Annons

Värdarna i Norrland trappar upp jakten på svartuthyrare

Jämtland Att hyra ut i andra hand utan lov kan kosta kontraktet – eller i värsta fall straffas med fängelse. I Norrland kontrollerar nu allt fler värdar var deras hyresgäster bor. Egentligen.

En handskriven namnskylt på dörren kan räcka för att väcka misstankar och bli synad i sömmarna. Och upptäcker bostadsbolaget då att lägenheten hyrs ut olovligen i andra hand kan lägenhetsinnehavaren sägas upp utan förvarning – utan chans till bot och bättring.

Så ser hyreslagen ut idag, efter att den skärptes 1 oktober 2019. Ändringarna har gjort det lättare för hyresvärdar att agera direkt och bryta hyreskontraktet med den som inte följer regelverket.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

Har man dessutom tagit ut en högre hyra än den ursprungliga riskerar man upp till två års fängelse.

Jakten på kontrakten

Skärpt lagstiftning i kombination med pressad bostadsmarknad får allt fler hyresvärdar att syna adresserna för att få loss lägenheter till de som står i kön. De som anses rättmätigt förtjäna en bostad.

Men så kallad ”svartuthyrning” handlar inte alltid om ont uppsåt och att man vill sko sig på andra.

Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

Läs här om rektorn Galatia som hamnade i onåd hos bostadsbolaget för olovlig andrahandsuthyrning: ”Jag visste inte om att jag gjorde fel”.

Och Galatia är knappast ensam om att inte känna till hur lagen funkar.

Hem & Hyra har skickat ut en enkät till alla Norrlands kommunala bostadsbolag om olovlig andrahandsuthyrning. Enkäten visar bland annat att den vanligaste förklaringen till att hyresgästen inte frågat om lov innan de hyrde ut beror på att de inte kände till regelverk och lagstiftning. En rangordnad lista över olika skäl som uppges ser ut så här enligt enkäten:

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

1. Kände inte till reglerna

2. Ville ge någon man känner eller släkting en bostad

3. För att tjäna pengar genom att ta ut högre hyra

4. Ville ha en ”back-up-bostad” eller hyrde ut trots avslag på ansökan

 

Allt fler kommunala bostadsbolag, allmännyttor, söker aktivt efter olovliga uthyrningar.

Annons

Riktade insatser har lett till att 268 otillåtna uthyrningar uppdagats och de flesta fall, 176 stycken, har slutat med uppsägning. Många har också valt att lämna ifrån sig lägenheten frivilligt efter att ha blivit ertappade.

Östersundshem är ett av de bolag som har särskilt fokus på felaktiga uthyrningar.

De började finkamma beståndet redan 2018. Genom att systematiskt gå igenom hyreskontrakten har bolaget sedan dess vaskat fram 153 ogiltiga andrahandsuthyrningar.

– Vi ser säkert ändå bara toppen av isberget, säger Håkan Wiklund, enhetschef inom bosociala frågor.

Hur går ni till väga?
– Vi arbetar oss igenom fastighet för fastighet, jämför adresser med folkbokföringen, är aktiva på sociala medier, gör spontana hembesök och pratar med grannar.

Och vad brukar ni hitta?
– Att det finns lägenheter som upplåts till ockerhyror, lägenheter som över­låtits till andra och att en del bara har sin lägenhet för bekväm helgövernattning.

Tidigare brukade Östersundshem ge sina hyresgäster en andra chans. De flesta rättade sig då efter reglerna och fick behålla kontraktet. Idag har man en betydligt striktare hållning och ingen slipper längre undan med en varning.

Fler kontrakt till bostadskön

I Västerbotten har AB Bostaden i Umeå tillsatt en särskild jurist som specifikt ägnar sig åt att avslöja felaktiga uthyrningar för att ”återta kontrakt för att bidra till en rättvis bostadsmarknad”.

Över hundra kontrakt gick på så vis till sökande i bostadskön förra året.

– Det känns bra att vår satsning har gett resultat. För oss är det av största vikt att förmedla bostäder på ett rättvist sätt till de som står i vår kö, säger Anders Hugosson, marknadschef.

För honom handlar det också om trygghet för andra boende i huset.

– De ska veta vilka grannar de har och som hyresvärd vill vi också veta vem som bor i lägenheterna.

Och jakten på kontrakten fortsätter.

Annons
Allt fler kommunala bostadsbolag skärper kontrollen över vem som egentligen nyttjar lägenheten.

– Tack vare att satsningen gett så bra resultat fortsätter vi med vårt nya arbetssätt. Möjligheten att få tillgång till ett förstahandshyresavtal ökar genom satsningen. Det finns fortfarande ett mörkertal och vi vill göra allt vi kan för att bidra till en fungerande bostadsmarknad, säger Anders Hugosson.

”Alla känner alla”

Men det är också många bolag som inte tycker att de behöver kolla upp sina hyresgäster. De hävdar att det inte förekommer någon olovlig andrahandsuthyrning. Och hyser inte ens misstankar om att det skulle förekomma.

Hur kan de veta det om de inte kollat upp saken kan man undra?

Jo, för att det finns många mindre kommuner i Norrland, med färre lägenheter. Få hyresgäster på en liten ort gör det svårt att hemlighålla vem som egentligen bor i bostaden.

Som i Sorsele i Västerbottens inland med drygt 160 hyresrätter: ”Vi är ett så litet bolag så att vi känner i stort sett alla som bor här på ett eller annat sätt”.

Eller så kanske man till och med känner alla brevbärare på den lilla orten: ”Vi sitter i samma hus. Därför vet vi om det bor personer som inte har kontrakt, det är inget stort problem.”

Vaksamma grannar

Regelbrott kan naturligtvis upptäckas av en slump också. Ett tips från en granne om att det springer okänt folk i huset. Eller att ett rör springer läck och vaktmästaren upptäcker att ”fel” person bor i lägenheten.

Hem & Hyra ställde frågan till bostadsbolagen:

Om ni inte själva upptäckt olovliga andrahandsuthyrningar hur har de då avslöjats?

Cirkeldiagrammen visar vilka alternativ som bolagen tyckte stämde bäst enligt deras erfarenhet. Bolagen kunde välja flera alternativ.

 

Slutligen undrar man ju då – kommer skärpningen av lagstiftningen ha någon effekt?

Alla vill inte ta ställning i frågan, men av dem som gör det är svaret nästan entydigt: Ja!

Fakta: Hem & Hyras enkät till Norrlands allmännyttor

Alla kommunala bostadsbolag i Norrland, 45 stycken i 44 kommuner (Östersunds kommun har två allmännyttor: Östersundshem och Landstingsbostäder) fick i april-maj 2021 svara på en enkät angående olovlig andrahandsuthyrning.

Bostadsbolagen i Ånge, Vilhelmina och Älvsbyn deltog inte trots flera påminnelser.

Fakta: Hyreslagen skärptes 1 oktober 2019

  • Den som hyr ut utan värdens tillåtelse riskerar kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse. Enda undantaget är vid ”giltig ursäkt” eller ”ringa fall”, till exempel om värden varit otydlig eller om man hyrt ut en mycket kort tid.
  • En andrahandshyresgäst ska inte betala mer än grundhyran och max 15% extra för möbler. Återbetalning av överhyra kan krävas för två år bakåt.
  • Otillåten uthyrning plus överhyra kan ge fängelse i upp till två år.
  • Att ha inneboende kräver inte tillstånd, om man själv bor på adressen.
Läs också Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.