Annons

Värden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så”

Göteborg Renoveringen kostade skjortan. Nu vill värden ombilda till bostadsrätter för att tjäna in pengarna. Hyresgästerna erbjuds betalt om de röstar ja. Röstar de nej hotar värden att ombilda ändå, genom ett kryphål i lagen. ″Vi har inget att sätta emot″, säger hyresgästen Johanna Bontes.
Den nya ägaren till huset som Johanna Bontes är hyresgäst i vill driva igenom en omvandling till bostadsrätter. Hyresgsäterna erbjuds stora summor pengar om de röstar ja och ombildninge går i genom. Röstar de nej hotar värden med att ombilda ändå genom ett kryphål i lagen.
Foto: Nora Lorek
Johanna Bontes har bott på Bangatan 10 sedan 1980-talet. Hon varken vill eller kan köpa sin lägenhet. "Om det var vi som bodde här som ville ombilda, då hade det varit förståeligt. Men nu är det någon som kommer utifrån och driver igenom det", säger hon.

Johanna Bontes och hennes grannar på Bangatan 10 i Göteborg har nyss gjort en tidsresa, från första halvan av 1900-talet rakt in i 2020-talet.

– Att ha värme och obegränsat med varmvatten, det är faktiskt jätteskönt efter alla år. Det är underbart att ha badrum och slippa duschkabin i köket, säger Johanna Bontes.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tills alldeles nyligen var kakelugnar den enda värmekällan i lägenheterna. Huset, som är byggt 1901, hade inte renoverats sedan 1950-talet. De sista årtiondena stod det under långa perioder helt utan underhåll. Tidvis tvångsförvaltat.

Men i februari 2020 köptes huset av Sydskiffer. Sedan 2021 har huset totalrenoverats och fått nya lägenheter på vinden och i gatuplan. Men det har blivit dyrt. Mycket dyrare än beräknat.

Affärsidé att ombilda

Nu vill Sydskiffer sälja. Tillträdande ägare är i stället företaget Alprin Holding AB från Gävle. I tidningsintervjuer beskriver Alprin sin affärsidé som att köpa hyresfastigheter, renovera, ombilda och sälja som bostadsrätter.

Renoveringen på Bangatan 10 är mycket omfattande. Den har pågått i tre år och är inte färdig än.
Under byggnadsställningarna har huset fått nya vindslägenheter och en tornkupol.

Johanna Bontes har bott på Bangatan 10 sedan 1989. Vissa av hennes grannar har bott ännu längre. De har levt med en extremt låg standard, men också med extremt låga boendekostnader.

Johanna Bontes nuvarande hyra för en trea på 82 kvadratmeter är 2 632 kronor i månaden.

”Skulle inte få låna en spänn”

Framöver kommer hennes hyra att tredubblas, det är bestämt efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. Men det räknar Johanna Bontes med att klara. Behövs det kan hon ta en inneboende. Däremot varken kan eller vill hon köpa sin lägenhet.

– Jag är pensionär och skulle inte få låna en spänn hos banken. Sedan tycker jag inte att man ska spekulera i sådana grundläggande behov som människors rätt till tak över huvudet. Ska vi ha bostadsrätter så bygg sådana, men gör inte om hyresrätter till bostadsrätter, säger Johanna Bontes.

Efter renovering och tillbyggnad finns det nu 31 lägenheter i huset. 13 av dem är bebodda av förstahandshyresgäster med besittningsrätt, 18 står tomma. Alprin Holding har inte tagit över ägandet än. Det ska de göra först när renoveringen är färdig och slutbesiktning skett.

Erbjuder stora summor

Planen var att ägarbytet skulle ha skett i juni, men nu har det skjutits fram till hösten.

Johanna Bontes och de andra hyresgästerna har varit evakuerade till redan färdiga lägenheter i huset medan deras egna renoverats. Som en kompensation för besväret har de fått behålla sina gamla hyror under tiden.
Arbetet har pågått i tre år och är fortfarande inte klart.

Från första stund har företaget varit tydliga med att det är ombildning till bostadsrätter som gäller. Normalt sett kräver det att två tredjedelar av hyresgästerna röstar ja på en köpstämma.

Hyresgästerna på Bangatan 10 har fått skriftlig information från Alprin Holding som Hem & Hyra tagit del av. Där erbjuds varje hushåll flera hundratusen kronor om de röstar ja till ombildning.

Tänker ombilda ändå

Om de röstar nej har Alprin Holding sagt att de tänker ombilda ändå, genom att starta en ekonomisk förening, sälja huset till den och sedan registrera om föreningen till en bostadsrättsförening.

