Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö
De tar hand om dina barn, kör stadsbussar eller vårdar åldrande föräldrar. Det handlar i många fall om samhällets stöttepelare. Samtidigt kan de vara helt eller delvis utestängda från hyresmarknaden.
Flera av Malmös stora värdar ställer höga krav på blivande hyresgäster. Det gäller både typen av inkomst och storleken på den. Och den som är satt i skuld är i många fall helt stoppad från att kunna skriva kontrakt för en lägenhet. Det visar Hem & Hyras genomgång av kraven som ställs från Malmös nio största hyresvärdar. Tillsammans bestämmer bolagen över runt 50 000 hyresrätter i staden.
– Kraven påverkar helt klart möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. Vi har ingen särskild bostadssektor för den här gruppen. Om kraven stänger ute folk har man ingen annanstans att vända sig. Har man fel eller låg inkomst blir man som en andra klassens medborgare på bostadsmarknaden, säger Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet.
Höga krav på blivande hyresgästers inkomst
Vi har tagit fram fyra fiktiva bostadssökande: Bianca, Ulf, Bassam och Anna som får illustrera den ”vanliga” Malmöbon. De har alla samhällsbärande jobb, utom en som är arbetslös. De får ”söka” lägenhet hos olika värdar i Malmö. Slutsatsen är att de ofta är begränsade eller utestängda. Särskilt om de önskar en större lägenhet än en etta eller tvåa. För skuldsatte Ulf ser det riktigt dåligt ut.
Granskningen visar också att kraven skiljer sig stort mellan hyresvärdarna. Från Trianon med mer generösa regler till Heimstaden, Malmös i dag största privata hyresvärd, och Stena fastigheter som stänger ute större grupper. De två senare bolagen har de allra högst ställda kraven på bostadssökande. De kräver tre gånger hyran i bruttoinkomst per månad. Men Heimstaden håller inte med om att de är tuffa mot bostadssökande. Tvärtom.
– Jag tycker vi är ganska generösa i vår uthyrningspolicy. Vi accepterar exempelvis försörjningsstöd som inkomst. Riktmärket om tre gånger årsinkomsten är branschstandard och fullt rimligt då det skapar en trygghet för såväl hyresgäst som hyresvärd, säger Robin Wilhelmsson som är kommunikationschef på Heimstaden.
Ett liknande svar kommer från Stena fastigheter:
– Vi ser det som en rimlig nivå för att man långsiktigt ska kunna klara av att betala hyrorna, säger Yvonne Montgomery af Ekenstam som är uthyrningsansvarig på Stena.
Svårt för hyresgäster som har skulder
Utöver att inkomstkravet kan vara svårt att nå upp till för den med låg inkomst finns det fler spärrar. Ett sådant exempel är kravet på skuldfrihet. Personer med skulder kan vara helt chanslösa. Är skulden högre än 5 000 kronor, eller om det handlar om en hyresskuld, är man ofta helt stoppad från att söka lägenheter.
Heimstaden godkänner inte skulder hos Kronofogden eller ens betalningsanmärkningar. Samtidigt har rekordmånga Malmöbor skulder hos Kronofogden. Det handlar om nästan var tjugonde person som tillsammans är skyldiga över 4 miljarder kronor
– Detta är riktlinjer som många hyresvärdar har och det bottnar i trygghet. Det är kostsamt att förvalta fastigheter och osäkerheten kring intäkterna skulle äventyra hela verksamheten. Därför ställer vi de kraven, säger Heimstadens Robin Wilhelmsson.
Detta gäller även det kommunala bostadsbolaget MKB, som annars är relativt generösa i sitt inkomstkrav. Där måste sökande ha en inkomst som motsvarar 1,5 gånger hyran. Men vid hyresskulder blir det tvärnej och skuldgränsen går vid 5 000 kronor.
– Att godkänna personer med högre skulder kan öka risken för att hyresgäster inte kan uppfylla sina ekonomiska åtaganden gentemot oss som hyresvärd, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Medelinkomsten före skatt är drygt 29 000 kronor i Malmö, ett par tusenlappar under snittet för Sverige som helhet. Sysselsättningsgraden är en av de lägsta i landet. Var fjärde person står utan arbete.
Enligt Stadsmissionens fattigdomsrapport från 2022 är Malmö den kommun i landet där flest människor lever i ekonomisk utsatthet. 14,4 procent av Malmöborna – nästan 50 000 personer – levde år 2020 med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd.
Källa: SCB och Stadsmissionen