Annons

Värden kan tvingas lämna över förvaltningen av Bangatan 10

Göteborg Förfallet på Bangatan 10 har varit känt under lång tid. Nu förbered Hyresgästföreningen en ansökan om att huset ska tvångsförvaltas.
Johanna Bontes är en av hyresgästerna på Bangatan 10.

I oktober förra året slog brevbärarna i Göteborg larm. Man vägrade dela ut post till de boende på Bangatan 10 i Masthugget. Arbetsmiljön var för dålig. Dålig belysning, trasiga trappräcken och oisolerade elkablar gjorde att hyresgästerna i huset istället fick hämta sin post på Postens företagscenter två kilometer därifrån.

Det är bara ett av många exempel på det bristande underhållet på Bangatan 10. Tidigare i höstas larmade hyresgäster om mögel, råttor i källaren och döda duvor på vinden. Efter en dialog med hyresgästerna i huset har nu Hyresgästföreningen bestämt sig för att lämna in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Vi har sett att det här kommer upp vart och vartannat år, och att det inte blir bättre, förklarar Carl-Johan Bergström, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens ansökan om att tvångsförvalta huset på Bangatan 10 är ännu inte inlämnad till hyresnämnden, och i dagsläget kan man inte säga exakt när det kommer att lämnas in. Om nämnden beslutar om tvångsförvaltning innebär det att den nuvarande hyrevärden måste lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i tre år.

Hyresgäst: ”Äntligen”

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Johanna Bontes, som bott i huset på Bangatan 10 i över tjugo år, hoppas att Hyresgästföreningen får igenom kravet på tvångsförvaltning.

– Äntligen, vi har jobbat för det här länge, säger hon när Hem & Hyra ringer upp.

Annons

För ett år sedan fick Johanna Bontes själv rätt mot värden i hyresnämnden. Då beslutade nämnden om ett åtgärdsförläggande, vilket innebär att hyresvärden måste åtgärda vissa brister inom en bestämd tid. Belysning i trapphusen och på gården skulle åtgärdas, och Johanna Bontes skulle få en ordentlig elspis installerad i sin egen lägenhet.

Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.

Hyresvärden, Lars-Erik Persson, är svår att få tag på, berättar hon.

– Tidigare syntes han faktiskt till här ibland, men det gör han aldrig nu. Och han dyker inte upp i hyresnämnden heller.

Hoppas på förvaltning ”på våra villkor”

Samtidigt som Johanna Bontes hoppas att en tvångsförvaltning ska komma till stånd är hon något orolig över framtiden. Hyrorna i huset är jämförelsevis låga, och det vill många av de boende gärna ha kvar.

– Vi önskar förstås att den nya förvaltningen kan ske på våra villkor, att man inte blåser ut allting och lyxrenoverar, förklarar hon.

Annons

Carl-Johan Bergström, förhandlare på Hyresgästföreningen, förstår att de boende är oroliga för en förändring.

– Om det blir en ny förvaltare styr inte Hyresgästföreningen över vad den kommer att göra med huset, säger han.

– Men det som är bra nu är att vi kan vara med från starten. Vi kan inte bestämma vad som ska göras med huset, det gör förvaltaren, men vi kan påverka och sätta igång en diskussion så att hyresgästernas intressen tillgodoses.

Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden, Lars-Erik Persson, utan resultat.

Läs också Jobbade i Norge och blev sen med hyran – mister lägenheten Tvångsförvaltning av slumvärds bostäder efter år av vanvård – hyresgäster lättade över beslutet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.