Annons

Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig”

Malmö Skärpta lagar kan i framtiden ge fler uppsägningar av hyresgäster som begår brott. I Malmö har bostadsbolaget Trianon redan hittat ett sätt att flytta stökiga hushåll. ”Man får ta till de verktyg som finns”, säger vd Olof Andersson.
Olof Andersson Trianon Malmö
Foto: Anders Paulsson/Pexels

Bakom vindsförrådets tunna brädväggar låg krut, gasbehållare, batterier och klockor. Några månader tidigare hittade polisen en sprängladdning utanför hyreshusets port. Utredningen visade att en av de boende använde sitt förråd till att bygga tidsinställda bomber.

”Den kommer explodera men inte jättemycket eller inte stort”, berättade 47-åringen i förhör och menade att ett gäng hade tvingat honom att bli bombbyggare.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Huset ägs av en mindre ägare som sade upp 47-åringens hyreskontrakt efter händelserna. Tingsrätten dömde senare mannen till fängelse. Nu, ett och ett halvt år senare, tvingas han släppa taget om lägenheten efter en förlikning i domstol.

Kopplingen till allvarlig brottslighet gör att fallet är ovanligt i hyresnämnden men det kan komma att ändras. En färsk utredning som Hem & Hyra berättat om i en rad artiklar föreslår lagskärpningar som skulle ge enklare uppsägningar av kriminella, något som kan påverka hela familjer.

Vill få familjerna att flytta frivilligt

I Malmö har fastighetsbolaget Trianon valt att bemöta problematiken från ett annat håll – genom dialog och förhandling. Målet är att få familjer med kriminell belastning, och som påverkar grannarna negativt, att flytta frivilligt. Det kan bli aktuellt när det handlar om grov brottslighet, som skjutningar, och är inte något som sker vid mindre förseelser.

– Vi har ett antal familjer som vi har förhandlat med och som vi har fått att flytta. Det kan ske på olika sätt, att vi ordnar en bostad någon annanstans eller att vi hjälper till på annat vis. Det pågår sådana förhandlingar idag, säger vd Olof Andersson.

Olof Andersson Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon.

 Vad har ni för påtryckningsmedel?

– Absolut ingenting.

Läs ocksåDe betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”En man i kostym, bakåtslickat hår och mustasch som öppnar en dörr till en byggnad med en skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet".

Hur får ni till det då?

– Vi löser situationen genom förhandling. Det är inte alltid det går men handlar ofta om vad vi kan hitta för ersättningsboende åt dem.

Vd:n pratar direkt med hyresgästerna

Enligt Olof Andersson har dialogen gett bra resultat i flera fall och han tror att bolagets lokala förankring gör det lättare att prata direkt med hyresgästerna.

– Det är jag själv som för dialogen för att inte riskera vår arbetsmiljö. Det är så samhället ser ut idag.

Annons

Bolagets mål är att flytta de aktuella familjerna från områden med många problem och till andra platser som dras med färre. Flytten sker inom Trianons bestånd på cirka 4 000 lägenheter och målet är mindre fastigheter.

– Ibland kan det vara väldigt bra för familjen att komma till en annan miljö. Min grunduppfattning är att inte alla människor som har utmaningar i livet ska bo på samma plats. De ska vi ha på olika ställen i staden, säger han.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Trianon hyresvärd i Malmö vill flytta kriminella familjer

 Finns det inte en risk att ni bara flyttar problemet?

– Ja, det är klart att det är en risk. Men de flesta fall har funkat för oss och vi har inte haft problem med de här personerna igen.

Olof Andersson menar att det handlar om ett fåtal problematiska hushåll men som påverkar många. För grannarna kan det få stora konsekvenser att bo nära kriminella. Han berättar om hur han mött livrädda hyresgäster som vill flytta för att rädda sina barn från att rekryteras till brottslighet.

– Det är föräldrar som ringer mig och berättar att deras barn har blivit indragna i kriminell verksamhet. De vill att vi hittar ett nytt boende åt dem. Det var en pappa som ringde mig och sade; ”Jag måste rädda min yngste son. De andra sönerna är redan med i det här”. Rekryteringen är det stora problemet, säger Olof Andersson.

Förhandling pågår – vill flytta kriminella familjer

En färsk rapport från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) visar att barn ner till 12-årsåldern idag kan vara måltavlor för rekrytering till kriminella nätverk. Det kan handla om knarkaffärer i bostadsområdet och bara ta någon dag innan de unga fastnar.

