Värden renoverade hos Ann-Christin – saker för 113 000 kronor försvann: ”Har orsakat så mycket skada”
Hyllor och skåp i Ann-Christin Hartelius hem är inte lika välfyllda som tidigare. Förklaringen är ett chockbesked och mysterium som 76-åringen ställdes inför i somras.
– Alla mina saker var borta, säger hon.
Startpunkten för händelseförloppet var förra hösten. Då hörde en fastighetsskötare att det droppade i ett källarförråd som ligger under Ann-Christin Hartelius lägenhet. En undersökning visade att det var fel på golvbrunnen i hennes badrum. Vatten hade under en längre tid sipprat ut och orsakat skador.
Fukten hade skadat lägenheten
Från början var beskedet från fastighetsägaren Franshill att badrummet skulle saneras. En ytterligare undersökning visade att även golvmattorna i resten av hemmet behövde bytas. Ann-Christin flyttade till en ersättningslägenhet. Hon berättar att det kom nya bud – skadorna var så pass stora att det krävdes en större renovering. Hon hade redan tömt det mesta i lägenheten men lämnat kvar saker på balkongen och i några väggfasta garderober i hallen.
– Hade jag fått besked om att utrymma hallen hade jag gjort det. Jag fick bara besked om att utrymma köket helt och det hade jag gjort, säger Ann-Christin Hartelius som har bott på adressen i 28 år.
I det läget oroade sig hon sig mest för att renoveringen skulle innebära en hyreshöjning. Men när hon senare besökte lägenheten för att hämta post byttes hennes oro mot förskräckelse.
– Jag tänkte ”så bred hallen är”. Sen förstod jag att den var bred eftersom alla garderober var borta. Allt på balkongen var också borta. Jag frågade de som var där och arbetade var allt hade tagit vägen. Men de kunde inte svenska och log och ryckte på axlarna.
Minnen, känsliga papper och kläder försvann
Listan över försvunna saker är allt för lång för att återges i en artikel men innehåller bland annat mattor, utemöbler, LP-skivor, akvarelltavlor, pälsjackor, skor, böcker, skrivare. Klänningar och kjolar. Den som tömde hemmet fick även med sig pärmar med viktiga papper – bland annat hyreskontrakt, bankpapper och dokument kopplat till anhörigas begravningar och gravplatser.
– Jag hade inga papper kvar alls och blev orolig att de skulle ligga slängda med mitt namn och mina personuppgifter i ett soprum någonstans.
Ann-Christin Hartelius har själv beräknat värdet av det försvunna till 113 000 kronor. Men allt går inte att mäta i pengar. Hon berättar om minnen och saker som har ett starkt känslomässigt värde.
– Min lillasyster dog 2016 och i garderoben hade jag en låda med sådant som jag har fått av henne. Det var också en julstjärna i trä som man kunde dela på och sätta ihop som min pappa gjorde åt mig 1982. Jag bodde i södra Norrland i fjorton år och han skickade den till mig då. Det var också en klänning som jag kunde säga att ”den hade jag när jag fyllde 70 år och bjöd hela familjen”. Jag kan inte köpa detta igen. Det går inte att ersätta, säger hon.
Hem & hyra har tidigare rapporterat om ett liknande fall i Skåne. Den gången handlade det om en hyresgäst i Trelleborg som blev av med ovärderlig egendom för 151 000 kronor när fastighetsägaren tömde hans källarförråd.
Hyresvärden medger att de agerade fel
Ann-Christin Hartelius hyresvärd Franshill hävdar idag att de upplyste om att det krävdes att lägenheten tömdes helt. Hon säger sig aldrig ha fått någon sådan information och har med hjälp av Hyresgästföreningen begärt ekonomisk ersättning. Värden har gått med på att betala men hur mycket pengar det kan bli tal om är fortfarande oklart.
– Hyresgästen skulle tömma lägenheten för att vi skulle göra en större renovering och där har det blivit någon form av en missuppfattning. Om det är från oss, från hyresgästen eller entreprenören försöker vi reda ut med hjälp av en jurist som tittar på helheten. Vi kommer ersätta att hyresgästen med det som vi ska, enligt vad juristen kommer fram till. Vi vill göra rätt för oss och någonstans har det blivit ett missförstånd, säger Franshills vd Maria Widenstedt.
Men var tog då alla saker vägen? Det är det ingen som tycks kunna svar på och mysteriet är fortfarande olöst.
”Just nu håller vår jurist på att sammanställa alla mailkonversationer så vi får en rättvis bild om vad som hänt. Vi förnekar inte att vi inte gjort något fel, men kan inte heller avgöra var det blivit fel någonstans och just därför har vi tagit in en jurist så vi får en rättvis bedömning av ärendet”, skriver Franshills förvaltare Maria Roth i ett mejl och bekräftar samtidigt att en ersättning ska vara på väg.
Hon fortsätter:
”Sakerna som eventuellt lämnats kvar har blivit kastade tillsammans med övrigt rivningsmaterial av vår entreprenör, dock har varken vi eller entreprenören sett kvarlämnade saker i lägenheten”.
På företaget som utförde renoveringen bekräftar man den inställningen.
– Vi har absolut inte slängt någonting, säger Robert Rosengren, vd på RT Bygg och bemanning.
Polisen saknar spår efter Ann-Christins försvunna saker
Polisen rubricerade inledningsvis fallet som en misstänkt stöld men lade sedan ned Ann-Christin Hartelius anmälan. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Det finns inga spår eller annat som kan antas leda till att brottet klaras upp”, står det i beslutet från november.
Hon ifrågasätter att den som öppnade garderoberna inte reagerade och menar att det borde varit uppenbart att det som låg där inne inte var skräp. Hon misstänker att någon har stulit hennes försvunna saker och gamla minnen.
– Detta här har orsakat så mycket skada och oro och allt det emotionella går inte att ersätta, säger hon.
Fastighetsägaren Franshill uppger nu att de kommer se över sina rutiner.
Hur ska ni se till att något liknande inte drabbar era hyresgäster i framtiden?
”Vi får se var utredningen visar var vi har brustit någonstans men i framtiden kommer vi att vara tydligare i den skriftliga kommunikationen med hyresgäster”, skriver förvaltaren Maria Roth.
Hyresvärden ansvarar för skador som orsakas av arbete i din lägenhet när du inte är där och tar över vårdplikten av bostaden under tiden som arbetet sker.
En hyresvärd får inte hur som helst flytta eller kasta en hyresgäst egendom. Den som ändå gör detta kan göra sig skyldig till brottet olovligt förfogande eller egenmäktigt förfarande. Reglerna gör ingen skillnad på en lägenhet eller ett förråd, båda omfattas av hyresavtalet.
Om värden vill flytta på eller kasta egendom måste detta delges hyresgästen. Detta måste ”anslås tydligt”, men lagstiftningen är inte detaljerad på så sätt att den rekommenderar kontakt via exempelvis rekommenderat brev eller telefonsamtal.
Om hyresgästen har flyttat från lägenheten har värden efter tre månader rätt att forsla bort och kasta saker, detta om inte hyresgästen har hämtat sina saker efter att ha fått en uppmaning. Alternativt kan värden kasta kvarlämnade prylar sex månader efter att personen har flyttat.
Källa: Hyresgästföreningen