Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor
Kvinnan har hyrt fyran i Kville, Göteborg, sedan 2015. Nu har hon tagit hjälp av Hyresgästföreningen och vänt sig till hyresnämnden. Målet är att få den privata värden att åtgärda en rad brister i lägenheten.
Kvinnan klagar över undermålig ventilation och att det luktar illa i en av garderoberna.
Men de flesta klagomålen handlar om att bostaden är så sliten. Sättningar i huset har orsakat sprickor i golv, väggar och tak i flera rum. Mätningar visar att det finns fukt i golven i både köket och badrummen.
Fuktskadat
I sovrummet är golvet nött. Ett badrumsskåp är fuktskadat.
I köket är slitaget extra påtagligt. Skåpsluckor hänger på trekvart eller har lossnat helt. Samma sak med flera lådfronter. Även bänkskivan är märkt av långvarigt bruk.
Golvfogar på underskåpen är borta och därunder täcker inte plastmattan golvet hela vägen in till väggen. Det gör det svårt att hålla rent. Hyresgästen hävdar även att två plattor på spisen inte fungerar ordentligt och att den är opålitlig.
Beskyller hyresgästerna
Hyresvärden anser att det är kvinnan och hennes vuxne son som har orsakat skadorna genom onormalt slitage, felaktigt användande och skadegörelse. När de flyttade in var lägenheten i gott skick, hävdar han.
Hyresgästerna har tidigare bott i en annan av värdens lägenheter. Då uppstod en tvist där hyresvärden beskyllde hyresgästen för att ha orsakat skador. Dem har han inte fått betalt för, påtalar värden inför hyresnämnden.
Han åtar sig att fixa några av bristerna i fyran, men anser att de andra beror på hyresgästerna själva.
Inspekterade på plats
Hyresnämnden har varit på plats och gått syn i lägenheten. Då kändes ingen dålig lukt i garderoben, och ventilationen och spisen fungerade som de skulle.
Linoleummattan i sovrummet är visserligen från 1988, men den är inte utnött än. Dock behöver den bonas.
Därför avslår hyresnämnden de kraven.
I värdens eget intresse
Nämnden konstaterar att det finns sprickor i golvmattorna, bland annat i badrummen. Men att laga dem för att undvika fuktskador bör i högsta grad ligga i fastighetsägarens eget intresse.
Därför behövs inget åtgärdsföreläggande på den punkten heller, anser hyresnämnden, som räknar med att värden kommer att fixa badrumsgolvet ändå.
Däremot får värden ett föreläggande att åtgärda badrumsskåpet. Det finns inga tecken på att det är onormalt slitage som ligger bakom att skåpet knappt går att använda, utan det är helt enkelt slitet och skadat.
”Brustit i underhåll”
Samma sak gäller det 36 år gamla köket.
Hyresvärden har brustit i sin underhållsskyldighet när det gäller köksluckor, lådfronter samt laminatskivor och åläggs att åtgärda dem på ett fackmässigt vis. Samma sak när det gäller undersidan av överskåpen och de trasiga golvfogarna på underskåpen.
Hyresnämnden anser att det är uppenbart att det finns en konflikt mellan hyresvärden och hyresgästen. Eftersom det är risk att värden inte kommer att genomföra reparationerna på grund av det, så förenar nämnden åtgärdsföreläggandet med ett vite på 40 000 kronor.
Beslutet har vunnit laga kraft.
LÄS MER: Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej