Victoria: ”Värden bytte lås – och hyrde ut mitt hem och mina saker”
Det låter som en känd saga där Guldlock använder de tre björnarnas matbord och sover i deras sängar när de inte är hemma. Men för Victoria Vedin är det verklighet.
– Ja, det är inte klokt. Hela mitt privatliv är blottat. De nya hyresgästerna använder våra saker till vardags. Min mamma som bor i närheten har sett dem gå runt med mina barns gamla barnvagn och att de kör vår bil fast det är körförbud på den. Jag känner mig… skändad faktiskt, säger Victoria.
Hon har hyrt lägenheten i Rätan, mellan Sveg och Östersund, i snart 12 år. Huset bytte ägare 2015. Hon säger att relationen med den nya värden gnisslade lite, men innebar inga större problem.
Inte förrän 2021. Victoria hade då träffat kärleken i Vännäs 40 mil bort och var inte hemma lika ofta. Dottern som studerade bodde kvar på adressen i Rätan, ett stenkast från sin mormor. Värden sa att han ville ha tillbaka lägenheten, men Victoria vägrade.
– En dag när dottern kom hem passade inte nyckeln. Låset var utbytt, säger Victoria.
När Victoria hör av sig till värden och undrar vad som pågår svarar han via sms att han trodde de var överens om att hon skulle flytta ut. Men enligt Victoria har hon aldrig gått med på något sådant, och har heller aldrig fått någon uppsägning.
En barnfamilj flyttade in kort därefter. Bland Victorias saker.
– Jag fortsatte betala hyran och elen eftersom jag var rädd att bli av med lägenheten på riktigt annars. Därför ville jag inte heller hämta mina saker, för att det då skulle verka som att jag flyttat ut. Det var ju fortfarande min lägenhet, säger hon.
Dottern flyttade in hos mormor för att kunna fortsätta studierna och Victoria och hennes son flyttade ihop med mannen i Vännäs.
Victoria tog kontakt med Hyresgästföreningen som i maj 2023 skickade en ansökan till Kronofogden om särskild handräckning, alltså vräkning, av nuvarande hyresgäst.
– Men den kom in för sent så det var inte mycket de kunde göra för oss tydligen, säger Victoria.
Juristerna har istället vänt sig till tingsrätten med en stämningsansökan. Nu under pågående process åkte Victoria till Rätan för att hämta sina saker i lägenheten. Men det blev inget kärt återseende.
– Det var väldigt upprivande att se hur de behandlat ens saker. Det mesta är förstört. Lösa grejer var nerstoppade i sopsäckar och utspritt i lägenheten och i ladan. Bilnyckeln satt i så den tog jag med. Jag fick med mig några möbler också, foton och lite bebiskläder. Och askan efter vår hund, det kändes fint.
Sonen Linus, 13 år, var med till lägenheten.
– Allt jag ägde var där. Men inte längre. Det var borta, säger han.
Efter besöket vill inte längre Victoria ha tillbaka lägenheten, däremot vill hon ha skadestånd för allt som gått förlorat.
– Det är ett helt liv av minnen som inte pengar kan ersätta egentligen. Som min bröllopsklänning och dotterns balklänningar. Och farmors guldklocka.
”Det finns verkligen något fräckt i det här”
Annons
Victorias ärende har blivit en långdragen rättsprocess där parterna har svårt att förlikas.
Flera jurister på Hyresgästföreningen har varit inblandade i ärendet och det har varit en del extra jobb med att samla in bevisning.
– Av uppenbara skäl har Victoria inte haft tillgång till viktiga papper, som till exempel hyreskontraktet, säger William von Wendel, en av juristerna.
Men med hjälp av bankutdrag, inhämtande av folkbokföringsuppgifter, el- och försäkringsavtal och sms-konversation mellan Victoria och hyresvärden anser Hyresgästföreningens jurister att de har tillräckligt på fötterna.
För William von Wendel är fallet unikt.
– Jag har haft ärenden där värden låst hyresgästen ute, men aldrig att lägenheten hyrts ut till någon annan med hyresgästens lösöre kvar i lägenheten. Det finns verkligen något extra fräckt i det, säger han.
Hyresgästföreningen region Nords chefsjurist Niclas Sundell driver nu ärendet.
– Det är rimligt att anta att det är Victorias lägenhet med de dokument vi har, och det är heller inget som värden förnekar. Det finns ingen skriftlig uppsägning och då kan man inte bara ta tillbaka lägenheten, säger Niclas Sundell.
Finns det någon anledning att misstro Victorias uppgifter?
– Det är klart att de måste finnas en hållbar rättslig grund och i det här fallet har vi gjort den bedömningen att det finns det. Annars kan vi ju neka till att åta oss ärendet, säger Sundell.
Stelt vid förhandlingsbordet
I juli i år skickade William von Wendel en stämningsansökan till tingsrätten i Östersund. Dels för att kräva tillbaka lägenheten och dels för att få tillbaka pengar för de hyror och elräkningar som Victoria fortsatte betala efter att hon blivit utelåst.
Hyresvärdens advokatbyrå skickade i augusti in ett svaromål där man bestred stämningen. Värden ansåg då att Victoria Vedin sagt upp sig själv och flyttat. I svaromålet står även att hyreslägenheten numera hyrs ut till annan hyresgäst.
Värdens ombud har sedan dess begärt anstånd flera gånger för att komplettera svaromålet och skjuta fram huvudförhandlingen. Men någon skriftlig uppsägning har inte kunnat visas upp.
Och eftersom Victoria nu ändrat sig och hellre vill ha ersättning istället för lägenheten tillbaka så har Hyresgästföreningen lagt två bud på förhandlingsbordet, det senaste på 230 000 kronor.
Hyresvärden har inte nappat på något av dem. Hittills.
För det tycks ändå finnas en vilja till förlikning.
När Hem & Hyra ringer upp värden säger han:
– Jag tror att det håller på löser sig det där, men det är inget jag kan bekräfta. Du får ringa advokaten.
Advokat Torbjörn Pettersson, F. Victors Advokatbyrå, som företräder hyresvärden, säger i sin tur:
– Jag har egentligen inga kommentarer, men som det är i alla mål så försöker man ju hitta en lösning.
Det finns ett bud på 230 000 kronor, kommer ni acceptera det?
– Det har inte nåtts någon överenskommelse utan målet är fortfarande aktuellt i tingsrätten. Men det bästa är ju alltid att man försöker komma överens som sagt.
- Det måste finnas lagligt stöd för att säga upp en hyresgäst.
- Uppsägningen ska vara skriftlig med giltig anledning.
- Värden ska vara säker på att hyresgästen delgetts.