Annons

Värden säger nej till MS-sjuka Birgittas bostadsbyte

Gävle MS-sjuka Birgitta skulle få bo i ett radhus i ett plan. Radhusets ägare skulle få en lägenhet. Och en trångbodd familj skulle få en större bostad. Men Gavlegårdarna säger nej. De anser inte att Birgitta har "beaktansvärda skäl" och säger nej till trepartsbytet.
Foto: Lena Mattsson
Birgitta Jern är MS-sjuk och klarar till exempel inte att gå i trappor. Hon och hennes man Lars Nilsson måste hitta ett annat boende men deras värd, Gavlegårdarna, säger nej till ett trepartsbyte för att Birgittas skäl till bytet inte anses beaktansvärda.

Trepartsbytet i Bomhus med ett hyresradhus, ett ägt radhus och en lägenhet är en win-win-winlösning som skulle göra livet mycket bättre för de tre familjerna men bytet har stoppats av kommunala Gavlegårdarna. Hyresgästföreningens jurist vill att ärendet ska omprövas men hyresvärden vägrar och hänvisar till hyresnämnden.

Birgitta Jern och Lars Nilsson vill byta sitt hyresradhus men Gavlegårdarna säger nej.

Birgitta Jern har varit MS-sjuk i många år och hennes förmåga att gå har blivit allt sämre. I dag använder hon elrullstol inomhus och en elmoped utomhus. Hon går bara i sitt kök där hon har stöd och att ta sig upp och ned i trappan till sovrummet på övervåningen går snart inte. Därför har hon och hennes man Lars Nilsson länge sökt efter en annan bostad.

I hyresradhuset i Södra Bomhus där de bor i dag har Gavlegårdarna gjort handikappanpassningar åt Birgitta. Ramper har installerats och en automatisk öppningsanordning till garaget, men trappfrågan går inte att lösa. Och tillgången på marklägenheter och radhus i ett plan är liten.

Men så hittade de ett radhus i ett närliggande område och bestämde sig för att försöka få köpa det. Radhuset ägs av ett par som ska separera och kvinnan blir vid en försäljning bostadslös. Hon har också svårt att klara en trappa inomhus så att bara byta gick inte. Så en tredje part kom med, en familj med fyra barn ville väldigt gärna flytta till Birgittas radhus och deras lägenhet skulle då bli tom och kunna tas över av den separerade kvinnan.

(Se hur bytet skulle gå till i faktarutan i slutet av i artikeln.)

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Så långt var allt fantastiskt. Men när Birgitta begärde att få genomföra trepartsbytet sade hennes hyresvärd Gavlegårdarna nej direkt. De menade att Birgittas skäl inte är beaktansvärda och hade frågor runt köpet av radhuset, hade Birgitta fått fördelar för att hon kunde erbjuda en lägenhet, var priset det rätta?

– Jag är jättearg, det verkar som om inte Gavlegårdarna har läst vår ansökan ordentligt. Och att de dessutom misstänker att radhusköpet inte gått rätt till är kränkande, säger Birgitta.

Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Efter avslaget vände hon sig till Hyresgästföreningens jurist Anna Hallberg som begärde att Gavlegårdarna skulle ompröva sitt beslut.

Annons

– Birgitta är MS-sjuk och kan inte bo kvar i hyresradhuset längre, det är verkligen ett beaktansvärt skäl. Att radhusköpet inte skulle gått rätt till stämmer inte, det finns ingen prisdumpning till exempel som antytts, tvärtom, säger Anna Hallberg.

Men Gavlegårdarna anser att fallet är avslutat och hänvisar till hyresnämnden. (Där många av deras bytesärenden hamnar. Läs mer här och i faktaruta längst ned i artikeln.)

Anna Hallberg har varit i kontakt med hyresnämnden som inte prioriterar bytesärenden. Även de tycker att Gavlegårdarna skulle ompröva beslutet.

Läs ocksåMissarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand i en grå handske som torkar av en spis med en turkos trasa. Den till höger är en bild på en faktura från Uppsalahem, med namn och lägenhetsnummer etc är överstukna med svart tuschpenna.

 

Roberth Krantz, Gavlegårdarna.

Roberth Krantz, boendekonsulent på Gavlegårdarna svarar så här på varför de gett avslag på lägenhetsbytet:

Birgitta är sjuk i MS, är inte det beaktansvärda skäl?
– Om man har ett beaktansvärt skäl måste man bevisa det, lämna in någon form av läkarintyg. Men hon har inte redovisat något sådant underlag i sin ansökan.

Läs ocksåVärden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlottEn gulteglad husfasad.

Varför anser ni att köpet av radhuset är villkorat? Vad har det med avslaget att göra?
– Vi har läst köpeavtalet och där står att en förutsättning för att köpet görs är att lägenhetsbytet går igenom. Det går inte att utesluta att andra köpare valts bort. Enligt vår bedömning talar det emot att hyresgästen ska få göra ett lägenhetsbyte. Vår handläggare har varit i kontakt med jurister på Sabo för att fatta beslutet.

Annons

Varför omprövar ni inte beslutet utan hänvisar till hyresnämnden? Hyresnämnden i Sundsvall råder er ju att ompröva beslutet eftersom de inte prioriterar den här typen av ärenden.
– Det är inte vår sak att lösa det här. Är hyresgästen inte nöjd får hon vända sig till hyresnämnden.

När Hem & Hyra ringer Birgitta och Lars och berättar om Gavlegårdarnas svar berättar de att de aldrig upplysts om att det krävs läkarintyg på Birgittas sjukdom. De har inte heller hittat den informationen på Gavlegårdarnas hemsida.

– Det stod inget om läkarintyg i förutsättningarna för lägenhetsbyte och de har inte begärt in kompletteringar. Dessutom vet Gavlegårdarna att Birgitta är sjuk. De har själva varit här och installerat ramp och garageöppnare, säger Lars.

Jurist Anna Hallberg kommenterar Gavlegårdarnas svar så här:
– Det är så här de jobbar på Gavlegårdarna. De ser sig som en instans och hänvisar till hyresnämnden. De omprövar inte sina beslut helt enkelt. Alltså frågar de inte efter kompletteringar och det spelar det inte någon roll om man skickar in kompletteringar själv.

Om inte hyresnämnden hinner ta upp ärendet och Birgitta får rätt innan köpekontraktets tidsförutsättningar löper ut så går hela trepartsbytet om intet. Vad de ska göra då vet Lars och Birgitta inte.

 

Fakta: Så skulle bytet ske

Familjen A, Birgitta och Lars, flyttar från sitt hyresradhus och köper familjen Bs radhus.

Familjen B, som ska separera, säljer sitt radhus till familjen A och hustrun i familjen flyttar till familjen Cs lägenhet.

Familjen C, sex personer, flyttar från sin lägenhet till familjen As hyresradhus.

 

Fakta: Tidigare förluster i nämnden
  • Mellan januari 2015 och mars 2016 tog hyresnämnden upp 12 ärenden som gällde bostadsbyten Gavlegårdarna sagt nej till.
  • Hyresnämnden beslutade i elva av de tolv fallen till hyresgästernas fördel, bytena skulle få genomföras.
Läs också Jeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardröm Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.