Värd vill chockhöja hyran med 10 procent
Fastigheten har tiotalet lägenheter och när hyresgästerna nåddes av hyresvärdens krav på hyreshöjning, hörde flera av dem av sig till Hyresgästföreningen.
– De var så klart chockade över höjningarna. De var oroliga att de ska bli utkastade på gatan och vräkta om de inte betalar. Men där kan vi lugna dem direkt: eftersom hyresvärden har gjort fel ska de inte betala höjningen utan bara fortsätta att betala den tidigare hyran, säger Anna Nykvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad.
Hyresvärden har ett avtal med Hyresgästföreningen om förhandlingsordning, vilket innebär att hyrorna ska förhandlas med föreningen. Det har alltså inte gjorts, vilket kan leda till skadestånd .
Men även utan förhandlingsordning ska hyrorna ändå förhandlas – fast med varje enskild hyresgäst.
– Han har gjort tre fel av tre möjliga. En hyresvärd kan aldrig höja hyran utan förhandling – antingen med oss eller med hyresgästerna. Och för det tredje är höjningen är oskäligt hög. Så vi råder hyresgästerna till att inte betala den nya hyran, säger Anna Nykvist.
Att höjningen efter en sådan förhandling skulle hamna på 10 procent är enligt Anna Nykvist föga troligt.
– De generella hyreshöjningarna ligger i år på runt en procent, så för att få igenom tio behöver bruksvärdet ha höjts med motsvarande. Men det får vi titta på.
Vad händer om hyresgästerna blir så rädda att de betalar höjningen?
– Då riskerar de att den fastställs. En gång kan man kanske säga att det var av misstag, men betalar du den två gånger så ses det som att du accepterat höjningen.
Riskerar de inget genom att inte betala?
– Nej, eftersom hyresvärden gjort fel.
Vad händer nu?
– Vi har skrivit till hyresvärden och förhoppningsvis hör han av sig och påkallar förhandling.