättats för att angripa problemet genom plan-och bygglagen. Ett föreläggande om att snarast vidta åtgärder har skickats till hyresvärden, Ingvar Modig.

Kort presentation av Ingvar Modig som fastighetsägare och hyresvärd:

  • En privat hyresvärd utan enskilt bolag.
  • Bosatt i Örnsköldsvik.
  • 70 år och har varit aktiv hyresvärd i 25 år. Första huset köptes 1996 i Högland.
  • Idag har han sammanlagt sju hyresfastigheter i Örnsköldsviks och två i Härnösands kommun på adresser i Domsjö, Högland, Bjästa och centrala Härnösand.
  • Förekommer i 19 medlemsärenden sedan 2011 i Hyresgästföreningens register.
  • I hyresnämnden i Sundsvall har Ingvar Modig varit aktuell i fyra ärenden sedan 2012, varav de två senaste i år. Det ena gäller Åsas lägenhet i Härnösand och det andra gäller ett åtgärdsföreläggande med vite på Domsjövägen 64 i Örnsköldsvik efter att en lägenhet i huset drabbats av omfattande vattenskador och mögeltillväxt. Hyresgästerna valde att flytta och skador kvarstår.
Domsjövägen 64 i Örnsköldsvik. En av Ingvar Modigs fastigheter.

Men framför allt är Modig väldigt svår att nå. För både hyresgäster och myndigheter.

Antingen svarar han inte i mobilen eller så avvisas samtalen. Inte heller mejl fungerar som kommunikationskanal.

– Vi har skickat delgivningsbeslut per post som vi inte vet om han fått. Det vore bra om han svarade när vi ringer så vi kan bekräfta att han vet om vad som pågår, säger miljöhandläggare Katja Andersson.

När Hem & Hyra åker till fastigheten i Örnsköldsvik som är aktuell i hyresnämnden har vi turen att råka på Ingvar Modig i trappuppgången.
Han ställer upp på en intervju.

Han berättar att han vet om uthyrningsförbudet och medger att han försummat huset i Härnösand, tio mil bort.

– Jag har ärligt talat inte varit nere där så mycket… det är egentligen ingen ursäkt men jag har haft fullt upp här. Jag har tänkt att jag ska fara ner och göra nånting åt taket som det är bråttom med, men det blev lagt på is och nu kan jag ju inte börja med det innan vintern.

Västra Bondsjögatan 40, Härnösand.

Ingvar säger att han har svårt att åtgärda taket för att han inte kommer åt det med skylift.

– Det står uppallade skrotbilar i vägen. Och du vet det är ingen som har tid att göra jobbet heller, alla är uppbokade. Det är svårt att få tag i någon.

Sist Ingvar var nere och såg till huset var ”i juni juli nångång” och hans bedömning då var att det inte var nån större fara med huset. Trots att Åsa påtalat att det luktade mögel i hennes lägenhet så tittade han inte efter själv hur det såg ut hos henne.

– Men jag har ju sett bilderna nu som kommunen skickat.

Annons
I vardagsrummet där Åsa bodde bågnar taket av ytterligare en vattenskada. ”En dag rasade min taklampa ner” berättar Åsa. Taket hade blivit för mjukt och kroken lossnade.

Förstår du varför kommunen förbjuder dig att hyra ut lägenheten?
– Jo, nog kan jag förstå det.

Kommer du laga taket?
– Jag får göra nåt provisoriskt, sen måste jag ta tag i det till sommaren. Annars rasar ju huset ihop. Och då kan jag inte sälja det.

Funderar du på att sälja?
– Jamen jag är ju så pass gammal och vill helst ha bort Härnösand eftersom det är bökigt att ta sig dit och få nåt gjort. Men jag har nästan gett upp det där huset…

Har du pratat med Åsa?
– Nä, jag har inte pratat nånting med henne… jag har faktiskt haft lite dåligt samvete för det men inte gjort nåt åt det. Jag tänkte att hon kan ta lägenheten mittemot om jag gör iordning toaletten där, säger Ingvar Modig.

Tillbaka till Åsa Norberg och huset på Västra Bondsjögatan i Härnösand.
Dörren till den tomma lägenhet som Ingvar säger att han tänkt erbjuda Åsa står öppen.

Vi kliver in.

En stor del av väggen i hallen och köket är slitna och saknar tapet. En toalettstol står i hallen och badrummet är bara ett mörkt hål.
Men Åsa är inte nogräknad.

– Jamen, det här var ju inte så dum idé, utropar hon glatt.

Till en början. Men efter att ha inspekterat rummens väggar och tak låter hon inte lika hoppfull längre. Förutom att taket inte ramlat in är den i ungefär samma skick som hennes gamla. Minus badrum.

– Det är sprickor i varenda vägg… och det ser inte säkert ut att bo här heller, konstaterar hon.

Lägenheten som värden tänker erbjuda Åsa.

Ingvar Modig tänker inte överklaga beslutet om uthyrningsförbud. Och han säger att han tänker fixa skadorna. Det återstår att se. Och det är bråttom.

Miljöhandläggare på Härnösands samhällsförvaltning har krävt att en specifik åtgärdsplan ska upprättas innan den 1 november angående Åsas lägenhet.

Dessutom begär kommunens byggavdelning att Ingvar Modig lämnar in en mer omfattande plan senast 5 november för hur och när åtgärder ska göras för hela fastigheten.

– Nästa steg är sannolikt ett åtgärdsföreläggande med vite. Förhoppningsvis kan vi komma i dialog med fastighetsägaren innan vi går vidare, då kan vi också ge honom ”tips” om de akuta åtgärderna som måste göras snarast, säger Thomas Lindström, handläggare på samhällsförvaltningens byggavdelning.

Trasigt trappräcke och slitna trappsteg.

Hur ofta är det som hyreshus vanskötts så här enligt din erfarenhet?
– Det är inte så vanligt att vi har fall där fastigheter med uthyrda hyreslägenheter vansköts i den omfattning att det blir ärenden hos byggavdelningen.

Tror du att hot om vitesföreläggande, alltså böter, ger någon effekt?
– Nej, det är inte säkert. Det biter tyvärr inte alltid. Det är ett elände med fastighetsägare som inte sköter om sina hus. Det brukar sluta med att hyresgästerna flyr.

Även Hyresgästföreningen är inkopplade och har inte släppt ärendet. Skadestånd är aktuellt och värden kommer att bli stämd för de kostnader som uppstått med anledning av vanvården av huset, meddelar juristen William Bränneson Petersson.

Läs också Dålig ventilation i nära tre år Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.