Annons

Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Helsingborg Kaos med sopor och obehöriga som kommit och gått som de vill. Hyresgäster i Skövde och Helsingborg lämnades vind för våg utan någon att kontakta. Nu har fastighetsägaren dykt upp igen – trängd av långivare och Helsingborgs kommun.
En dammsugare och ett överfullt soprum.
Foto: Miljöförvaltningen/ Anders Eeg-Olofsson
Nu städas det igen. Bilden är inskickad till Miljöförvaltningen. Till höger hur soprummet såg ut i maj.

I över ett halvår är det ingen som har brytt sig om hyresfastigheten på Hantverkaregatan i Helsingborg. Hyresgästerna har sedan i januari känt sig alltmer övergivna. Under tiden har obehöriga tagit mer och mer plats i källare och gemensamma utrymme.

Likadant har läget varit i ett hus med 35 hyresrätter i Skövde. När det var som värst trängde stinkande soplukt sig in i lägenheterna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I början av året började hyresgästerna förstå att deras hyresvärd – Oscar Properties – inte gick att nå. När fastighetsägaren slutade betala fakturor upphörde sophämtningen och hissarna stannade. Lås på dörrar försvann och obehöriga kom och gick.

Nu har hyresgästerna ett nummer att ringa

Efter att Helsingborgs kommun blivit kontaktade av ett par hyresgäster och sedan förstått allvaret började också de jaga fastighetsägaren. I början av juni la de ett föreläggande på bolaget med viten på mellan 10 000 och 50 000 kronor. Först hörde kommunen inget från bostadsbolaget.

Nu dyker fastighetsägaren upp igen. På plats i Helsingborg har man städat och hissarna går igen. Överfulla soprum har blivit tömda och obehöriga har blivit borttvingade. Inte minst har hyresgästerna nu ett telefonnummer till en person som svarar – vilket de inte haft på månader.

En tvättstuga.
Bild som har skickats till Miljöförvaltningen i Helsingborg som ska visa att gemensamma utrymmen har städats.

Oscar Properties svarar också när Hem & Hyra ringer. Projektchef Jan Hansson berättar att arbetet började i förra veckan och upplägget i Helsingborg och Skövde är likadant. De har kommit fram till den ovanliga lösningen att anställa fastighetsskötare som bor i anslutning till fastigheterna.

Tills vidare ser fastighetsskötarna nu till att städning och sophämtning fungerar. De är en kontakt för hyresgästerna, de ser över lås, annan säkerhet och ringer polisen vid behov. Fastighetsskötarna är tillgänglig också utanför ordinarie arbetstider.

Läs ocksåTvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: "Beter sig illa"

Åtgärdslista blir avbockade

Helsingborg kommuns åtgärdslista bockas av vart efter, och bolaget har redovisat vad som är fixat. Till exempel ventilationen återstår att se över och eventuellt laga.

Annons

– Vi såg ett akut behov av att ha någon mycket närvarande. Vi ville inte ha en fastighetsskötare som konstaterar problemen utan någon som åtgärdar dem. Och det är det som nu har hänt, säger Jan Hansson.

Han är projektchef på Oscar Properties men när deras organisation har krympt arbetar han nu också med förvaltningen.

Läs ocksåKvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvårdSå här såg parketten ut efter att en kvinna kört rullstol på den under många år. Det var normalt slitage, som enligt Roger Höög på Hyresgästföreningen inte är något hyresgäster ska betala för.

Det är inte den enda organisationsförändring som Oscar Properties har genomgått. Det är ett svenskt fastighetsbolag som startade 2004 och som växte snabbt med storslagna och lyxiga projekt som Norra Tornen i Vasastan i Stockholm.

Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties
Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties.

Men bolaget fick problem och hamnade i ekonomisk kris. På senare tid har bolaget varit mycket nära konkurs. I juni undvek man konkurs när man nådde en överenskommelse med sina långivare. Enligt uppgörelsen ska man sälja sina fastigheter för att betala av skulder. Enligt Jan Hansson är hyresfastigheterna i Helsingborg och Skövde undantag från deras andra bestånd som framför allt består av industrifastigheter och lokaler.

Koncernen börjar avvecklas och i veckan gick tre dotterbolag i konkurs, skriver Fastighetssverige. 

Långivare ställer krav

När Oscar Properties hamnade på obestånd kunde de inte betala fakturor. Det fick konsekvensen att leverantör efter leverantör slutade leverera sina tjänster, enligt Jan Hansson. Långivarnas krav är nu en avgörande orsak till att man tagit tag i och prioriterat situationen.

– Vi har krav från långivarna att fastigheterna ska skötas inför att de säljs, säger Jan Hansson.

Enligt honom är en försäljningsprocess i gång och han uppskattar att den kan vara klar inom tre månader.

Annons

För hyresgästerna är det i det senaste laget. Många har, om de haft möjligheten, tagit sig ifrån huset.

En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
Hem & Hyra träffade hyresgästen Tristan på Hantverkaregatan i Helsingborg i slutet av maj.

Hem & Hyra träffade tidigare Tristan som nu har flytt huset. Vi har också träffat en kvinna vi kallar Anja. Hon intygar att det nu har städats i huset men ingenting har ännu blivit fixat i hennes lägenhet, bland annat fungerar inte ventilationen. Hon och familjen har hittat ett nytt boende.

– Nu flyttar vi, säger hon.

Anja har den senaste tiden knappt velat lämna sin lägenhet i rädsla för främlingar som rört sig i huset.

Vad säger ni till hyresgästerna?

– Det är beklagligt att det uppstått en sådan här situation. Vi vill så klart inte att obehöriga tar sig in. Någon har brutit sig in och berett vägen för fler, säger Jan Hansson på Oscar Properties.

Läs också Hyresvärden kastade allt de ägde Man döms – tände eld på hyresvärdens torp Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.