Annons

Värden krävde månadslön på 50 000 – ville vräka kvinna: ”Finns ingen fastslagen summa”

Nyheter Kvinnan hade en hög lön och intyg på det. Det räckte inte för hyresvärden, som krävde närmare 50 000 i månadslön för att hon skulle få kontrakt på lägenheten. Läs om vilken inkomst man måste ha för att få bo i hyresrätt.
Kvinnan behövde ha 50 000 i månadslön för att ta över lägenhetskontraktet.
Foto: Getty Images
Kvinnan behövde ha 50 000 i månadslön för att ta över lägenhetskontraktet.

Kvinnan i 40-årsåldern bor sedan länge ihop med sin sambo och deras gemensamma barn i en lägenhet på nära 100 kvadratmeter i Stockholms innerstad. Mannen har tidigare stått på kontraktet tillsammans med sin mamma. Efter att lägenheten hyrts ut otillåtet i andra hand via Airbnb ville värden vräka familjen. Mannens mamma förlorade kontraktet på grund av andrahandsuthyrningen och efter en rättsprocess blev också mannen av med sitt kontrakt på grund av osäkerhet över hans ekonomiska situation, alltså om han kunde betala hyran.

För att familjen skulle kunna bo kvar i lägenheten försökte nu kvinnan att ta över kontraktet. Hyresvärden ville bli av med familjen och ville inte låta kvinnan bli hyresgäst. Kvinnan tog då ärendet till Hyresnämnden.

Läs ocksåStrid om utsatta hyresgäster – så sprack styret i kommunen: "Utestänger människor från boende"Therese Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla.

Krävde 50 000 kronor i månadslön

Värden ansåg att kvinnan hade misskött sig genom att hjälpa till med Airbnb-uthyrningen. Men det viktigaste skälet till att inte låta henne bo kvar var ekonomin. Hyresvärden ansåg inte att hon hade råd att betala hyran. Månadshyran för lägenheten var 14 000 kronor och kvinnans lön på drygt 34 000 kronor i månaden efter skatt ansåg man inte vara tillräcklig. Hyresvärden krävde att kvinnan skulle ha har en inkomst motsvarande 3,5 gånger hyran, alltså nära 50 000 i månaden.

Kvinnan ansåg att hon visst skulle ha möjlighet att betala hyran och poängterade att hon inte hade några betalningsanmärkningar. Hon skriver att hon har ”tillräcklig ekonomisk förmåga att själv betala hyran för det fall hon blir ensamstående och själv måste betala hela hyran.”

Rättsfallet slutade med att kvinnan fick bo kvar. Både Hyresnämnden och Hovrätten gick på hennes linje.

Läs ocksåHyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhetMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

Värdarna kan ställa vilka krav de vill

Så vilka krav på inkomst kan en hyresvärd ha på sina hyresgäster? Hem & Hyra frågade Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hur mycket måste man tjäna för att kunna få hyreskontrakt?

Annons

– Det finns ingen fastslagen summa. Däremot vet vi att många fastighetsägare ställer krav på att man inte ska ha betalningsanmärkningar och att man ska tjäna tre gånger hyran. De kraven har värdarna rätt att ställa när de hyr ut, då kan de ställa vilka krav de vill så länge de inte ägnar sig åt diskriminering.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Hur fungerar det när det handlar om en överlåtelse av ett kontrakt?

– Då blir det annorlunda. Hyresvärdarna säger ofta att de har ett visst regelverk för hyresgäster, att en viss person inte uppfyller de kraven och därför inte får ta över ett kontrakt. Men vid en överlåtelse tar lagen inte hänsyn till det. Då tittar man på om hyresvärden ”skäligen kan nöja sig” med den nya hyresgästen, om det finns något som gör att den här hyresgästen inte skulle uppfylla de förpliktelser som man har enligt hyreslagen. Då handlar det kanske om störningar, men det handlar framför allt om hyra.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

”Bedömningarna görs från fall till fall”

Det viktiga är att hyresgästen kan betala hyran?

– Ja. I det här fallet med kvinnan och i en del andra fall så finns det inga hyresskulder. Har personen då en inkomst spelar det ingen roll hur stor inkomsten är. Har hyresgästen betalat hyran under lång tid kommer den sannolikt att göra det även framgent. Och då finns det ingen risk för att någon förpliktelse blir åsidosatt. De här bedömningarna görs från fall till fall.

Vilka papper kan man behöva visa värden om sin inkomst eller besparingar?

Annons

– Det finns ingen regel som säger vad man måste visa. Men jag tycker att det är klokt att visa upp till exempel en fast anställning och vilken inkomst man har. Dessutom kan det vara bra att visa att man inte har några betalningsanmärkningar. Det kan man hämta hem i ett utdrag från Kronofogden.

Sparpengar kan vara viktigt

Skulle det vara möjligt att ta över ett hyreskontrakt om man har mycket sparpengar men låg inkomst?

– Ja, det skulle absolut kunna gå. Det handlar om hyresgästens möjlighet att betala. Om två personer har stått på avtalet tidigare och den ena flyttar har man varit solidariskt betalningsansvarig med den andra. Finns det då inga skulder bakåt och den nya hyresgästen kan visa att den har ett sparande som ska gå till hyran finns det ingen anledning att tro att hyresgästen inte ska uppfylla sina förpliktelser, även om den har låg inkomst. Och det är många som prioriterar hyran över andra saker.

Hur mycket påverkar inkomsten för den som man bor tillsammans med, även om den personen inte står på hyreskontraktet?

– Det är klart att det påverkar. Den personen har ju inget betalningsansvar och har egentligen inget avtalsförhållande med fastighetsägaren. Men det är klart att det påverkar.

Läs också Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.