Hyreshöjningarna 2024: ”Folk är oroliga att inte klara det”
Karlstads Bostads AB, KBAB, vill höja hyran med 10,6 procent från och med första januari 2024.
Med sina närmare 8 000 lägenheter är de Värmlands största allmännytta. De är först ut bland de kommunala hyresvärdarna i Mellansverige med att berätta vad de vill ha för hyreshöjning 2024.
– Vi vet att det är ett högt yrkande vi gått in med, men 10,6 är inget vi gripit ur tomma luften. Det är en väl underbyggd siffra, säger Niklas Karlsson som är fastighetsstrateg på KBAB.
Niklas Karlsson hänvisar till den nya trepartsöverenskommelsen: ett medelvärde som bygger på de tre senaste årens ekonomiska förhållanden och som ska användas som grund vid hyresförhandlingar (Se faktaruta nedan).
Tuff situation
Hyresgästföreningen kommer inte att acceptera höjningen.
– Det är för högt. Bostadsföretagen måste förstå att det är en otroligt tuff situation för hyresgäster. Jag märker en tydlig ökning av folk som ringer och uttrycker oro över att de inte kommer att klara det här, säger Henrik Woxlin som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Hyresgäster i fokus
För det är hyresgästerna som står i fokus i den här förhandlingen. Det säger både Hyresgästföreningen och KBAB. Parterna måste nämligen komma överens om hur hög höjning hyresgästerna i Karlstad tål.
Den nya trepartsöverenskommelsen innebär kortfattat att parterna utgår från fem ekonomiska faktorer. En av dem är dock öppen för tolkningar eftersom även hyresgästernas behov av en rimlig hyra ska vägas in. Det utifrån BNP och inflation.
– Det är upp till oss lokalt att försöka vikta och beakta hyresgästernas intresse. Det finns ingen riktig vägledning kring det i överenskommelsen. Man ska inte förringa någons ekonomi, men tittar man på dem med ägt boende så har kostnadsökningarna varit ganska rejäla där också. Vi försöker resonera och diskutera fram olika aspekter, säger Niklas Karlsson som förhandlar hyrorna för KBAB.
I kronor räknat motsvarar en höjning av hyran på 10,6 procent drygt 740 kronor i månaden för en hyresgäst som i dag betalar 7 000 kronor.
En del skulle säga att det inte är så mycket pengar – vad säger du till dem som tänker så?
– Jag tycker 700 kronor är jättemycket pengar i min egen vardagsekonomi. Och då är vi ändå två och har inkomster från två jobb. Men det finns många som ska klara en sådan ökning själva. 7 000 kronor är vad en normalstor trea kostar i Karlstad. Är man ensamstående med barn och bor så – är 700 kronors höjning av hyran supertufft, säger Henrik Woxlin.
Hoppfulla förhandlingar
Parterna är nu mitt uppe i förhandlingsomgången. Vid förra årets hyresförhandling krävde KBAB en höjning av hyrorna med 7 procent. Efter förhandling landade höjningen på 3,6-4 procent från och med första februari 2023.
– Det är väldigt få som går in i en förhandling och tror att man får det man har som inledande yrkande. Vi vet historiskt att det är ett givande och tagande i en förhandling, så visst kan resultatet komma att bli lägre, säger Niklas Karlsson på KBAB.
Henrik Woxlin på Hyresgästföreningen är hoppfull:
– Jag upplever att vi har en bra dialog med KBAB och har förhoppningar om att landa på en rimligare nivå. Vår målsättning är att komma under förra årets höjning, även om det blir tufft. För man kan hålla på med siffror och räkna fram och tillbaka men det tyngsta skälet för att värdarna måste vara återhållsamma är att de måste inse att det inte bara är de som har en kostnadskris säger Woxlin och fortsätter:
– Värdarna har en annan möjlighet att hantera krisen över lång tid. En hyresgäst ska betala hyran oavsett samtidigt som matpriser stiger. De kan sällan skjuta saker på framtiden eller fördela om kostnader som hyresvärdar kan.
Henrik Woxlin säger att det till exempel redan finns färdiga uppgörelser med privata hyresvärdar i Karlstad där höjningen av hyran landat på under 3 procent.
– Jag är förhindrad att säga vilka det är, men de har tagit det på allvar att det är jobbigt för hyresgästerna. Därför vet jag att det går att få dem att hålla tillbaka, säger han.
Nu har även Hammaröbostäder och Forshagbostäder kommit med yrkanden: 10,6 procent respektive 13 procent.
Örebrobostäder med 22 000 lägenheter har i januari 2024 förhandlat klart hyrorna hyror är klara för två år.
Från 1 januari 2024 höjs ÖBO:s hyror med 5,25 procent i de flesta lägenheter medan höga nyproduktionshyror höjs med 3 procent. Snittet i landar på 5,1 procent.
Från 1 januari 2025 höjs ÖBO:s hyror med i genomsnitt 4,45 procent. Även nästa år kan hyrorna komma att variera men det är en sak som Örebrobostäder och Hyresgästföreningen ska diskutera under 2024.
LÄS MER:
Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna.
Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt värdarnas förvaltnings- och underhållskostnader.
Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror.
Bakom trepartsöverenskommelsen ligger Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.
Källa: Hyresgästföreningen