Värden stämmer dem – men hade inget bevis i rätten
Hem & Hyra har tidigare berättat om hur Byggnadsbolaget Curt Lundahl har stämt sin före detta hyresgäst Jonatan Fahlén och hans sambo Catherine Holt. Historien har bidragit till att företaget hamnat på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar 2021.
Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co AB hävdar att paret orsakat skador för 13 000 kronor när de hyrde en lägenhet i Bergsjön åren 2016–2018. Dessutom vill värden ha 5 000 kronor för bristfällig städning.
Jonathan Fahlén och Catherine Holt menar å sin sida att lägenheten på Tycho Brahes gata var kraftigt nedsliten redan när de flyttade in och att skadorna inte orsakats av dem.
Enligt hyresgästerna har Curt Lundahl satt i system att kräva utflyttande hyresgäster på pengar, fast slitaget i själva verket handlar om eftersatt underhåll. Paret menar också att de städat noggrant, men att det var svårt att få riktigt rent på grund av de mycket slitna ytskikten.
Bolaget har under resans gång sänkt sina krav och kommit med förslag om förlikning, vilket hyresgästerna sagt nej till.
Nyligen möttes parterna i Göteborgs tingsrätt. Jonatan Fahlén var på plats. Han är den som stått på hyreskontraktet och därför formellt betalningsansvarig om rätten skulle döma till hans nackdel.
– Jag är inte speciellt orolig. Men samtidigt är det här något som hängt över oss ganska länge, det ska bli skönt att få ett slut på det, säger Jonatan Fahlén till Hem & Hyra.
Byggnadsbolaget Curt Lundahl representerades i tingsrätten av uthyrningsansvarig Anneli Johansson som närvarade tillsammans med advokat Fredrik Emanuel.
Anneli Johansson ville inte svara på några frågor från Hem & Hyra eller ge några kommentarer.
Ingen besiktning gjordes
Catherine Holt bodde i lägenheten som andrahandshyresgäst innan Jonatan Fahlén flyttade in, men hade inte tillräckligt stabil ekonomi för att få stå på hyreskontraktet ihop med honom. Hon var kallad som vittne via länk.
Under förhandlingen vittnade även Byggnadsbolaget Curt Lundahls förvaltare och fastighetsskötare.
Det framkom att ingen besiktning gjordes när Jonatan Fahlén flyttade in.
– Nej, det blev inte så. Sambon (Catherine Holt) bodde ju redan i lägenheten i andra hand, säger Curt Lundahls förvaltare.
I Curt Lundahls hyreskontrakt står det uttryckligen att hyresgästen är skyldig att begära ett besiktningsprotokoll. Kort efter att Jonatan Fahlén flyttat in skickade därför han och Catherine Holt ett rekommenderat brev till bolaget där de begärde besiktning. Samtidigt bifogades en lista med fel och brister i den slitna lägenheten, som paret krävde skulle åtgärdas.
Men inte heller då genomfördes någon besiktning. Några av bristerna rättades till, men de flesta lämnades utan åtgärd.
Vänder brevet mot hyresgästerna
Vid förhandlingen i rätten ville däremot Curt Lundahls sida använda parets brev som bevis mot dem. Curt Lundahls tes är att brevet räknar upp samtliga brister i lägenheten. Skador som inte nämns i listan har därför inte funnits när Jonatan Fahlén flyttade in, argumenterade advokat Fredrik Emanuel.
Detta bestreds både av ombudet Sandra Nogueira från Hyresgästföreningen och av Jonatan Fahlén själv.
– Syftet var inte att kartlägga varje skada eller slitage som fanns, då hade vi behövt fotografera varje vrå av lägenheten, sade Jonatan Fahlén.
Hyresgästsidan menar dessutom att flera av de saker som Curt Lundahl krävt ersättning för är sådant som hyresgästerna begärde att få fixat redan 2016.
Till exempel saknades flera luckor till köksskåpen, vilket paret ville få åtgärdat. Nu kräver Curt Lundahl 2 700 kronor för en försvunnen lucka. Samtidigt kan bolaget inte styrka att den ens existerade 2016.
Förvaltaren sade först i sitt vittnesmål att alla luckor hittades i källaren och återmonterades efter hyresgästernas felanmälan, men när han fick fler frågor av domaren ändrades den bilden.
– Alla luckor monterades inte eftersom de inte fanns i lägenheten. Vi hade bett dem bära upp alla, men alla fanns inte kvar, sade förvaltaren.
– Så de kan ha varit försvunna redan när Jonatan Fahlén flyttade in, frågade advokat Fredrik Emanuel.
– Ja, svarade förvaltaren.
Nedgången lägenhet
Hyresgästsidan hade även kallat den tidigare förstahandshyresgästen. Han vittnade via länk om att lägenheten var rejält sliten redan när han bodde där.
Vittnet ifrågasattes av Curt Lundahls sida som ansåg att hans minnesbilder framstod som dimmiga.
Samtidigt visade både hyresgästernas bilder från 2016 och värdens egna bilder från 2018 en kraftigt nedgången lägenhet.
När fastighetsskötaren vittnade fick hon frågan när lägenheten målades om senast, något hon sade att hon inte kunde minnas.
Värden har bevisbördan
Hyresgästföreningens jurist Sandra Nogueira hävdade i sin slutplädering att Byggnadsbolaget Curt Lundahl inte har något på fötterna.
– Det är käranden (Curt Lundahl) som har bevisbördan. Det kan inte anses ha bevisats att några skador i lägenheten orsakats av annat än normalt slitage, sade Sandra Nogueira.
Jonatan Fahlén säger till Hem & Hyra efter förhandlingen att han har svårt att se hur Curt Lundahl ska vinna.
– De har ingen bevisning alls för att styrka sin sak. Därför är det gött att det här prövas rättsligt nu. Vi vill upplysa andra hyresgäster att de inte behöver betala och att det lönar sig att bestrida orimliga krav. Många blir rädda när det kommer ett krav från Kronofogden och tror att det är det samma som ett slutligt beslut. Men det är det inte, säger Jonatan Fahlén.
Dom i målet kommer den 13 april.