Enligt Hem & hyras uppgifter är frågan just nu högaktuell för Trianon och kopplat till en specifik familj. Flera personer i hushållet är sedan många år tillbaka en del av Malmös gängmiljö. Trianon menar att familjen som helhet har en negativ påverkan på området där de bor och vill inte ha kvar dem i kvarteret. Lösningen har blivit en dialog om att flytta.

– Förhandling pågår. Det här har varit ett problem i femton år, säger Olof Andersson.

Även om en framtida lagändring skulle ge större möjligheter till uppsägning för hyresvärdar vill Olof Andersson ändå stå kvar vid samtal som första alternativ.

Annons

 

Thomas Edling Gunnar Strömmer
Utredaren Thomas Edling lämnar över utredningen till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Vi kommer alltid i första hand att välja dialogen. Det här verktyget ska ju bara användas när det föreligger en oro eller hot mot skötsamma hyresgäster. Tryggheten för de skötsamma hyresgästerna måste vara i fokus. Men det är inte så att man ska säga upp personer bara för att de har en dom mot sig. Så länge som de sköter sig, de kan ju ha avtjänat sitt straff och leva ett annat liv idag, så får de inte bli föremål för uppsägningar.

Brottslighet är ingen stor fråga för hyresnämnden

Tidigare i år misslyckades det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö med att kasta ut en familj där sönerna hade tydliga gängkopplingar. Någon eller några utsatte hyreshuset där de bodde för upprepade attacker och fallet fick stor uppmärksamhet. Lagstiftningen räckte inte till för att tvinga fram en vräkning via domstol men till slut flyttade familjen på egen hand. Några månader senare presenterade regeringens utredare sitt förslag.

”En remissrunda pågår under hösten, under den tiden kommer också vi som bolag sätta oss in detaljerat i vad en ny lagstiftning kan komma att innebära för oss. Men sammantaget kan konstateras att verktygslådan utökas. När lagändringarna i någon form träder i kraft kommer det inte vara en dag för tidigt”, skrev MKB:s vid Marie Dellhag i ett blogginlägg.

Regeringens utredare, som föreslagit skärpta hyreslagar, beskriver boende i hyreshusområden som extra drabbade av gängbrottslighet. Men Hem & Hyra kan nu visa hur ovanligt det är att kriminalitet bland hyresgäster blir en fråga för hyresnämnden, som avgör tvister mellan fastighetsägare och hyresgäster. De senaste två åren har domstolen i Skåne och Blekinge hanterat 26 mål  och i princip alla rör uppsägningar. Siffran är lågt satt eftersom målen inte är registrerade på bakgrund. I majoriteten av fallen har domar och skrivelser från polisen lämnats in som bevisning, i några fall är uppgifterna lösare.

Bland de aktuella 26 fallen är problem med lägenhetsprostitution vanligast med 7 fall. Det finns även flera ärenden som rör utdömda fängelsestraff och som påverkar personers hyreskontrakt och möjligheten att bo kvar. Endast en handfull av målen har en tydlig koppling till grövre brott och gäng är bara beståndsdel i två fall.

Svårt att bedöma framtiden – kan bli fler mål

Att brottslighet står med som skäl när värden säger upp kontraktet behöver dock inte betyda att detta motiverar nämndens slutliga beslut. Det är vanligt förekommande att domstolen till exempel godkänner en uppsägning av en lägenhetsbordell motiverat med svartuthyrning eller obetald hyra.

Susanne Björkman Ragnarsson
Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef på nämnden i Malmö.

Susanne Björkman Ragnarsson är chef på Hyres- och arrendenämnden i Malmö. Hon tycker det är svårt att förutse vad skärpta hyreslagar skulle kunna innebära för domstolens arbete.

 Kommer era resurser att räcka till?

– Det är omöjligt att svara på. Vi har en ganska jämn tillströmning idag som gör att resurserna räcker. Om ärendena skulle ändras, det behöver inte vara att de blir fler utan att karaktären ändras så att de kräver mer tid, så behövs mer resurser. Men vi har haft lagändringar tidigare och det är inte alltid att det märks hos oss. Det kan ju samtidigt bli färre av andra ärenden, säger hon.

Fakta: Kriminalitet som granskats i hyresnämnden

Polis avspärrningsband

Prostitution: 7, Narkotikaförsäljning: 4, Grövre brott: 4, Grannbråk: 4, Fängelsevistelse: 3, Våld mot hyresvärdens personal: 1. Småbrott/störningar: 3

Fotnot: Kartläggningen rör mål i Hyresnämnden över Skåne och Blekinge 2022–2023. Vi har sorterat bort mildare grannkonflikter, eget bruk av narkotika och mål kopplade till psykisk ohälsa.

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.