Annons

Värdarna vill fortsätta förhandla

Blekinge Hyresvärdar i Kronoberg och Blekinge vill fortsätta förhandla hyran kollektivt. Men önskar förändringar i dagens system, visar Hem & Hyras enkät.
Hyresgästföreningen har kampanjat hårt mot marknadshyror. Inte heller hyresvärdarna är för marknadshyror, de vill fortsätta förhandla men förändra systemet, visar Hem & Hyras enkät. På bilden delar Mats Seglarvik, Hyresgästföreningens förhandlargruppchef i Växjö, ut kampanjmaterial.

Majoriteten av hyrorna i landet förhandlas i dag kollektiv mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen. Men systemet har börjat ifrågasättas, inte minst från flera politiska partier som vill se en friare hyressättning. Enligt Hyresgästföreningen innebär det marknadshyror. Det vill säga att fastighetsägaren ensidigt kan sätta hyran efter tillgång och efterfrågan, vilket kan leda till höga hyreshöjningar, enligt föreningen.

Hem & Hyra lät 15 hyresvärdar i Blekinge och Kronoberg svara på frågor kring deras syn på marknadshyror. Flera bolag ville inte svara utan hänvisade till den centrala dialogen som pågår mellan Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna om framtida hyressättning.

Läs också"Marknadshyror höjer hyran 63 procent"

Samtliga av de fem bolag som svarat vill fortsätta förhandla kollektivt men se förändringar i dagens system. Delvis mot en friare hyressättning.

– En friare hyressättning skulle innebära ökat ansvar och delaktighet för alla parter, mer lyhördhet och hyresgästnytta. Parterna på hyresmarknaden måste gemensamt utforma riktlinjer och rutiner, i annat fall tar marknaden hand om detta, svarar exempelvis Tore Vestergård, vd för Älmhultsbostäder.

Växjöbostäders Jennnie Isberg svarar:

Läs också"Behöver se över systemet"

– Kalla det bruksvärdeshyra eller friare hyressättning, oavsett behöver vi först se till att tillämpningen av hyresförhandlingslagen fungerar i hela Sverige. Det gör att vi kan stärka hyresrätten som upplåtelseform. Utmaningen är att vi inte får till bruksvärdeshyror enligt gällande hyresförhandlingslag för att tillämpningen av lagen har stora brister.

Annons

Tingsrydsbostäders Björn Davidsson:

– Vi vill se öppna bra förhandlingar på ekonomiska grunder som ger bra hyror för fastighetsföretagen likaväl som för hyresgästerna.

Läs också"Äldre kvinnor drabbas hårdast av marknadshyror"

Karlshamnsbostäder ser uppenbara fördelar med friare hyressättning.

– Vi hade sluppit chockhöjningar efter större ombyggnader om vi tillåtits konsolidera oss i högre grad. Säg två procent i hyreshöjning per år för evigt. Eftersom bruksvärdesreglerna fortfarande hävdas fullt ut går större ombyggnadsförslag back. Det kan medföra att rivning är ett bättre alternativ rent affärsmässigt, svarar vd Stefan Nilsson.

Nuvarande förhandlingssystem behöver utvecklas och parterna behöver känna ett större ansvarstagande, enligt flera bolag. Det behövs enighet kring vilka nyckeltal som ska vara vägledande och det ekonomiska underlaget ska få större utrymme med plats för att även allmännyttiga bolag kräver en viss vinst, resonerar bolagen.

Annons

Sölvesborgshem efterlyser även en oberoende lösning av hyrestvister.

– En sådan oberoende tvistlösning förutsätter dock att parametrarna för hyresförändringarna är definierade, och detta kan med fördel ske nationellt men för all del även lokalt, svarar bolagets vd Johan Braw.

Fakta: Hyresförhandlingar – bud och motbud
  • Hyresgästföreningen har ett lagstadgat uppdrag att förhandla hyran åt alla hyresgäster som vill ha kollektiva förhandlingar. Det innebär i dagsläget 90 procent av Sveriges 1,5 miljoner hyreslägenheter, vilket berör över tre miljoner hyresgäster.
  • Hyresförhandlingarna startar vanligtvis med att hyresvärdarna lämnar sina krav på hyreshöjningar. Hyresgästföreningen lämnar motbud och sedan förhandlas en hyresnivå fram i samtal och kompromisser. Målsättningen är att förhandlingarna ska vara klara inom 90 dagar. I vissa fall är det omöjligt för parterna att bli överens. Då kan processen ta längre tid och måste eventuellt lösas i hyresnämnden eller hyresmarknadskommittén.
  • Källa: Hyresgästföreningen
Val 2018: Marknadshyror
Läs också ''Vi vill ha mjuka marknadshyror'' Godisuppror på flera håll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.