Värdarna i väst som säger nej
Samtliga kommunala bostadsbolag och -stiftelser i Västra Götaland har fått frågan om huruvida de hyr ut till människor med försörjningsstöd (tidigare socialbidrag).
Majoriteten, 33 av 56 allmännyttor, säger ja till sökande med försörjningsstöd. Elva bolag kräver att vissa villkor uppfylls. Det kan vara till exempel att man har en borgensman som tar den ekonomiska risken.
Men ytterligare tolv av länets allmännyttiga värdar svarar nej i Hem & Hyras policyenkät. Till exempel Melleruds Bostäder, Mariehus i Mariestad och Herrljungabostäder.
Melleruds kommunalråd Robert Svensson (C) tror att hållningen har skärpts men förstår att bolaget måste ställa krav. Enligt lagstiftning från 1 januari 2011 ska kommunala bostadsbolag likställas med privata aktörer.
– Nu gäller affärsmässighet i första hand, bolaget måste få ekonomin att gå ihop, säger han.
Björn Fagerlund (M), är ordförande i socialnämnden i Mariestad.
– Ansvaret för att en person med försörjningsstöd får en bostad ligger inte på bostadsbolaget utan på socialtjänsten, säger han.
Policyn hos de kommunala värdarna i Kungälv, Partille, Ale, på Orust och Tjörn är att enbart tillåta andrahandskontrakt där kommunen står som garant, så kallade sociala kontrakt.
– Försörjningsstöd är inte en varaktig inkomst. Då är man inne i kommunens hägn, och det är socialtjänsten som har kunskap om den här personen. Vi klarar inte av att kliva in där, motiverar Kungälvsbostäders ordförande Lennart Kristiansson (C).
Alebyggen resonerar på samma sätt. Kommunala bostadsbolag har ett större ansvar än privata, menar styrelseordförande Sune Rydén (KD). Men det ansvaret tar man i dialog med sociala myndigheter.
– Visst har vi bostadsbrist även i Ale, det är många som köar. Men oftast lyckas vi skaffa fram de lägenheter som behövs, säger han.
Kungälvsbostäder öronmärker i dag 2,5 procent av beståndet för social och medicinsk förtur. Nu överväger man att öka andelen eftersom behoven ökat. På Tjörn är andelen dubbelt så stor, fem procent. Balansgången är inte lätt, konstaterar Tjörns Bostads vd Berndt Grönlund.
– Vi får kritik åt andra hållet, från andra hyresgäster: att vi har för stor andel med sociala problem. På Tjörn är det väl nästan bara vi som tar hand om den typen av klienter.
Men en hård policy innebär inte automatiskt att medborgare kommer i kläm anser flera av politikerna som Hem & Hyra pratat med. Verkligheten är inte svartvit.
– Det finns möjlighet att få hyreskontrakt hos Melleruds Bostäder med kommunen som garant, säger kommunalrådet Robert Svensson.
Johan Abrahamsson (M), kommunalråd i Mariestad, är inne på samma linje.
– Har de försörjningsstöd finns de inom socialtjänstens försorg och då ska de få ett boende den vägen, säger han.
Även i Herrljunga finns möjlighet att få hyreskontrakt via socialen.
Om inte det går?
– Jag har inget bra svar på det. Privatvärdarna är nog inte mer generösa. Då gäller det nog att ha kontakter, säger kommunalrådet Kurt Hårsmar (C).
Mariehus vd Jonas Hedberg säger att ett skäl till kraven är att om en boende med försörjningsstöd inte betalar sin hyra får bolaget inte igen pengarna. Detta eftersom Kronofogdemyndigheten inte kan mäta ut pengar på försörjningsstödet. I så fall belastar det övriga hyresgäster, säger han.
– Vi måste kunna dra i bromsen ibland, annars går det inte.
Enligt Benny Mattsson, vd på Melleruds Bostäder, har han fyllt i Hem & Hyras enkät felaktigt. Bolaget säger inte blankt nej, utan prövar varje fall.
– Vi har alltid löst situationen på ett eller annat sätt. Men det är förstås lättare om du har en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar, säger han.
Även på Herrljungabostäder gick det lite för snabbt att fylla i enkäten. Enligt vd Birger Sjöberg är bolaget är inte riktigt så strikt.
– Vi säger ja om ansökan kan kopplas till en kommunal hyresgaranti. Vi är ganska humana.
Hem & Hyras granskning visar också att de flesta av regionens större, privata hyresvärdar nekar att hyra ut till sökande med försörjningsstöd. Totalt handlar det om drygt 15 000 lägenheter som därmed är låsta för denna grupp.
Säger nej till sökande med försörjningsstöd
Alebyggen*
Bollebo
Edshus
Götenebostäder
Herrljungabostäder
Jakobsbergsstiftelsen
Kungälvsbostäder*
Mariehus
Melleruds Bostäder
Orustbostäder*
Partillebo*
Tjörns Bostads**kräver socialt kontrakt/andrahandskontrakt via kommunens socialtjänst.
Försörjningsstöd godtas bara om vissa villkor uppfylls:
AB Bostäder i Lidköping
Centrumbostäder i Skara
Eksta, Kungsbacka
Fristadbostäder AB (Fribo)
Lysekils Bostäder
Karlsborgs Bostäder
Sotenäsbostäder
Stenungsundshem
Svenljunga Bostäder
Tranemo Bostäder
Viskaforshem
Vänersborgsbostäder
Privata värdar: Säger nej: Diligentia, Stena Fastigheter, Wallenstam, Willhem.Har villkor: Derome Förvaltning kräver borgensman. Balder gör en individuell bedömning från fall till fall.
Källa: Hem & Hyras enkät om uthyrningspolicy.