Annons

Värden får ändra till kallhyra trots att Lottas lägenhet är ett blåshål: ”Detta kommer att bli dyrt”

Uppsala Det blåser in hos Lotta och väggarna är stoppade med tidningspapper. Värden vill att Lotta själv ska betala för el och uppvärmning. Trots den otätade bostaden gav hyresnämnden värden rätt. ”Det är omöjligt för mig att påverka uppvärmningskostnaden”, säger Lotta.
Foto: Hyresnämnden/Gry Ellebjerg
Det blåser in hos Lotta och väggarna i ena delen av huset är stoppade med tidningspapper.

Lotta, som egentligen heter något annat, hyr en bostad i skogen i Knivsta kommun. Hemmet består av två dragiga byggbaracker från 1970-talet som är löst sammanfogade med varandra, samt ett rum som har byggts till senare. Den gamla delen av bostaden saknar någon som helst isolering. Väggarna är stoppade med tidningspapper. Arbetet med det tillbyggda rummet är inte klart och det blåser in från grund, undertak och väggar.

Detaljbild av en vitmålad trävägg och ett vitmålat tak i ett kök. Det är glapp mellan tak och väg och tidningspapper sticker ut.
Väggarna är delvis isolerade med tidningspapper.

Ville börja ta betalt för elen

Hittills har Lotta betalat varmhyra, som i hennes fall inneburit att både hushållsel och uppvärmning ingår i priset. Men värden har skaffat en solcellsanläggning och börjat producera egen el, som hon vill sälja. Därför ansökte hon till hyresnämnden om att få införa kallhyra. Lotta befarar att det kan stå henne dyrt.

Hon tycker inte det är rimligt att hon själv ska stå för uppvärmningen av bostaden, med tanke på skicket och standarden på den. I hemmet har hon en elmätare som både värme och hushållsel ska mätas av på.

– Värden vill bara att jag ska betala så mycket el som möjligt. Det blåser in, det är omöjligt för mig att påverka uppvärmningskostnaden. Jag kan inte heller välja ett bundet elavtal, säger hon.

Hyresnämnden ställde sig dock på hyresvärdens sida och gav henne grönt ljus för att börja ta betalt för elen separat. Nämnden hänvisade till ett beslut i Svea hovrätt som säger att hyresvärden får införa kallhyra i äldre fastigheter. I moderna fastigheter är det vanligtvis varmhyra som gäller.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Hyresgästföreningens Lena Jansson Nordin, som företrädde Lotta i hyresnämnden, är förvånad över hyresnämndens beslut.

– Jag trodde inte de skulle gå på värdens linje, utan fortsätta låta henne ha varmhyra eftersom boendet är så dåligt isolerat, säger hon.

”Ett exceptionellt boende”

Lotta målade under sammanträdet i hyresnämnden upp bilden av en bostad i ett sällsynt dåligt grundskick. Hyresnämnden och Hyresgästföreningen, som gjort en besiktning på plats, höll med.

Annons

– Det här är ett boende man kan ifrågasätta. Det är ganska exceptionellt, säger Lena Jansson Nordin.

För att det lilla huset ska bli beboeligt har Lotta fått bekosta det mesta själv. Hon har skaffat ett Ikeakök och vitvaror, och satt upp ett råttnät mellan huskropparna. I den tillbyggda delen har hon satt in ett fönster och tapetserat, samt ordnat med en trappa upp till sovloftet.

Hämtar dricksvatten i dunkar

Loftet är alldeles för varmt för att sova på under sommarhalvåret eftersom det inte finns någon ventilation. På sommaren har Lotta ofta duschat, tvättat och lagat mat hos sina vuxna barn. Hon har hämtat dricksvatten i dunkar eftersom hon upplever vattnet hemma i kranen som otjänligt.

Varför flyttar du inte?
– Läget är perfekt, i skogen mellan Uppsala och Stockholm. Jag har barn och barnbarn en timme bort. Så jag trivs på så sätt. Och så är det jättedyrt att flytta, säger Lotta.

