Värden kräver dödssjuka Lena på 116 000 kronor: ”Blir min sista strid”

Kungsbacka Lena Severin fick byta lägenhet på grund av sin allvarliga sjukdom. Nu kräver hyresvärden att hon ska bekosta sanering av den gamla lägenheten för att hon och hennes sambo rökt i den. ”De får inte ett öre av mig”.
Foto: Gustaf Görfelt
Lägenheten som Lena Severin och Per-Åke Reinhardt fått byta till är kraftigt sliten. Samtidigt vill Aranäs ha betalt för upprustningen av deras gamla bostad. "Det känns som att de satt det här i system", säger Lena Severin.

Lena Severin har just kommit hem till Östanvindsgatan efter ännu en vända på Kungsbacka sjukhus, där hon vårdas på den palliativa avdelningen, för vård i livets slutskede. Hon lider av långt gången KOL.

Hon säger att den senaste tidens händelser fått henne att må ännu sämre.

Läs ocksåKrokodil lämnades ensam i lägenhet – i tre månaderEtt krokodilhuvud.

– Jag fick den här käftsmällen ihop med hyresavin strax innan jul. 116 500 kronor som skulle vara betalda inom drygt två veckor. Jag fick en totalreaktion, säger Lena Severin.

Klarar inte trapporna

Fakturan kom från hyresvärden Aranäs. Lena har just fått byta lägenhet från en på andra våningen till en på första, eftersom hon inte klarar av att gå i trapporna längre.

Nu vill Aranäs ha betalt för åtgärder i den gamla lägenheten där Lena och hennes sambo Per-Åke Reinhardt bott i drygt 15 år. Spärrmålning av tak och väggar, byte av innerdörrar, karmar och lister samt av parkettgolv och golvmatta. Allt kopplat till skador av cigarettrök.

Läs också87-årig rökare kan vräkas från seniorboende efter klagomål: ”Ofattbart mycket rökning”Grannen har klagat på rökning. Nu kan en 78-åring bli vräkt från seniorboendet.
”Rökning har varit tillåtet. 116 500 är nästan en årsinkomst för mig som pensionär”, säger Lena Severin.

Både Lena och Per-Åke har rökt under tiden de bott i lägenheten, även om Lena nu slutat röka sedan tio månader tillbaka. Först rökte de på balkongen, senare inomhus.

Kort innan de flyttade fick de ett varningsbrev från Aranäs om att grannar stördes av röken, men annars har de inte uppfattat några signaler om missnöje från värden.

”Har rökt i alla lägenheter”

– Vi har rökt, det kan vi inte frånsäga oss. Men det står ingenstans i kontraktet att man inte får göra det. I de nya områdena Aranäs byggt är det rökförbud, men inte här. Och Aranäs har inte heller kommit med några tillägg till kontraktet om ändrade regler, som de gjort när det till exempel gällt kamphundar, säger Lena Severin.

Hon har varit hyresgäst hos Aranäs sedan 1981 och har bytt lägenhet inom deras bestånd flera gånger tidigare.

– Jag har rökt i alla lägenheter men aldrig behövt betala för det. Hade jag vetat om det här hade jag inte flyttat. För de här pengarna hade jag kunnat betala en gubbe att bära mig upp och ner rätt många gånger, säger Lena Severin.

Klassat som åverkan

Aranäs klassar inomhusrökningen som åverkan på lägenheten.

– Åverkan för mig är när man river en vägg eller målar taket orange. Det är klart att det luktar rök när två personer rökt i 15 år, och jag kan förstå om en annan hyresgäst inte gillar det. Men eftersom det är tillåtet att röka så tycker jag hyresvärden ska stå för kostnaden, säger Lena Severin.

”Jag ska betala för att de renoverar den gamla lägenheten, men den här är mycket mer sliten. När har de tänkt göra i ordning här? När jag är död? De får inte ett öre av mig.”

Den gamla lägenheten var orenoverad och Aranäs gjorde inget underhåll under de år som paret bodde i den. I besiktningsprotokollet från flytten står det att sprucket badrumsporslin och vitvaror från 1980-talet ska åtgärdas av värden efter att paret flyttat ut.

Kraftigt sliten lägenhet

Men Lena Severin och Per-Åke Reinhardt anser att lägenheten de fått byta till är i betydligt sämre skick än den de lämnade.

– Vi hade skött den väl, förutom att vi rökte då. Här är det flammig parkett, hål i dörrarna och klistermärken uppsatta lite här och var. De vill vi inte ha. Men jag är så sjuk, så de vet väl att det inte kommer att dröja så länge innan de kan göra i ordning den här lägenheten, säger Lena Severin.

Flera av innerdörrarna i den nya lägenheten är trasiga eller skadade.

På inflyttningsprotokollet till den nya lägenheten har Aranäs även antecknat ”rök- och missfärgat på fönsterkarmar”. Något som antyder att tidigare hyresgäster rökt även här.

Bestrider kravet

Aranäs gick med på att ge Lena Severin uppskov med fakturan från 2 januari till 31 januari. Bolaget har även sagt att inkasso kan hjälpa till att göra en avbetalningsplan, men har annars inte backat på sina krav.

Golven är i dåligt skick.
Balkongdörren.
Badrummet.
Hyllorna i skåpen är spruckna och bågnar när de belastas.

Med hjälp av Hyresgästföreningen bestrider nu Lena betalningskravet.

