Värden skippar höjning av hyrorna: ”Vi kämpar för att hålla allt uthyrt”

Sävsjö Många hyresvärdar flaggar för stora hyreshöjningar framöver – men inte i småländska Sävsjö. För andra gången i rad skippar kommunägda Sävebo en höjning av hyrorna.
Urban Blücher är vd för kommunägda hyresvärden Sävebo.
Foto: Jenny Knutsson
Urban Blücher är vd för kommunägda hyresvärden Sävebo.

Hyresförhandlingen med det kommunala bostadsbolaget i Sävsjö avslutades nyligen och resultatet sticker ut. För bolaget vill inte höja hyrorna alls nästa år – trots att de har möjlighet till det.

— Vi är ju en liten kommun och vi har ju inte världens starkaste bostadsmarknad. Vi kämpar för att hålla allt uthyrt. Om vi slår på med stora hyreshöjningar så kommer vi få mycket oro bland våra hyresgäster och vi kommer få tomma lägenheter och mycket omflyttningar. Då kostar det mer än vad det smakar, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

I förhandlingen med Hyresgästföreningen kom de ändå överens om en hyreshöjning på två procent. Men den höjningen kommer bolaget inte att ta ut nästa år.

— Det är mer inför framtiden. Om Hyresgästföreningen inte vill ge oss någon höjning nåt år framöver. Då har jag mitt ess i rockärmen, då kan jag höja med två procent som jag har rätt till. Men vi har jättebra förhandlingar med Hyresgästföreningen, så jag hoppas det fortsätter så och att vi aldrig behöver nämna de här två procenten, säger Urban Blücher.

Några hyresgäster kommer trots allt få en höjning nästa år. Det rör sig om ett par lägenheter som fått korrigerade hyror efter en bruksvärdering.

Läs ocksåVärdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjningBadhus, Svedala, försäljning

— Vi har 61 lägenheter kvar i den intrappningen. De kommer att få mellan 1 och 250 kronor i månaden i hyreshöjning, säger han.

En hyreshöjning på två procent skulle annars kunna ge bolaget cirka 700 000 kronor i ökade intäkter nästa år. Men enligt Urban Blücher klarar sig bolaget utan de pengarna. Det gjorde man även i år då man inte heller valde att ta ut någon hyreshöjning.

— Det beror på att vi har en hög uthyrningsgrad och har sänkt driftskostnaderna. Vi har jobbat med bundna lån och bundna elpriser, men vi börjar så klart se lite höjningar framöver. Räntekostnaderna börjar att stiga under nästa år och elkostnaderna blir marginellt högre. Fjärrvärmen stiger med fyra procent. Så vi har rätt bra koll hur det ser ut.

Läs ocksåEfter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar demStångåstaden, Kristina Edlund (S)

En del undrar nog – med dagens ekonomiska läge – hur det är möjligt att för andra gången i rad inte höja hyrorna. Vissa kostnader ökar väl ändå såsom löner och olika taxor?

— Ja, det är inte så att vi gör det för att vara snälla mot våra hyresgäster. Det är ett ekonomiskt ställningstagande. Vi jobbar med flerårskalkyler och hur det ser ut på fem och tio år. Då har vi kommit fram till att om vi höjer hyrorna så kommer våra hyresgäster flytta till andra hyresvärdar. Då tappar vi dem.

Skulle era hyresgäster inte klara två procents höjning nästa år?

— Vi är en liten kommun som inte är så väldigt betalningsstark. Har man en hyra på 6000 så får man 120 kr till i månaden. Så klarar gör man kanske, men det snävar in på marginalerna. Det kan ju göra att man känner att det blev för dyrt och att man ser sig efter något annat boende. Den situationen vill vi inte hamna i.

Kommunägda hyresvärden Sävebo har 508 lägenheter i Sävsjö.

Samtidigt uppmanar ni hyresgästerna till att spara på el, vatten och värme. Vad är skälet?

— Det är för att vi ska klara av det här långsiktigt att fortsätta ha en gynnsam hyresutveckling. En villaägare ser ju direkt i plånboken om de spar el och värme. En hyreslägenhet blir lite trubbigare. Att man duschar varmt länge kanske kan ses som något gratis, men det är inte gratis. Det blir väldigt stora kostnadsökningar för oss. Så därför ber vi om, samtidigt som vi räcker ut en hand och inte höjer hyrorna, tänk på hur ni sköter ert boende och att vi drar åt samma håll.

Tror du att de lyssnar på er?

— Ja det hoppas jag och i alla fall tillräckligt många så att vi kan märka en skillnad. Om hyresgästerna bara skulle minska elen med 10 procent så skulle det betyda miljonbelopp för oss.

Några kanske tänker – när ni inte höjt 2022 och inte gör det 2023 – vad blir det för hyreshöjning 2024? Kommer ni ta i rejält då?

— Nej, alltså vi räknar med en höjning enligt inflationen på två procent, sedan får vi se vad som händer med kostnadsstegringar. Men det är inte så att vi ska plocka hem det här med några större hyreshöjningar längre fram. Det har vi inte tänkt.

Andra hyresvärdar har gått ut med att de behöver höja hyrorna med tio procent nästa år. Vad säger du om det?

— Ja, alla måste ta beslut utifrån sin egen situation, sina marknadsförutsättningar och sin egen ekonomi och de bedömningar man gör. Jag kan mycket väl förstå de som yrkar stora hyreshöjningar, men jag vill helst inte uttala mig om andra. Det här är bäst för Sävebo, sedan får andra göra det utifrån sina premisser.

Ett ekonomiskt orosmoln framöver är räntorna. Sävebo har i dag lån på 260 miljoner kronor och som är bundet till låg ränta. Men när lånen så småningom sätts om riskerar det att bli kraftiga kostnadsökningar.

— Förra året hade vi en halv procent i snittränta och det kostade oss 1,3 miljoner. Med dagens ränta kommer det kosta över 10 miljoner. Så det här med el och fjärrvärme är bara småpotatis jämfört med räntorna. Fastighetsbranschen generellt står inför en jätteutmaning och det är räntorna det handlar om. Det tycker jag man måste börja prata mer om, säger Urban Blücher.

Läs också Rekordhöjning av kommunala hyror - ändå tar politikerna ut 650 miljoner ur värdarnas kassor Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.