Värden höjde hyran utan att förhandla – nu får Per och Eva pengar tillbaka

Kristianstad Värden höjde Pers och Evas hyra – utan att förhandla först, som de lovat att göra. ”Då blev jag fly förbannad”. Nu får de pengarna tillbaka – och hyresvärden får dessutom betala skadestånd.
En äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Per och Eva Linde fick tillbaka pengar för hyra som de betalt för mycket. Det visade sig att hyresvärden höjt hyran utan att först förhandla med Hyresgästföreningen, trots att det fanns en så kallad förhandlingsordning.

Det var för ett år sedan som Per Linde och hustrun Eva flyttade till en femrumslägenhet i stadsdelen Östermalm i Kristianstad.

– Vi ville till just det huset eftersom det är gammalt med kakelugn och högt i tak, berättar Per Linde.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Gick med i Hyresgästföreningen

Innan dess bodde de i ett eget hus på landet men valde att flytta ifrån detta innan de blev för gamla. En av de första saker som de gjorde var att gå med i Hyresgästföreningen.

– Och det visade sig senare att det var ett bra beslut, säger Per.

En fyrdelad bild, som visar ett fyravåningshus, en staty i vitt stenmaterial, ett brevinkast med texten "bref & tidningar", och en vindlande trappa.
Huset ligger i stadsdelen Östermalm i Kristianstad och byggde strax efter förra sekelskiftet.

Den hyra som de betalade var nämligen för hög. De betalade 300 kronor mer i månaden än vad de skulle.

– Då blev jag fly förbannad, att de skulle försöka mjölka pensionärer på pengar, säger Per Linde.

– Så gör man bara inte, säger Eva.

– Jag trivs jättebra med lägenheten på alla sätt och vis men hyresvärdarna är inte bra, säger hon.

Läs ocksåHur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarnaHyra, hyror, hyresförhandling 2022, hyra 2022, hyresförhandling

Förhandlingsordning fanns – men glömdes

En av hyresvärdarna är Eva Faijermo, som äger fastigheten tillsammans med sina syskon. För deras gemensamma hyreshus finns det en så kallad förhandlingsordning. Det innebär att hyresvärden och Hyresgästföreningen har kommit överens om att förhandla om hyran.

Detta ska ske både i samband med de årliga förhandlingarna och förändringar i fastigheten som kan ge upphov till en högre hyra och det är hyresvärden som är ansvarig för att kalla till en förhandling.

Eva Faijermo beklagar att hon inte begärde en förhandling, innan hyran höjdes.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Det skulle vi ju ha gjort innan, säger hon.

Å andra sidan tycker hon inte att höjningen i sig var orimlig, eftersom de gjort förbättringar i lägenheten, till exempel satt in en ny belysning. Även väggar målades om, och golv slipades. Hon tror också att höjningen skulle gå igenom om det faktiskt blivit en förhandling, vilket det alltså aldrig blev. Eva Faijermo säger att hon lutade sig på mallar från Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, när hon på egen hand kom fram till hur stor höjningen skulle bli.

Hyresgästen Per Linde tycker däremot att de åtgärder som hyresvärden vidtog ska räknas som vanligt underhåll, och därför inte ska medföra nån hyreshöjning.

– Det var ingen förbättring alls, säger han.

Får betala skadestånd

Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningen, och den som drev makarna Lindes ärende till Hyresnämnden. Det slutade med att paret fick rätt till de 4 486 kronor som de betalt för mycket i hyra. Hyresvärden dömdes också att betala ett skadestånd på 5 000 kronor till Hyresgästföreningen, för brott mot förhandlingsordningen.

En ung kvinna med blåa ögon och ljust hår iförd en ljus blus står framför en dörr med ett runt fönster i.
Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland.

Hyresgästen Per Linde tycker att det är bra.

– Skulle den rutinen inte fungera så blir det ju redan vilda västern på hyresmarknaden, säger han.

När ärendet var uppe i hyresnämnden sa ägarna att de inte kände till att det fanns en förhandlingsordning för huset, som de fått ta över från sin far.

Michelle Komulainen har hört liknande förklaringar av andra, men tycker inte att det är en giltig ursäkt.

– Om man är fastighetsägare är man den starkare parten i förhållande till hyresgästerna och då tycker jag att den kunskapen borde följa med det, säger hon.

En äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar en kakelugn och en spegel med förgylld ram och en kristallkrona hänger i taket.
12 198 kronor i månaden är den förhandlade hyran för femrumslägenheten på 139 kvadratmeter i stadsdelen Östermalm i Kristianstad. Nu har hyresgästerna Eva och Per Linde fått tillbaka överhyra.

Eva och Per Linde fick sina pengar utbetalade tidigare i år.

– Vi tittar efter en annan bostad men vi bor kvar här så länge som det passar oss, säger Per Linde.

– Vi vet våra rättigheter och vi vet deras skyldigheter, säger Eva Linde.

Fakta: Förhandlingsordning
  • Baseras på hyresförhandlingslagen.
  • Innebär att hyresgästen inte själv förhandlar hyran med sin värd. Istället görs en kollektiv förhandling med en hyresgästorganisation.
  • Om värden vill höja hyran, genomföra standardförbättringar eller göra andra förändringar i boendet är värden skyldig att kalla till förhandlingar.
  • Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
  • Förhandlingsordningen kan sägas upp. Hyresnämnden kan då pröva om det är skäligt att säga upp den, eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor fortsätter förhandlas kollektivt.
Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.