Annons

Värdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushåll

Göteborg Förhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.
Förhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det har bara gått ett drygt halvår sedan en skiljeman avgjorde hyrorna hos ett stort antal privata hyresvärdar i Göteborg. Då landade hyreshöjningen på 5,3 procent. Beslutet omfattade bland annat Ernst Rosén, Ivar Kjellberg, Skandia fastigheter, Källfelt, Holger Blomstrand och Sigillet.

Nu kan det bli en skiljeman som får bestämma hyran för 28 000 hushåll i staden även nästa år. De privata värdarna har begärt en höjning på 15 procent.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Ville undvika skiljeman

Nyligen valde Hyresgästföreningen att lämna förhandlingsbordet. Hyresgästernas ombud anser att motparten, Fastighetsägarna GFR, bara har suttit av tiden och inte förhandlat seriöst. Strandningen syftar till att testa om det går att stoppa begäran om skiljeman, och i stället tvinga fram fortsatta förhandlingar.

Men nu begär alltså hundratals privata Göteborgsvärdar att hyresnämnden utser just en skiljeman. Situationen är ny. Därför får en privatvärd i centrala Göteborg först gå i täten och agera testpilot för att pröva vad som gäller juridiskt.

Hyresnämnden ska skyndsamt ta ställning till önskemålet om skiljeman. Om begäran blir godkänd har skiljemannen sedan sex veckor på sig att lämna en rekommendation om hyreshöjning. Den nivån måste parterna acceptera.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i GöteborgFörhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.

Målet är att Göteborgshyrorna ska vara avgjorda före årsskiftet. Då vill hyresvärdarna att de nya hyrorna ska börja gälla, även om parterna är oense också om detta. Hem & Hyras granskning har visat att värdarna hittills har tjänat på att hyror avgörs av skiljemän och inte i förhandling.

Tar flera dagar att registrera

Kraschade hyresförhandlingar bland privata hyresvärdar har tidigare betytt en enorm påfrestning på landets hyresnämnder. Detta eftersom varenda lägenhet skulle registreras som ett separat ärende.

Storkonflikten kring hyrorna för 43 000 hushåll i Göteborg 2016 är ett sådant exempel. Den årslånga tvisten tvingade hyresnämnden att ta in extrapersonal. Slutnotan för skattebetalarna landade på totalt 1,5 miljoner kronor.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!
Hyresnämnden i Göteborg prövar begäran om skiljeman.
Hyresnämnden i Göteborg prövar begäran om skiljeman.

– Då tar det väldigt mycket av samhällets resurser, och är extremt jobbigt för den enskilda hyresgästen som får vänta länge på besked.

Annons

Det säger Lise-Lotte Norén Wilkens som är chef för hyresnämnden i Göteborg. Systemet med skiljemän har avlastat myndigheten väsentligt. Men varje tvistelösning kräver ändå en hel del arbete.

– Det som tar tid för oss är själva registreringen. Den tar flera dagar om det kommer in flera hundra fastighetsägare.

Här kan du läsa mer om hur hyresnämndens skiljemän fungerar.

Läs också Rekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.