Annons

Värd vill ha hjälp av Skatteverket: ”Borde få mejl när någon skriver sig”

Göteborg Hyresvärdar borde kunna logga in hos Skatteverket, eller få mejl när folkbokföringen ändras i deras hus. Det anser Tornstaden, som vill effektivisera jakten på adresshandel och svartuthyrning.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Tornstaden
Tornstadens Åsa Falk efterlyser ett effektivare samarbete med Skatteverket kring adresser och folkbokföring.

LÄS MER: Hem & Hyra har tidigare i år granskat den adresshandel som hotar att kortsluta det svenska folkbokföringssystemet. Det uppmärksammade reportaget har väckt reaktioner ända upp i riksdag och regering. Här hittar du hela granskningen – Jakten på en adress.

– Ägare av flerbostadshus borde kunna logga in på sina egna fastigheter hos Skatteverket. Med bank-ID, till exempel. Så att man kan se vilka som är skrivna där, och titta på förändringar. Eller få ett mejl varje gång någon skriver sig eller avflyttar från min fastighet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det säger Åsa Falk, bostadsuthyrare hos privatvärden Tornstaden.

– ­Tänk så snabbt man hade kunnat agera om det plötsligt dyker upp fem nya personer i en tvåa, utöver de som redan bor där. Hade vi haft ett sådant system skulle det blir mycket svårare för dem som skor sig genom att hyra ut sin adress.

Hon har nyligen själv begärt ut offentliga uppgifter från Skatteverket om vilka som är folkbokförda på Tornstadens adresser i Göteborg, och jämfört med hyreskontrakten i ett av bolagets större hyreshus.

Läs ocksåJakten på en adress – här är människorna som betalar

Att gå igenom de drygt 120 lägenheterna tog ungefär en timme. En snabb kontroll som avslöjade flera felaktigheter.

– Vi har bara cirka 300 lägenheter, naturligtvis är det enklare för oss små fastighetsägare än för de kommunala bolagen med femsiffrigt lägenhetsantal. Men det går att göra!

Annons

Punktvisa kontroller av enskilda hyresgäster är inte ovanligt, när en fastighetsägare får skäl att misstänka att allt inte står rätt till. Men en smidigare tillgång till folkbokföringen skulle ge hyresvärdar betydligt bättre verktyg i jakten på adresshandel och svartkontrakt, anser Åsa Falk.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras artikel: riksdagen vill ha svar om folkbokföringskaoset

– Jag tror inte att det är många som har systematiskt kontroll. Man hinner inte. Man är glad att man har sina lägenheter uthyrda, och att inga grannar klagar.

Var bedömer du att gränsen går för hyresgästernas integritet?

– Man är redan inne och kliver i deras liv när de ska byta eller hyra ut i andra hand. När de ska förklara och intyga beaktansvärda skäl, som berör relationer eller hälsa. Det är mycket svårare att hantera än när man kollar vilka som bor på adressen. Var man bor är inte personligt eller privat, tycker jag.

Folkbokföringssystemet skulle också kunna hjälpa värdarna att upptäcka om en ny hyresgäst redan har ett löpande hyreskontrakt hos någon annan. Den kollen missar många uthyrare i dag, bedömer Åsa Falk.

– När jag går igenom listan checkar jag inte bara att det är rätt personer som är folkbokförda, utan också att alla lägenheter har någon som är folkbokförd där alls. Så att de inte har två lägenheter, och hyr ut den ena för att tjäna pengar.

Tornstadens färska genomgång visade bland annat att något hushåll råkat skriva sig på fel våning av misstag. En annan hyresgäst var nyinflyttad och hade inte hunnit ändra sin folkbokföringsadress.

Annons

– Några som vi misstänkte hyrde ut i andra hand hade jag redan haft kontakt med och fått förklaring av. Det finns ytterligare någon som vi fortfarande misstänker. Där har jag bett fastighetsskötaren att kolla om det kommer upp någon lapp på brevlådan eller så.

När hon ändå höll på upptäckte Åsa Falk även ett par hushåll som hyr ut via Airbnb och Blocket. Dem tänker hon hålla fortsatt koll på. Vaksamheten finns med från tidigare erfarenhet av bostadsuthyrning.

– Företaget jag jobbade på innan hade många centrala adresser. Där är det väldigt intressant att hyra ut i andra hand, för där kan man tjäna pengar på sin lägenhet.

Det är just den sortens beteende som Tornstaden vill motverka. Jakten på svartuthyrarna sker i första hand med hjälp av fastighetsskötarna som rör sig i husen.

– Och grannar! Det finns ju alltid de som är hemma mycket, som inte jobbar. De är ofta uppmärksamma. Facebook är inte dumt heller. Där lämnar många ut information om sig själva utan att tänka sig för.

Fakta: Tornstaden

Tornstaden är en privatägd bygg- och fastighetskoncern med säte i Göteborg. Förvaltar både bostäder och lokaler. I Göteborgsområdet äger Tornstaden hyreshus med totalt 300 lägenheter i Högsbo, Kallebäck, Mölnlycke, Gråbo och Landvetter.

Läs också Finansministern: "Vi har inte gjort tillräckligt" Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.