Annons

Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar

Åstorp Frisörsalong i källaren. Saboterade övervakningskameror. Hot mot hyresvärden. Sena hyror. Det är några av de skäl som hyresvärden la fram för att få Adam Shaiban vräkt – men hyresnämnden underkänner helt bevisningen och han får bo kvar. "Det känns jättebra", säger hyresgästen.
En tvådelad bild. En äldre, tunnhårig man med mustasch och glasögon, iklädd en gråvit t-tröja och en mörk huvtröja framför fasaden på ett hus. En kontorsstol som står på markplattor med en gul vägg i bakgrunden.
Foto: Anders Eeg-Olofsson/Hyresnämnden
Adam Shaiban får bo kvar, har hyresnämnden bestämt. Hyresvärdens bild på en stol bevisar inte att han bedrivit frisörsalong i källaren, vilket var en anledning till att värden ville riva hans kontrakt.

Det är inte första gången som fastighetsägarna, makarna Dorinel och Doriora Bou, försöker få en av sina hyresgäster uppsagda. Och det är inte heller första gången som en domstol dömer till makarnas nackdel. Fastighetsägarna med hyreshus i skånska Åstorp finns sedan tidigare på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar.

Det hela började för tre år sedan, då några hyresgäster hörde av sig till Hyresgästföreningen eftersom de var missnöjda med underhållet av fastigheten. Då upptäckte Hyresgästföreningen att de hyror som vissa hyresgäster betalade var mycket högre än de som förhandlats fram mellan hyresgästorganisationen och värden.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Värden riskerade tvångsförsäljning

Adam Shaiban var en av dessa. Han betalade 11 000 kronor i månaden, istället för de 6 179 kronor som han egentligen skulle. Efter en tvist i hyresnämnden fick han också tillbaka de 166 000 kronor han betalt för mycket – men först efter att hyresvärden hotats med en tvångsförsäljning för att täcka skulden.

I den infekterade konflikten har hyresvärdarna också anklagat hyresgäster för att själva sabotera golven i lägenheterna, men detta ledde inte till något annat än att hyresvärden dömdes att åtgärda brister i de eftersatta lägenheterna.

Har hotat med uppsägning förut

Uppsägningshotet är inte det första. I början av 2021 försökte hyresvärdarna också säga upp flera hyresgäster – men fick nej när hyresnämnden prövade saken.

Så när Adam Shaiban tidigare i år fick en uppsägning var därför inte särskilt orolig.

– Jag vet att de inte kommer någonstans med det, sa han då.

Annons
Adam Shaiban (till höger) är en av de hyresgäster i Nyvång som har fått tillbaka pengar, sedan han betalat för mycket hyra. Grannen Ahmed Al-Baidhani betalade den förhandlade hyran redan från början, och har inte fått tillbaka något.
Adam Shaiban (till höger), här tillsammans med grannen Ahmed Al-Baidhani.

Och han fick rätt. Under julveckan kom hyresnämnden med ett beslut, efter att ha prövat uppsägningen. Resultatet är att Adam får bo kvar.

– Det känns jättebra. Rätt ska vara rätt, säger Adam Shaiban.

Hyresvärden har lagt fram en hel rad av olika påståenden om vad Adam Shaiban och de andra som bor i hans lägenhet har gjort, och som gör att han inte borde få bo kvar. Han eller de har bland annat låtit bli att sortera sopor, varit sen med hyran, stulit vatten och el från källaren, klippt av sladdar till övervakningskameror, saboterat lås, använt tvättstugan som frisörsalong och hotat en av hyresvärdarna, påstår makarna.

Hyresnämnden: ”Torftig och dåligt underbyggd”

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att värdens talan mot hyresgästen är ”torftig och dåligt underbyggd”. Makarna Bou har också lämnat in flera foton och filmer, som de menar bevisar det som de har påstått. Men även här tycker hyresnämnden att bevisningen är torftig och att vissa av de slutsatser som dras är orimliga.

Doriora och Dorniel Bou äger bland annat denna hyresfastighet i samhället Nyvång strax utanför Åstorp.
Doriora och Dorniel Bou äger bland annat denna hyresfastighet i samhället Nyvång strax utanför Åstorp.

”En bild på en stol visar inte att hyresgästen driver hårfrisering i tvättstugan”, skriver hyresnämnden, och en film som visar hur någon monterar ner en kamera från en husfasad ger heller ingen vägledning om vilken person det handlar om. Inte heller en polisanmälan om ett olaga hot där det inte finns några vittnen och som inte ens ha lett till åtal är inte heller inget som övertygar rätten.

Medger sena hyror

Sammanfattningsvis tycker hyresnämnden inte att hyresvärden lyckats bevisa några av sina påståenden – förutom sena hyresinbetalningar. Adam Shaiban har tidigare själv berättat att han varit sen med att betala hyran, då han inte fått sitt försörjningsstöd i tid.

Hyresnämnden konstaterar att hyresgästen själv medger att han betalat tre hyror för sent, men kommer fram till att detta i sig inte är ett tillräckligt skäl för att säga upp kontraktet.

