Värdarna vill arbeta för ökad trygghet – men polisen varnar för hotellifieringen: ”Dubbelmoral”
John, som egentligen heter något annat, bor i ett hus i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Där har Balder gjort om ett antal lägenheter till hotellägenheter, något Hem & Hyra tidigare berättat om.
– Förut kändes det tryggt, man träffade grannarna i trapphuset och pratade skit. Nu känns det som jag bor i ett studentkomplex. Jag har ingen aning om vilka som bor här, säger John.
Han beskriver att porten ofta står uppställd, att folk röker i trappan och att det kan hänga obekanta människor utanför när han kommer hem från ett nattpass.
Skruvat loss ringklockan
Besökare till de tillfälliga hyresgästerna ringer ofta på hos fel person.
– Jag har skruvat loss ringklockan och har alltid dörren låst, säger John.
Han har bott ett antal år i området och säger att han först blev positivt överraskad av området. Han hade hört att Gamlestaden hade dåligt rykte, men fick ett positivt intryck och trivdes bra.
Ingen information
Sedan flyttade grannarna vägg i vägg ut. Balder renoverade lägenheten i en månad och plötsligt stod det Homestate på dörren. Det är ett mellanhandsbolag som delägs av Balder själva.
– Vi grannar fick ingen information. Jag fick googla vad det var. Först kom det ganska propert företagsfolk, någon som Volvo hade anställt från Indonesien eller så. Sedan blev det alla möjliga. Någon bor ett halvår, någon en månad, någon en vecka, säger John.
Han jobbar skift och har tidvis blivit kraftigt störd av de tillfälliga grannarna. Att klaga hos Balder och Homestate har inte hjälpt.
Fest tio dygn i sträck
– En ung kille festade tio dygn i sträck. Några som bodde där skulle jag beskriva som alkoholister. Sen var det en barnfamilj där barnen skrek och föräldrarna bråkade. Barn är barn, men problemet är när man inte kan kommunicera för att folk varken förstår svenska eller engelska, säger John.
Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden håller en hög profil i arbetet med att göra stadsdelen tryggare.
I styrelsen sitter både Balder och Sigillet, två hyresvärdar som är bland de ledande i Göteborg när det gäller hotellifiering via mellanhänder. Båda har också hotellägenheter i stadsdelen.
”Dubbelmoral”
– Jag tycker det är dubbelmoral. Det här har inte ökat tryggheten nånstans, det har gjort att det blivit osäkrare. Nu vill jag bara flytta härifrån, säger John.
Även polisen höjer ett varningens finger för hotellägenheter. Tobias Norelius är gruppchef för områdespolisen City i Göteborg.
– Vi stöter på hotellägenheter, eller företagsbostäder, framförallt när det gäller prostitution och narkotikahandel. Fastighetsägare får ta sig en fundering. Visst, det är ett sätt att tjäna pengar, men vad är det värt? Det finns en ökad risk att få in fel saker i huset, säger Tobias Norelius.
”Var misstänksam”
Han betonar att varningen gäller all form av tillfällig andrahandsuthyrning, oavsett om den görs av en fastighetsägare via en mellanhand, eller av en bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst som själv hyr ut sin lägenhet.
– Allting som går via Airbnb, Booking eller liknande, säger Tobias Norelius.
Enligt honom är sexhandel vanligast i stadens centrala delar, medan narkotikahantering kan ske mer varsomhelst, eftersom drogerna ofta transporteras från lägenheten till köparen.
– Den som hyr ut behöver göra en ordentlig bakgrundskoll. Var misstänksam. Ta dig tid att möta den som ska bo i lägenheten, säger Tobias Norelius.
Backar ur intervju
Balders regionchef Johan Svedberg är styrelseledamot i Fastighetsägare i Gamlestaden.
När Hem & Hyra kontaktar honom är han först intresserad av ett medverka i en telefonintervju om trygghet i Gamlestaden.
Men när han förstår att intervjun rör hotellägenheter drar han sig ur. Vi hänvisas i stället till att ställa frågor via mejl till Balders presskommunikatör Eva Jonasson.
”Fel att likna vid hotell”
Varken Johan Svedberg eller Eva Jonasson gillar att kalla Homestate-lägenheterna för hotellägenheter, trots att hemsidan lanserar dem just som ett alternativ till hotell.
”Homestate är en seriös aktör som fokuserar på just bostadsförsörjning riktad till företag och att likna deras verksamhet med hotellverksamhet anser vi är fel”, skriver Eva Jonasson.
”För att fylla de korta vakanser som kan uppstå mellan två uthyrningar eller exempelvis under julledighet och semestertider kan de (Homestate) ibland hyra ut en lägenhet via Airbnb”, är svaret från Eva Jonasson.
Vill inte svara om planer
Hon betonar att Homestate-lägenheterna i nuläget utgör en mycket liten del av Balders bestånd, både i Gamlestaden och nationellt. Men konceptet är nystartat och hon vill inte svara på vilka planer det finns för att utvidga det. Det styrs helt av ”behov och efterfrågan”.
I Homestates årsredovisning för 2022 står det dock att bolaget haft som mål att utöka med 50 nya lägenheter per år, och att det är Stockholm och Göteborg som är de hetaste marknaderna.
Inom Fastighetsägare i Gamlestaden har inte Balder pratat så mycket om sin satsning tidigare.
”På Balder ser vi företagslägenheter som en naturlig del av vårt erbjudande och har bara kort berört det under samtal i fastighetsägarföreningen”, skriver Eva Jonasson.
Hem & Hyra ber även Balder kommentera hyresgästens Johns upplevelse. Men vi får inget annat svar än att Balder tycker det är tråkigt om någon upplever företagslägenheter som något negativt.
Har diskuterat frågan
Ordförande för Fastighetsägare i Gamlestaden är Robert Woodbridge från Platzer Fastigheter.
Han säger att styrelsen har diskuterat frågan efter Hem & Hyras tidigare artiklar om Balder och Homestate, men att föreningen inte kan tvinga sina medlemmar att agera på ett visst sätt eller ej.
– Den rollen har inte den här föreningen. Vi är ett forum för fastighetsägare att mötas och ta ett större grepp om frågor som rör hela Gamlestaden, utanför våra respektive fastighetsgränser. Men sedan faller det tillbaka på respektive medlem, säger Robert Woodbridge.
Har ni en positiv eller negativ syn på fenomenet med hotellägenheter?
– Det finns säkert olika uppfattningar bland våra medlemmar. Men som förening har vi inte tagit någon tydlig ställning, vi förhåller oss neutrala. Nu har det kommit upp på agendan under hösten, så vi följer frågan.
De lägenheter som hittills omvandlats till hotellägenheter ligger i de äldre husen i stadsdelen, där hyrorna är lägre. Hur rimmar det med er förenings mål att utveckla Gamlestaden, att det blir färre billiga hyresrätter?
– Jag är för dåligt insatt i affärsmodellen för att kunna kommentera det påståendet. Men generellt vill vi ha en differentiering i stadsdelen med olika typer av bostäder. Det är bra att ha en blandning.
Är det bra då om det blir färre billiga hyresrätter i Gamlestaden?
– Det är det generellt inte, för då blir det ju mindre blandning i stadsdelen.