Värd renoverar mitt i pandemin – äldre rädda för att smittas
– Äldre sitter inspärrade och vågar inte gå utanför dörren eller ta emot besök. På Stockholms sjukhem här intill har det dött många i covid. Besöksförbudet på äldreboenden har förlängts, samtidigt blir vi intvingade i det här, säger en äldre man som vill vara anonym.
De flesta i huset tillhör riskgruppen som ska hålla sig hemma och undvika att träffa andra. Samtidigt genomför värden en fönsterrenovering mitt under pandemin, vilket gjort flera hyresgäster oroliga. En äldre kvinna kallar det ”helt vansinnigt”.
Stiftelsen Isaak Hirschs Minne hyr ut bostäder till äldre stockholmare som är över 65 år. Entrén i fastigheten på Kungsholmen är full av rullatorer. I porten sitter rekommendationer för de boende: ”Undvik sociala kontakter som inte är nödvändiga. Hembesök kan bidra till smittspridningen, vänta därför med felanmälningar som inte är akuta.”
Samtidigt pågår en renovering.
– Det väller in hantverkare. Det är jätteläskigt. En del bor i trånga rum. Grannar är ledsna och upprörda. En gammal farbror är väldigt bekymrad. Men han vill inte klaga, berättar den äldre mannen.
Själv är han orolig eftersom han har underliggande sjukdomar.
– Det kom tre killar till min lägenhet. En hade munskydd, men inte alla tre.
De boende fick inte någon möjlighet att förbereda sig på renoveringen, menar han. Själv fick han en lapp i brevlådan någon vecka innan arbetet satte igång i början av juni.
Christine Wallmark är direktör för stiftelsen.
– Vi hade skjutit upp det ett par år och diskuterade alla möjliga alternativ. Vi beslutade att göra renoveringen under sommaren då hyresgäster kan använda trädgården. Vi genomför renoveringen med minsta möjliga påverkan.
Hon betonar att de gått ut med rekommendationer om att hyresgästerna inte ska befinna sig i samma rum som hantverkarna under renoveringen.
Men en femtedel av lägenheterna i huset är ettor.
Hur ska de äldre i riskgrupp som bor i ettor kunna gå undan?
– Det verkar fungera bra. Många av våra hyresgäster är pigga och kan sitta på gården. Hyresgästerna är till synes otroligt nöjda.
Vissa av hantverkarna saknar munskydd – hur ser ni på det?
– Det finns inget munskyddstvång i Sverige, men vill hyresgästen att hantverkaren har munskydd så kan de ställa upp på det.
Christine Wallmark säger att de har tittat på riskerna för smittspridning i samband med renoveringen.
– Vår bedömning är att det inte finns några risker.
Zeljko Kranjec är jurist på Hyresgästföreningen.
– Rent generellt kan man inte neka hyresvärden att genomföra åtgärder. Men det är vansinne att sätta igång det här när man vet att det är äldre som bor i huset. Vilket ansvar har fastighetsägaren om någon blir smittad?
Han är inte övertygad om att ett fönsterbyte kan betraktas som brådskande. Äldre hyresgäster kan vädja till fastighetsägare att skjuta fram renoveringar till pandemin är över, förklarar han.
Att informera om åtgärderna en vecka innan är inte tillräckligt.
– Då kan man inte planera.
Den äldre mannen som Hem & Hyra talat med menar att värden borde ha skjutit upp renoveringen.
– Att göra det här under corona är omdömeslöst. Det kostar troligen pengar för dem att flytta fram det här. Men det handlar faktiskt om liv och död.
Folkhälsomyndigheten skriver att fastighetsägare har ett ansvar att förhindra smitta av covid-19. Fastighetsägare har rätt att åtgärda en akut brist, som till exempel en vattenskada, men det bör utföras så att det inte uppstår risk för smittspridning.
”Om renoveringar inte kan genomföras utan risker bör verksamheten i möjligaste mån undvika dem,” skriver myndigheten.