Annons

Värden kräver pengar utan bevis

Göteborg Catherine Holts före detta hyresvärd har dragit henne och hennes sambo inför domstol. Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co hävdar att de skadat lägenheten. Men bolaget kan inte visa något besiktningsprotokoll från när paret flyttade in och vägrar svara på frågor från Hem & Hyra.
Foto: Gustaf Görfelt
När Catherine Holt flyttat från Tycho Brahes gata kom det ett krav på 18 000 kronor från Byggnadsbolaget Curt Lundahl. Men enligt Catherine fanns skadorna i lägenheten redan när hon flyttade in.

Under fyra år bodde Catherine Holt i en lägenhet på Tycho Brahes gata i Bergsjön i nordöstra Göteborg. Huset ägs av Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co (se faktaruta).

Catherine var först andrahandshyresgäst i två år, eftersom hon saknade fast anställning. Men när hennes nuvarande sambo flyttade in fick han överta förstahandskontraktet från den förre hyresgästen.

Läs ocksåÄndrade rutiner räddar värden Curt Lundahl

– Det var otroligt nedgånget. Tapeterna var trasiga, flera skåpsluckor i köket fattades och ventilationen fungerade inte alls. Det kom in mycket rök från andra delar av huset, både tobaksrök och haschrök. Det var jobbigt för mig och min dotter som båda har astma, säger Catherine Holt.

När sambon fick förstahandskontrakt anmälde paret en lång rad brister. Catherine Holt säger att hantverkarna som kom för att laga ventilationen konstaterade att den var trasig i hela huset och sade till henne att öppna ett fönster.

– När vi anmälde skåpsluckorna så sade de att det behövdes helt nya, men då skulle hyran höjas med 100 kronor. Det ville vi inte gå med på, säger Catherine Holt.

Läs ocksåYttrandefrihetsexpert kritisk till reaktionen från Uddevallahems vd: "Rent skräckexempel"Uddevallahems ordförande David Sahlsten KD och vd, Thomas Aebeloe

Resultatet blev att hantverkarna hängde upp två av de trasiga luckorna.

– Ett par dagar senare ramlade en av dem ner i huvudet på mig, när min dotter kröp på golvet intill. Några dagar efter det ramlade den andra också ner, säger Catherine Holt.

Paret bad om ett besiktningsprotokoll i samband med att kontraktet tecknades. I hyreskontraktet står det att det är hyresgästens skyldighet att be om ett sådant. Men enligt Catherine Holt blev det enda svaret en utskällning från Byggnadsbolagets förvaltare.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Han stod lutad över mig och skrek att vi hade köpt grisen i säcken. Vi skulle inte tro att vi kunde ställa krav, säger hon.

Oktober 2018 flyttade paret till Kortedala, där de nu bor hos en annan hyresvärd. Några månader senare damp det ner ett kuvert i brevinkastet. Byggnadsbolaget Curt Lundahl kräver 18 221 kronor i ersättning.

3 000 kronor är för bristfällig flyttstädning, resten för olika skador i lägenheten som bolaget hävdar att paret orsakat. Bland annat att det saknades skåpsluckor i köket, att låshuset i toadörren var trasigt, diskbänken bucklig och att sovrumsdörren hade hål och brytmärken.

Annons

Catherine Holt säger att hon och hennes sambo flyttstädade i tre dagar, även om de slitna ytskikten gjorde det svårt. Men framför allt hävdar hon att samtliga skador fanns redan när hon flyttade in.

– Det är så otroligt provocerande. Låshuset till toa har aldrig fungerat, men det ordnade de inte trots att vi sade till. Inte heller gjorde de något åt att det fattades skiljedörr mellan badrum och toalett, eller att den ena lampan därinne var trasig, säger Catherine Holt.

Skadorna på diskbänken och sovrumsdörren säger hon att hon knappt ens noterat.

– Det var skador och hål på massor av saker, det känns som om de bara plockat några på måfå. De har inte skött underhållet och nu försöker de få oss att betala det, säger Catherine Holt.

Hon har sökt hjälp hos Hyresgästföreningen som hjälpt henne att bestrida kraven. Byggnadsbolaget Curt Lundahl har vägrat acceptera beskedet och fortsatt skicka krav med nya påminnelseavgifter och räntepåslag. Något bolaget inte har laglig rätt till, eftersom en tvist ska gå till tingsrätten i det läget.

Till sist kom en stämningsansökan till tinget. Men inget besiktningsprotokoll från när paret tecknade kontrakt finns bifogat i Byggnadsbolagets handlingar. Inte heller någon annan dokumentation av lägenhetens tidigare skick.

Och trots att målet nu väntas tas upp i tingsrätten, fortsätter Curt Lundahl skicka betalningskrav. Senast ett krav via Kronofogden på Catherine Holts svärmor, som stått som borgenär på hyreskontraktet.

