Värdarna starkt kritiska till Hyresgästutredningen
För den som följt turerna kring Hyresgästutredningen är det ingen hemlighet att det varit svårt att ena hyresmarknadens parter kring alla punkter.
Medan ingen har några jättestora invändningar kring förslagen som rör oseriösa värdar och andrahandsuthyrning, så är osämjan desto större kring förslagen om att ge hyresgäster ökat lagstadgad inflytande vid renoveringar. Hyresgästföreningen gör tummen upp och kallar förslagen ett steg i rätt riktning. Såväl Sabo, som organiserar allmännyttorna, som Fastighetsägarna, som representerar privatvärdarna, tar fram den stora motorsågen.
Mycket av det som föreslås bli lagstadgat är sådant som de allmännyttiga bostadsföretagen och Hyresgästföreningen arbetar med redan i dag, exempelvis olika nivåer på renoveringen och intrappning av ny hyra. Men att lagstifta är fel väg, det blir för detaljerat och borde i stället lämnas över till parterna lokalt, enligt Anders Nordstrand, vd på Sabo.
– Det finns en risk att de föreslagna förändringarna skapar fler ärenden i hyresnämnden. En del bolag kanske börjar fundera över att renovera lägenhet för lägenhet när en hyresgäst flyttar. Det är kanske inte långsiktigt rationellt, men kan bli den väg man tvingas ta för att komma framåt, säger han.
Enligt Sabo kommer förslagen slå hårt mot kommunala bostadsbolag som i dag har låga hyresnivåer, men har ett behov av att renovera.
– Det fokuseras på hur stor hyreshöjningen blir efter renovering, inte den slutliga hyresnivån och föreslår att graden av inflytande ska kopplas till hur stor höjningen är. Det kommer drabba allmännyttan hårt eftersom vi håller nere kostnader och hyresnivåer. Den ursprungliga hyran är i många fall därför låg och det kommer slå tillbaka mot oss om förslagen blir verklighet, säger Anders Nordstrand.
Enligt honom finns det risk för att vissa av Sabos medlemsföretag tvingas avstå från att göra nödvändiga renoveringar, för att man inte får ihop kalkylen. I förlängningen får det allvarliga konsekvenser för standarden på svensk hyresmarknad, menar Sabo.
Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna är inne på samma spår.
– Vi tycker förslagen är dåliga. De riskerar att i praktiken öppna för en vetorätt mot vissa renoveringar. Standarden på hyresrätter i Sverige sänks generellt, medan det i det ägda beståndet är skattemässigt gynnat att renovera och höja boendestandarden. Det förstärker klyftan på bostadsmarknaden och hyresrätten riskerar att bli ett sämre boende, säger Martin Lindvall.
En annan konsekvens blir, enligt Martin Lindvall, att det kommer byggas färre nya bostäder. Intresset bland privata investerare för att köpa allmännyttiga bostäder, så att allmännyttan kan få in pengar för att bygga nytt, kommer att sjunka.
– Fastighetsvärden och avkastning sjunker enligt utredningens egen analys. Resonemang om att köparna kompenserar bortfallet genom att själva bygga nya bostäder i stället ger jag inte mycket för. Risken är stor att aktörer, i synnerhet de som förvaltar pensionskapital, i stället väljer att investera i andra sektorer eller på andra marknader.