– Det blir min sista strid. Jag vill ha upprättelse, jag tycker det här gått så fel till, säger Lena Severin.

Hårda kommentarer

Trots det känner hon viss tveksamhet att ställa upp på den här intervjun. Rökning är ett ämne som rör upp känslor. När hon blev intervjuad av Kungsbacka-Posten runt jul resulterade det i många hårda kommentarer i sociala medier.

– ”Då kan väl jag smeta in väggarna med min egen avföring, det är samma sak” och liknande. Det kändes inte kul. Jag är riktigt sjuk och känner stor stress över den här räkningen, säger Lena Severin.

Synen på rökning har ändrats kraftigt i Sverige under de sista årtiondena. Idag är det mycket svårt att hitta en hyresgäst som vill flytta in i en rökluktande lägenhet och fler och fler hus får rökförbud. Fastighetsägare blir också allt mindre pigga på att själva bekosta sanering efter rökning.

”Helt förstörd”

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om rökande hyresgäster som fått räkningar på hundratusentals kronor när de flyttat ut. Ofta rör det sig om äldre personer som började röka i en tid när det var okej att göra det både hemma, på krogen och på arbetet.

Sarah Blomgren är affärsområdeschef för bostäder på Aranäs Fastigheter. Hon säger att Lena Severins tidigare lägenhet var kraftigt rökskadad.

Sarah Blomgren.

– Den var helt förstörd, vi kan inte hyra ut en sådan lägenhet. Vi har inte fakturerat henne för vanlig ommålning eller något annat åldersrelaterat underhåll som vi ändå behövde göra. Det vi fakturerar för är merkostnaden på grund av rökningen, säger Sarah Blomgren.

Spelar ingen roll

I det läget spelar det ingen roll hur välskött lägenheten varit i övrigt, menar hon.

– Parketten var till exempel jättefin. Men vi var ändå tvungna att riva bort den, på grund av allt nikotinet, säger Sarah Blomgren.

Äldre personer som rökt länge kanske inte uppfattat hur tiderna ändrats. Har ni gått ut med information till hyresgästerna om att man kan åka på en sådan här faktura?

– Vi kan säkert vara ännu tydligare än vad vi hittills varit och kommer att förstärka kommunikationen inom detta område. Men i just det här fallet har hyresgästen fått varningsbrev om att bland annat grannar störts av rökningen, säger Sarah Blomgren.

Läs ocksåAstrid bor i en av världens mest hållbara stadsdelar: ”Det bästa är att det inte finns några bilar”Tvådelad bild. Till vänster en byggnad med grönska på fasaden. Till höger en kvinna som ler.

Skärpta krav

Enligt henne har Aranäs numera skärpt sina krav på att hyresgästerna sköter sina lägenheter.

– Historiskt sett har vi varit mycket generösa när det gäller skador på grund av vårdslöshet. Men det känns inte rimligt att övriga skötsamma hyresgäster i slutändan ska drabbas av de merkostnaderna. Därför har vi under de senaste åren ökat kraven på dem som inte sköter sina lägenheter i enlighet med vad som faktiskt står i hyresavtalet. Att vi fakturerar för spärrmålning i nikotinskadade lägenheter är dock praxis sedan länge, säger Sarah Blomgren.

Lena Severin upplever en skevhet i att hon ska betala för att ställa i ordning i den förra lägenheten, när det samtidigt är så dåligt skick på den nya. Vad svarar ni på det?

– Om Lena upplever att lägenheten hon flyttat till har fel och brister ber vi henne serviceanmäla felen till oss. Det som inte fungerar eller är trasigt kommer vi givetvis att åtgärda, säger Sarah Blomgren.

”Räkna med åverkan”

Sara Andersson är juristchef på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att en hyresvärd kan ha rätt att fakturera för saker även om det inte står uttryckligen i hyreskontraktet att de är förbjudna.

Sara Andersson.

– Du har en vårdplikt som hyresgäst. Där är rökning en klurig sak. Du kan röka i lägenheten, men gör du det kan du räkna med att det blir en viss åverkan, som hyresvärden eller nästa hyresgäst kan vilja ha återställd, säger Sara Andersson.

Juridiskt sett räknas inte nikotinskador som normalt slitage.

Får inte kräva för underhåll

– Man kan jämföra med husdjur. Det kan vara tillåtet att ha hund eller katt, men de får inte skada lägenheten. Har de gjort det kan man bedömas skyldig att ersätta det, säger Sara Andersson.

Det viktiga är att hyresvärden ska kunna visa att kostnaden avser just röksaneringen. Värden får inte baka in annat underhåll samtidigt.

– Man får granska vad som är rimligt att kräva, och även titta på avskrivningstider. Var det kanske tid att byta golven och göra andra åtgärder ändå?

Hur ska man tänka som hyresgäst ifall man bott länge i en lägenhet? Då kanske inomhusrökning var okej när du flyttade in, men inte när du flyttar ut?

– Det är en klurig fråga. Ponera att tidigare hyresgäst också rökte. Då måste hyresvärden kunna visa att det är din rökning som skadat lägenheten, säger Sara Andersson.

Läs också Nekades bidrag – besökte flickvännen för ofta och handlade mat i fel kvarter Så förstör Tiptapp för seriösa avfallstjänster – förtvivlade vd:n: ”Marknaden slogs ut på en natt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.