Byggnadsbolaget Curt Lundahls kontor ligger i Stigbergsliden.

Hem & Hyra har sökt Byggnadsbolagets vd Susanne Bryngelsson-Lundahl för att ge henne chans att bemöta påståendena om vad som hänt och svara på frågor om vilka rutiner företaget har det gäller besiktning. Ett tiotal telefonpåringningar och upprepade meddelanden under fyra dagar har dock inte givit resultat.

Företaget har ingen epost-adress på sin hemsida och växeln vägrar lämna ut någon sådan. Hem & Hyra har därför skrivit ett brev till Susanne Bryngelsson-Lundahl. Inget svar har kommit, vare sig via telefon, e-post eller post.

Sandra Nogueira.

Sandra Nogueira är processjurist hos Hyresgästföreningen och den som biträder Catherine Holt och hennes sambo.

– Hyresvärden har bevisbördan. Värden ska visa att det är hyresgästen som orsakat skadorna och att de inte beror på normalt slitage. Att det saknas ett besiktningsprotokoll är till hyresgästens fördel i det här fallet. Tyvärr finns inte felanmälningarna skriftligt, men det finns foton som hyresgästen tagit och vittnesmål från den tidigare hyresgästen om hur lägenheten sett ut, säger Sandra Nogueira.

Annons

Hon råder alla hyresgäster att dokumentera lägenhetens skick när man flyttar in. Sker felanmälningar muntligt bör man försöka spela in dem.

– Att fastighetsägare beter sig så här är inte helt ovanligt. Många hyresgäster blir tyvärr rädda och betalar, många vet inte vem som har bevisbördan, säger Sandra Nogueira.

På sociala medier vittnar nuvarande och tidigare hyresgäster om problem med Byggnadsbolaget. Besiktningsprotokoll som saknas, bristanmälningar som nonchaleras och saftiga betalningskrav i efterhand. Men ingen vill ställa upp och bli intervjuad med namn eller bild.

Catherine Holt sitter numera i styrelsen för Hyresgästföreningen Norra Göteborg. Föreningen har skrivit ett brev de ska skicka till alla hyresgäster på Tycho Brahes gata, för att berätta vilka regler och lagar som gäller.

– Vi vill gärna använda brevet framöver för att skicka till hyresgäster i andra bolag som beter sig på liknande sätt, och vill gärna ha information, både från hyresgäster på Tycho Brahe och på andra ställen om sådant förekommer, säger Catherine Holt.

Själv känner hon sig rejält less. Hon tror egentligen inte att målet kommer att gå upp i tingsrätten, utan att stämningsansökan bara är ett sätt att försöka skrämmas.

–  Ändå är det en oro. Jag känner nästan att det varit lättare att bara betala 18 000 kronor från början och vara av med det. Men rätt ska vara rätt. Jag blir så förbannad när jag tänker på det. Först vad de utsatt mig och min dotter för när vi bodde där. Sen att de har mage att försöka få oss att betala för det.

UPPDATERING: I ett brev som når Hem & Hyras redaktion efter publicering skriver Susanne Bryngelsson-Lundahl, vd för Byggnadsbolaget, att hon inte vill kommentera ärendet eftersom det nu är inlämnat till tingsrätten.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Fakta: Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co AB

Privat hyresvärd verksam i Göteborg och Mölndal.

Äger större bostadsbestånd på Tycho Brahes gata (Bergsjön), Skäpplandsgatan (Högsbo) samt på Fullblodsgatan och Luktärtsgatan (Åby, Mölndal).

Enstaka hus med mindre mängder lägenheter på Orustgatan (Sandarna), Pallasgatan (Rambergsstaden) och i Stigbergsliden.

Företaget äger även ett antal kontorsfastigheter, bland annat Stigbergshuset där huvudkontoret ligger.

Fakta: Utreddes för diskriminering

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co har varit i blåsväder tidigare.

2016 granskade SVT Väst hur företaget fördelade lediga lägenheter.

Granskningen visade att den som sökte lägenhet i bolagets fastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön fick fylla i ett formulär där man bland annat skulle uppge om man var ”svensk” eller ”utländsk”.

Valde man ”utländsk” fick man även uppge från vilket land man kom och hur länge man bott i Sverige.

SVT Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Reportaget fick Hyresgästföreningen att anmäla Byggnadsbolaget Curt Lundahl för olaga diskriminering.

Diskrimineringsombudsmannen inledde ett tillsynsärende, men avskrev det efter att Curt Lundahl meddelade att de gjort om sitt ansökningsformulär.

 

Läs också Hon är bostads-vd:n som tjänar drygt tre gånger så mycket som en vanlig hyresgäst Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.