Annons
Läs ocksåTänk på det här under lägenhetsbesiktningen: Då ska du inte underteckna värdens protokollbesiktning lägenhet hyresrätt

Adam Shaiban är glad att hyresnämnden gett honom rätt men tycker det är tröttsamt att ha en hyresvärd som skapar konflikter och påstår olika saker som inte stämmer.

Fortsätter anlita dömt ombud

Hyresvärden Doriora Bou tycker inte att hyresnämnden har lyssnat till hennes argument eller tagit till sig bevisningen i form av bilder och filmer.

– Jag förstår inte alls att det här kan hända, säger hon.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

1. "Du betalar till [namn] ett skadestånd på belopp av 70.000,- kr till SEBank konto [kontonummer], senast den 26 augusti 2021, samt att Du skriftligen genom vykort, ber [namn] om ursäkt. 2. I det fall, att du förkastar ovan uppgörelse, lämnas anmälan till Polisen för Våldtäktsförsök, så får du fängelse straff samt du blir också tvungen att betala till [namn], skadestånd. Avgörandet ligger hos dig:
Det utpressningsbrev som ombudet skickade till mannen som anklagades för ett sexuellt övergrepp.
Fastighetsägarna har i denna tvist i hyresnämnden anlitat ett juridiskt ombud, som under 1990-talet suttit i fängelse för rån och av andra domstolar stoppats från att vara ombud, som Hem & Hyra tidigare avslöjat. Senast i oktober i år fick mannen villkorlig dom och dagsböter för försök till utpressning. Han hade då tagit sig an att företräda en kvinna som berättat att hon blivit utsatt för en våldtäkt. Då skickade ombudet ett brev till den utpekade gärningsmannen och ville att han skulle betala 70 000 kronor för att inte bli polisanmäld.

Men Doriora Bou tänker fortsätta att anlita sitt ombud, för att ta vidare uppsägningen av Adam Shaiban till hovrätten.
– Jag kommer att överklaga så långt det går. Jag har bevis, säger hon.

Fakta: Turerna kring Bous fastigheter

2015. Doriora och Dorinel Bou tar över fastigheten i Åstorp, med adress Borrgatan. Paret äger också en hyresfastighet i Nyvång, på Nämndemansgatan.

September 2020. Någon klottrar hakkors och rasistiska tillmälen på huset i Nyvång. Klottret finns kvar i en dryg vecka, innan det tvättas bort.

November 2020. Hyresnämnden beslutar att förhandlingsordningen för fastigheten i Åstorp ska gälla, då hyresvärdarna velat få denna ogiltigförklarad. Nämnden beslutar också att värden ska betala tillbaka pengar till hyresgäster i Nyvång, samt skadestånd till Hyresgästföreningen.

Februari 2021. Hyresnämnden beslutar om ett åtgärdsföreläggande. Golv och köksluckor i fler lägenheter i Nyvång måste åtgärdas.

April 2021. Hyresnämnden håller besiktning i Åstorp och beslutar om åtgärdsföreläggande. Bristerna i en lägenhet måste åtgärdas.

Juni 2021. Ett nytt försök från värden att säga upp förhandlingsordningarna blir inte framgångsrikt. Beslut i hyresnämnden om att förlänga förhandlingsordningen för fastigheterna i Åstorp och Nyvång, samt att kontraktet för en uppsagd hyresgäst i Nyvång ska fortsätta att gälla.

April 2022. Hyresvärden har överklagat beslutet att hyresgästerna i Nyvång ska få tillbaka det som de betalt för mycket i hyra, men Svea hovrätt ger hyresgästerna rätt igen. Värden döms också att betala Hyresgästföreningens rättegångskostnader.

Juni 2022. Kristianstads tingsrätt beslutar om att mäta ut banktillgångar från värdarna, för att hyresgästerna ska kunna få betalt.

November 2022. Kronofogden beslutar att mäta ut en annan fastighet som hyresvärden Doriora Bou äger, för att kunna täcka skulderna till hyresgästerna.

Januari 2023. Kristianstads tingsrätt konstaterar att utmätningsbeslutet vunnit laga kraft. Därmed finns det inga hinder för den tvångsförsäljning, som Doriora Bou motsatt sig.

Februari 2023. Hyresvärden ansöker om att få höja hyrorna i Nyvång, med hänvisning till de åtgärder som fastighetsägaren vidtagit i lägenheterna.

Mars 2023. Hyresnämnden säger nej till en hyreshöjning i Nyvång. Högsta Domstolen har också prövat det tidigare beslutet från Svea hovrätt om överhyrorna, men kan konstatera att allting gått rätt till.

Juni 2023. De tre hyresgäster som gått med på att begära fastighetsutmätning har fått betalt. Kronofogden har därmed stoppat försäljningen.

September 2023. Hyresvärden vänder sig till hyresnämnden för att få uppsägningen av hyresgästen Adam Shaiban fastställd.

Oktober 2023. Hyresnämnden beslutar att hyresvärden ska betala 60 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen, för att ha höjt hyrorna utan att förhandla och därmed brutit mot förhandlingsordningen.

December 2023. Hyresnämnden beslutar att Adam Shaiban har rätt att bo kvar, sedan hyresvärdens uppsägning prövats.

Läs också Viktigt brev går inte att hitta - vd tvingas betala anställds hyror Allt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.