Värdar kräver chockhöjd hyra – Hyresgästföreningen slår tillbaka med motbud på 2,4 procent
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att hyresvärdar i landet kräver hyreshöjningar på cirka tio procent. Än så länge har det varit tyst från Hyresgästföreningens sida men idag tog Hyresgästföreningen region Stockholm bladet från munnen – med besked.
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar nu att Hyresgästföreningen har lagt ett motbud på 2,4 procent till Fastighetsägarna Stockholm.
För de med högre presumtionshyror i nyare hus så säger Hyresgästföreningen ja till en hyreshöjning på maximalt 1,2 procent. Även de hyresgäster med kallhyra ska få en höjning en bit under 2,4 procent om Hyresgästföreningen får bestämma.
– Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån fastighetsägarnas ökade kostnader och om vi tittar på trepartsöverenskommelsen så hamnar vi där, sedan vill vi se lägre hyror för de med kallhyra och de som har presumtionshyror, säger han.
Motbudet ligger långt från de 9,5 procent som Fastighetsägarna Stockholm vill ha i höjning. Men Kristoffer Burstedt sätter motbudet i ett sammanhang.
– En höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholm stad på tio år, säger han.
Vad Fastighetsägarna Stockholm anser om Hyresgästföreningens motbud är tydligt i en skriftlig kommentar från Nathalie Brard, Chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.
”Hyresgästföreningen verkar inte fullt ut ha insett vad som händer i ekonomin just nu. I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20-25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid”.
Fastighetsägarna Stockholms hyreskrav på 9,5 procent gäller hyresförhandlingar om ett ramavtal med Hyresgästföreningen region Stockholm som bestämmer hur stor hyreshöjningen ska bli från första januari 2023. Ramavtalet rekommenderas sedan att användas av privatvärdar i Stockholm med cirka 95 000 lägenheter.