Värden skyllde överhyra på dyra parkeringsavgifter – måste betala tillbaka 200 000
Mikael Lundh och hans fru har bott i lägenheten i centrala Skövde i ett och ett halvt år. Det är totalt sju lägenheter i huset. De tyckte visserligen att hyran var hög, 10 800 kronor per månad, när de skrev kontraktet, men de gillade sin lägenhet och flyttade in.
Men så kom en hyreshöjning i april månad, samtidigt som hyresgästerna fått ett mejl om den förhandlade hyran. Procentsiffran stämde inte. Höjningen var högre än procentsatsen visade.
– Då kontaktade vi Hyresgästföreningen som upptäckte att vi betalade 3 800 kronor för mycket per månad, säger Mikael Lundh. Och det är klart att vi kände oss lurade. Vi har en jättefin lägenhet, en vindsvåning med öppen spis. Men vi vill ju inte bli lurade.
Nu har Mikael Lundh sagt upp lägenheten för att flytta. Han säger att tanken var att bo kvar ytterligare något år, men när detta uppdagades valde de att söka sig ett annat boende.
– Vi jämförde de aktuella hyrorna med de förhandlade hyrorna och samtliga betalade för mycket, berättar Ludvig Möller, förhandlingsjurist vid Hyresgästföreningens.
Hyresvärdens förklaring till att hyresgästerna betalade mer än vad som var förhandlat var att avgift för parkering och andra tillval bakats in i hyran.
Ärendet kom upp i hyresnämnden, men parterna kunde träffa en överenskommelse och hyresvärden har betalt tillbaka överhyran till sina hyresgäster. Hyresgästerna får tillbaka mellan 6 500 kronor och drygt 51 000 kronor, beroende på hur länge de har bott i huset.
Ludvig Möller säger att fenomenet att ta ut för höga hyror inte är ovanligt bland mindre privata hyresvärdar och att hyresgäster som gärna vill ha en lägenhet betalar det som hyresvärden önskar.
– Här ingick parkeringsplats som ett hyresvillkor. Trots det argumenterade hyresvärden för att mellanskillnaden på 2000 – 3000 kronor per månad och lägenhet utgjorde parkeringsavgift och påstådda standardhöjningar i lägenheterna, säger Ludvig Möller.
När Hem & Hyra frågar det kommunala bostadsbolaget i Skövde vad en centralt belägen parkeringsplats kostar är det mellan 130 och 400 kronor. En garageplats kostar omkring 500 kronor.
Enligt Ludvig Möller har hyresvärden medgett att man tagit ut parkeringsavgifter inbakad i hyran under ett tag, men det är oklart hur länge.
När Hem & Hyra talar med hyresvärden säger han att allt bygger på ett missförstånd, att man haft hyreskontrakt som man själva har konstruerat, där det inte tydligt framgått vad som är hyra och vad som är tillägg för till exempel parkeringsplatser.
– Våra egenskrivna kontrakt har inte godkänts och det gör att vi nu betalar tillbaka, säger värden, som vill vara anonym och inte vill ha sitt namn i tidningen.
Han menar att uppsåtet inte har varit att lura någon, att allt nu är uppklarat och att man i fortsättningen kommer att ha tydliga hyresavtal.
– Man vet inte alltid när man gör fel, men nu har vi lärt oss, säger han. Det är fri hyressättning på parkeringsplatser, men det måste vara skrivet på särskilda avtal.
Ludvig Möllers ”stalltips” för den som ska skriva kontrakt på en lägenhet de gärna vill ha, men tycker är för dyr, är att kontakta Hyresgästföreningen för att kontrollera om den begärda hyran överensstämmer med den förhandlade hyran.
– Skulle det visa sig att den begärda hyran är högre än den förhandlade hyran så kan det vara klokt att avvakta med att ifrågasätta hyran till efter att du skrivit på kontraktet och fått ditt besittningsskydd till lägenheten. I sådana här fall är det viktigt att ha koll på juridiken och att lägga upp en bra strategi. Som medlem i Hyresgästföreningen hjälper vi dig med det.