Värden ger sig inte – överklagar för att få ha kvar tvångsparkering
– Man förväntade sig tyvärr nästan det. Hon ger sig aldrig, säger Maud Paulsson.
Hon är hyresgäst i Barbro Karléns hus Barometergatan 2–8 i Länsmansgården. Som Hem & Hyra tidigare har berättat, har hyresgästerna dragit sin värd inför hyresnämnden och krävt villkorsändring i kontrakten.
Hyreskontrakten hos Karléns företag Västervy Förvaltning är skrivna så att avgift för parkeringsplats är obligatoriskt. För att få hyra en lägenhet måste man hyra en parkering. Det går inte att säga upp parkeringen utan att samtidigt säga upp bostaden. Detta oavsett om hyresgästen har bil eller ej.
Detta skiljer sig från den vanliga ordningen på hyresmarknaden. Det normala är att en parkeringsplats är ett frivilligt tillval.
Barbro Karlén tar dessutom ut en högre hyra för sina p-platser än andra värdar som har platser i samma parkeringsdäck.
– Hon tar ut betydligt mer än vad andra gör, och höjer parkeringshyrorna varje år, säger hyresgästen Diana Petersson.
För parkeringar råder ren marknadshyra, till skillnad mot vad som gäller bostäder. Enligt hyresgästerna och Hyresgästföreningen har fastighetsägaren utnyttjat detta när hon inte fått sin vilja igenom i hyresförhandlingarna.
– När Barbro Karlén inte får den hyra hon begärt för sina lägenheter, så kan hon höja parkeringsavgiften istället och ta igen det där, sade hyresgästernas ombud Sandra Nogueira i hyresnämnden.
Barbro Karlén vill inte svara på några frågor från Hem & Hyra. Men under sammanträdet i hyresnämnden argumenterade hon för att hon har stora kostnader för parkeringarna.
Hon menade också att hon inte kan hyra ut platserna till andra än sina hyresgäster eftersom detta skulle kräva att hon momsregistrerar sig först.
Ett resonemang som hyresnämnden underkänner i sitt beslut.
Nämnden: ”Ändra avtalen”
Nämnden skriver att det är skäligt att hyresavtalen ändras. Barbro Karlén har inte kunnat motsäga det faktum att hyresgästerna kan hyra likvärdiga parkeringar i samma område betydligt billigare.
Barbro Karlén hävdar också att hon ”uppfattar” att hon inte kan omförhandla hur många platser hon disponerar i p-däcket. Men att det verkligen är så har hon inte visat, skriver hyresnämnden.
Nämnden ställer sig även frågande till att Karlén inte skulle kunna registrera sig för moms om hon vill.
Överklagar med 32 punkter
Barbro Karlén accepterar inte beslutet. Hon har lämnat in en överklagan med 32 olika punkter. Där yrkar hon att hovrätten i första hand ska återförvisa ärendet till hyresnämnden, i andra hand ändrar hyresnämndens beslut till ett avslag.
Några av punkterna handlar om att hon inte fick tillåtelse att läsa upp hela sitt nedskrivna anförande i hyresnämnden och att hon inte hade något ombud, till skillnad mot hyresgästsidan.
Men hon har också invändningar i sakfrågan. Kärnan i resonemanget är att hon vill fortsätta ha tillgång till lika många p-platser som hon har lägenheter, men inte vill riskera att någon plats står tom och kostar pengar. Därför är det oskäligt mot henne att ändra kontrakten, anser Karlén.
Västervy Förvaltning har även tidigare betalat drygt 180 000 för renovering och underhåll av parkeringsdäcket. ”Dessa kostnader måste jag kunna kompensera mig för” skriver Barbro Karlén i sin överklagan.
”Vi kommer att vinna igen”
Diana Petersson anser att Karléns överklagan är poänglös.
– Hon kommer ändå inte att vinna. Jag tror med 99 procents säkerhet att vi kommer att vinna igen, precis som vi gjorde i hyresnämnden, säger hon.
Parkeringsfrågan är inte det enda som de boende är missnöjda med. Underhållet i huset är en annan sak. Dagen innan Barbro Karlén överklagar har hon mött hyresgästen Jan Erik Hoffman i ett separat sammanträde i hyresnämnden.
Han har väntat i ett år på att hon ska låta täta ett läckande fönster och måla om i lägenheten, vilket inte skett sedan 1998.
Inför sammanträdet har Karlén skickat en målare och i nämnden lovar hon att åtgärda fönstret.
Jan Erik Hoffman väljer därför att avvakta. När detta skrivs låter han sin ansökan om åtgärdsföreläggande ligga vilande.
UPPDATERING:
Jan Erik Hoffman drog senare tillbaka ansökan om åtgärdsföreläggande och hyresnämnden avskrev ärendet.