Annons

Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: ”Skulle bli extremt kostsamt”

Nyheter Stenhårda budskapet: Om värdarnas 30 000 hyresgäster i Malmö inte betalar ett extra påslag på hyran hamnar de i hyresnämnden. Problemet: Det är inte praktiskt genomförbart. "Det skulle ta åratal", säger Hyresgästföreningens kampanjchef Joel Nordström.
Foto: Anders Paulson, Hyresgästföreningen
Ett stort antal områden i Malmö drabbas av extrahöjningen. Enligt Joel Nordström på Hyresgästföreningen är värdarnas drag ren skrämseltaktik.

Året började bittert för Malmös hyresgäster. De fick en av de högsta hyreshöjningarna i hela landet: fem procent.

I mars kom nästa kalldusch. Bostadsjättarna Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengårds fastigheter samt Vicoriahem var inte nöjda. De krävde ännu en rejäl höjning, denna gång på 1,75 procent, från sina cirka 30 000 hyresgäster.

Läs ocksåRekordhöjningen inte tillräcklig - Jacobs hyra höjs en andra gång: ”För jävligt”Hyresgästen Jacob Falck och en pengahög.

När Hyresgästföreningen sa nej valde värdarna en annan väg: att skicka ett ”erbjudande” om hyreshöjning direkt till sina boende. I brevet stod det att hyresgäster som inte går med på höjningen ”i ett första skede” inte blir uppsagda.

Hyresgästen Jacob Falck i Malmö tänker inte betala.

Hyresgästen Jacob Falck reagerade redan då på tonen i brevet.

– Vad kan hända i ett andra skede? Jag tycker det känns hotfullt, berättade han för Hem & Hyra.

Läs ocksåStriden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i MalmöSedelbunt med ett rött kryss över.

Hotar med hyresnämnden

Och mer hotfullt skulle det bli. Förra veckan skickade värdarna ett nytt brev riktat till hyresgäster som inte gått med på extrahyran. Denna gång skriver de att personer som väljer att betala den gamla, förhandlade hyran kommer att få den prövad i hyresnämnden.

”Att ta ärenden till nämnden är inget vi vill … du kan, om du vill, ändra dig och välja att acceptera vår föreslagna aviserade hyra”, skriver värdarna i brevet.

Om man inte går med på höjningen hamnar man i hyresnämnden, skriver bland annat Victoriahem.

Joel Nordström är kampanjansvarig på Hyresgästföreningen i Malmö och leder arbetet att skydda de boende från extrahöjningen.

Värdarnas utskick är inget annat än rena hotbrev, menar han.

Annons

– Det är minst sagt upprörande. I slutna rum kanske jag till och med använder andra ord. Det här är ett sätt att skrämma folk och inte hur en seriös hyresvärd agerar.

Knackar på dörrar

Redan efter värdarnas första brev startade Hyresgästföreningen en informationskampanj för att upplysa boende om att de kan fortsätta att betala den tidigare hyran.

I takt med att nya oroliga hyresgäster hör av sig går arbetet återigen intensifierats. Hittills har de knackat på tusentals dörrar.

– Det är viktigt att veta att man inte kan bli straffad juridiskt om man inte betalar.

Hyresgästföreninges kampanjchef Joel Nordström.

Hyresgästen Jacob Falck bor hos Heimstaden. Han kallar värdarnas agerande ”skamligt” och har bestämt sig för att inte vika sig.

– Vi har stoppat autogirot och tänker betala den gamla hyran manuellt. Men lite nervöst är det.

Samtidigt fungerar skrämseltaktiken i viss mån, berättar han.

– Vi har grannar i huset som inte orkar stå emot. De är rädda för repressalier.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Hyresgästföreningen manifesterar mot höjda hyror i Malmö.
Hyresgästföreningen i Malmö demonstrerar i slutet av april i år mot höjda hyror.

”Extremt kostsamt”

Enligt Joel Nordström är det i praktiken omöjligt för värdarna att gå till hyresnämnden med alla fall där extrahyran inte betalats.

– Det skulle bli extremt kostsamt för dem och skulle ta åratal. Det är de medvetna om.

Vad skulle utfallet kunna bli om man hamnar i hyresnämnden?

– Det rör sig om extremt många lägenheter i olika bestånd. Men vi känner oss säkra med att den absoluta majoriteten ligger rätt hyresmässigt som det är, och därför inte ligger i farozonen för de höga höjningar de pratar om.

Patrik Hall, senior rådgivare och tidigare vd på Heimstaden, inser att många hyresgäster drabbas hårt av hyreshöjningarna men menar att det råder särskilda omständigheter.

– Idag kan man vara tacksam över att vara hyresgäst. Många bostadsrättsföreningar har fått höja avgifterna med 40 procent.

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.