Hyresnämnden skriver i beslutet att det som prövas denna gång är kallhyra, och inte bostadens bruksvärde. Med Hyresgästföreningens hjälp vill Lotta nu att hyresnämnden prövar bruksvärdet, det vill säga om hon betalar rätt hyra i förhållande till vad hon får. För bostaden på 48 kvadrat betalar hon 6 300 kronor (med kallhyra, se faktaruta). Varmhyran låg på 7 500 kronor.

Lena Jansson Nordin, Hyresgästföreningen i region Aros -Gävle, företrädde Lotta i hyresnämnden.

– Hyresnämnden tog inte ställning till det den här gången, nu tittade de bara på kallhyra. Men jag tror att vi kan få ner hyran med åtminstone en tusenlapp i månaden, säger Lena Jansson Nordin.

Får man hyra ut lägenheter i vilket skick som helst?
– Lägenheten ska ju leva upp till lägsta godtagbara standard, det vill säga ha vatten, avlopp och värme. Det gör den här lägenheten. Sedan har ju hyresgästen gjort en del själv, som nytt kök och nytt golv.

Långvarig konflikt

Lotta och hyresvärden har länge varit i konflikt med varandra och har under årens lopp anmält varandra till hyresnämnden för olika saker. Och osämjan ser ut att fortsätta. Värden har lämnat in ytterligare en ansökan till hyresnämnden om att få säga upp Lotta. Redan 2020 ville hon vräka henne efter anklagelser om att ha vanvårdat bostaden.

Annons

Den gången slutade det med att parterna med hyresnämndens hjälp kom överens om en lösning och Lotta slapp flytta.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Värden säger till Hem & Hyra att det är Lotta som stoppat tidningspapper i väggarna, kastat ut inredning och även vägrar släppa in henne.

– Jag får inte komma in och göra något åt problem som uppstår. Men jag har släppt det nu för min mentala hälsas skull.

Hon säger vidare att hyran är satt efter vad som är rimligt i trakten. Att vattenkvaliteten är dålig är bara påhitt.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Enligt Lotta stämmer det inte att hyresvärden inte blir insläppt.

– Hon har hur mycket tillträde som helst. Men problemet är att hon vill vara i bostaden när jag är borta och att hon inte håller tider som vi avtalat, säger hon.

Fakta: Mer om Lottas ärende i hyresnämnden

En förutsättning för att införa kallhyra är att månadskostnaden sänks med det belopp som motsvarar vad det normalt kostar att värma upp bostaden och ha varmvatten. Hyresvärden hade föreslagit en ny månadshyra på 6 500 kronor. Nämnden tyckte dock att det var lite för högt, och sänkte den till 6 300 kronor.

Enligt hyresvärdens beräkning ligger Lottas elförbrukning på 12 000 kilowattimmar på ett år. Men Lotta menar att det är betydligt högre än så.  Eftersom hon tillbringar så mycket tid utanför bostaden skulle elförbrukningen snarare ligga på 15 000-20  000 kilowattimmar, om hon vore hemma mer, resonerar hon.

Hyresnämnden ansåg inte att Lotta kunde presentera något underlag för att elförbrukningen skulle bli så pass hög. Hon har inte heller gett några detaljer kring hur mycket hon vistas utanför bostaden.

 

 

Fakta: Så fungerar kallhyra

Kallhyra innebär att hyresgästen betalar extra för uppvärmningen av lägenheten.

Kallhyra är vanligast i nyproducerade lägenheter och i radhus som hyrs ut. De flesta lägenheter i Sverige har varmhyra, där uppvärmningen ingår i kostnaden.

Argument för kallhyra är att det blir mer rättvist, eftersom varje hyresgäst betalar exakt för uppvärmningen den gör av med. Det kan också leda till ett mer sparsamt användande av energi.

Argument emot kallhyra är att det kan slå hårt mot hyresgäster när elpriserna stiger och att hyresvärden inte behöver jobba med att effektivisera uppvärmningen, eftersom hyresgästerna ändå betalar.

Läs också Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.