Värden anklagar par i 60-årsåldern – mörkade skilsmässa och fuskade med kötid
På ena sidan i tvisten står en man och kvinna i sextioårsåldern. På den andra finns Malmös kommunala bostadsbolag MKB. I vågskålen ligger ett attraktivt hyreskontrakt för en fyrarummare.
Värden riktar nu anklagelser om fusk mot kvinnan och försöker kasta ut henne. Under det senaste året har MKB genomfört en noggrann kartläggning av parets liv. Det handlar både om en granskning av uppgifter som har postats i sociala medier och av offentliga dokument från myndigheter.
Bakgrunden är följande:
I början av juli 2022 skrev paret under ett gemensamt hyreskontrakt. De hade då varit gifta sedan slutet av 90-talet. Exakt ett år senare kontaktade kvinnan värden MKB och begärde att få ta över hela kontraktet för egen del. Motiveringen var att paret då hade separerat.
Värden motiverar hyresstrid med skilsmässa
Hyresvärden vägrade att gå med på upplägget och har nu vänt sig till hyresnämnden för att driva genom beslutet. Bevisningen som fastighetsägaren har lämnat in till domstolen ska visa att paret hade inlett sin skilsmässa redan innan de skrev under kontraktet. En månad tidigare hade mannen skickat in en ansökan till tingsrätten. Detta var något som kvinnan godkände och strax efter inflyttningen på adressen meddelade Malmö tingsrätt en dom om äktenskapsskillnad. MKB har även letat upp mannen i sociala medier och undersökt hans relation med en ny kvinna.
Värdens ombud skriver nu till hyresnämnden att det var mannens kötid hos Boplats Syd som från början gav paret kontrakt – han var huvudsökande och hon medsökande. Värden anser idag att hela ansökningsprocessen varit ett sätt att med hjälp av mannens kötid ge kvinnan, idag hans exfru, ett eget kontrakt och att de aldrig haft för avsikt att bo tillsammans.
”Mot bakgrund av ovanstående menar MKB att Hyresgästernas påstådda avsikt om att bo stadigvarande tillsammans i prövningslägenheten är en efterhandskonstruktion och att deras förfarande i praktiken utgjort ett kringgående av bostadskön. Hyresvärden har således blivit vilseledd att teckna Hyresavtalet med Hyresgästerna”, skriver ombudet.
Anklagad för fusk: ”De har gjort detta alldeles för snabbt”
Kvinnan är starkt kritisk mot hur värden har agerat efter skilsmässan.
– De har gjort detta på ett väldigt tråkigt sätt. De säger att det inte hade varit möjligt för mig att få lägenheten eftersom jag inte stått i kö. Men det här är inte sant eftersom jag har också haft kötid. De har gjort detta alldeles för snabbt. MKB borde tycka det är bra att det finns skötsamma hyresgäster som betalar sin hyra och som vill bo hos dem, säger hon till Hem & Hyra.
MKB har poängterat att det är kvinnan som ensam har betalat in hyror sedan paret fick tillträde.
– Vad spelar det för roll? Ska man dela på varje inbetalning? Så gör man ju inte, säger hon.
Nu ska hyresnämnden granska uppgifterna och bestämma om kvinnan får bo kvar eller inte.
– Jag väntar in hyresnämnden nu och vad de har att säga, säger hon.
Värden letar efter bulvaner bland hyresgästerna
MKB har tidigare gått ut med att bolagets specialgrupp aktivt söker efter bulvanförhållanden, alltså personer som har fått kontrakt via andras meriter och kötid. Bolaget har på senare år drivit en rad uppsägningar som haft just den bakgrunden. Hyresgästföreningens jurister har å sin sida lyft farhågor om att det är lätt att missuppfatta personers relationer på ett sätt som kan tolkas som medvetet fusk.
I början av året tog hyresnämnden upp flera fall som bland annat handlade om personer med låg inkomst som rundat systemet och kommit över kontrakt hos MKB. Tidigare exempel har visat hur bland annat föräldrar har försökt hjälpa sina barn att få lägenhet.
– Oftast är det en förälder som vill hjälpa sitt barn och i normalfallet har ju föräldern längre kötid. Man tar med barnet som medsökande men har inte för avsikt att bo i lägenheten själv. Men vi har också sett fall utan inbördes relation, sade MKB:s juridiska samordnare Lars-Gunnar Larsson då de fallen togs upp i hyresnämnden.