– Det finns en lucka i lagen som tillåter att de kan göra på det viset. De har varit tydliga med att det blir bostadsrätter oavsett vad vi tycker. Vi har inte något att sätta emot, säger Johanna Bontes.

Huset på Bangatan 10 har figurerat i filmer som Call Girl och tv-serier som Vår tid är nu.
Huset på Bangatan 10 har använts i en lång rad filmer och tv-serier för att gestalta sliten 1900-talsmiljö.

Gustav Alpe äger Alprin Holding tillsammans med Magnus Florin. Han bekräftar för Hem & Hyra att företaget kan tänka sig att betala pengar för ja-röster, och att en ombildning kan ske även om hyresgästerna röstar nej på en stämma.

”Renoveringen har skenat”

– Den möjligheten finns ju, men det är ingenting som vi planerar. Vår ambition har hela tiden varit att få med dem som vi behöver få med, säger Gustav Alpe.

Hur mycket Alprin Holding kommer att köpa huset för vill inte Gustav Alpe avslöja. Men han säger att en ombildning till bostadsrätter är nödvändig för att få ekonomin att gå ihop.

– Vi har tomma lägenheter. Dem vill vi sälja för att få ekonomi i det här bygget. Bygget är otroligt dyrt, renoveringen har skenat totalt. Vi behöver få till en bostadsrättsförening på grund av det, säger Gustav Alpe.

Falska uppgifter på hemsidan

Sedan flera månader går det att göra intresseanmälningar på nätet om att köpa lägenheter i huset. Priserna varierar mellan två och tio miljoner kronor.

Annons

På projektets hemsida är Johanna Bontes och de andra hyresgästernas bostäder markerade som ”reserverade”. Att lägenheterna redan är bebodda av hyresgäster med besittningsrätt framgår inte.

Alpin Holding har lagt upp en hemsida där det verkar som att ombildningen redan är genomförd och att det finns en bostadsrättsförening.
På hemsidan kallas huset för ”N:o 17”.

Inte heller framgår det att det i nuläget inte finns någon bostadsrättsförening registrerad hos Bolagsverket. Tvärtom kan man läsa på hemsidan att föreningen äger marken och fastigheten.

Vill bo kvar

Johanna Bontes vill bo kvar på Bangatan 10 som hyresgäst. Även om hon poängterar att hon inte kan tala för någon annan, så tror hon att de flesta i huset inte kommer att köpa sina lägenheter.

Johanna Bontes har fått flera olika prognoser på månadskostnaderna om hon köper lägenheten.

Frågan är hur det kommer att bli att ha grannarna som hyresvärd, ifall det blir en ombildning. Och hur kommer föreningens ekonomi att se ut om många hyresgäster blir kvar?

– Vi sitter på de flesta treorna och fyrorna. Om inte någon av oss köper blir det något helt annat att räkna på än Alprins siffror idag. Det finns tusen frågor, men vi får väldigt vaga svar och det kommer nya bud hela tiden. De nya ägarna har bråttom och trycker på. De känns inte seriösa, säger Johanna Bontes.

Intensiva förhandlingar

Nu pågår intensiva förhandlingar mellan de boende och Alprin Holding. Hyresgästerna har bland annat krävt att få representation med rösträtt i en framtida bostadsrättsförenings styrelse, vilket bolaget är beredda att gå med på.

Gustav Alpe säger att företagets ekonomiska kalkyler håller även om många av hyresgästerna inte köper sina lägenheter.

– Den ekonomiska planen kommer att hålla även om det blir uppemot åtta stycken som fortsätter hyra. Det kommer inte att bli risk att det blir en dålig förening, utan den kommer att leva enligt ekonomisk plan, precis som vanligt, säger Gustav Alpe.

”Vill att de är med oss”

Inte heller bygger kalkylerna på att hyresgästerna ska flytta, enligt Gustav Alpe.

– Nej, ingen kommer att flytta tror jag, och det vill vi inte heller. Utan vi vill att de är med oss i det här.

På hemsidan står det att föreningen äger fastigheten. Hur kan den göra det när den inte finns?

– Nej, den äger inte fastigheten än. Men den kommer att göra det.

Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Men det står ju att den gör det nu?

– Ja, okej.

Det står också hur hög belåningsgraden är i föreningen. Hur kan ni veta den i förväg?

Läs ocksåHovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel

– Det finns ett utkast till en ekonomisk plan för en förening.

Tror ni att besökare på hemsidan förstår att det inte finns någon bostadsrättsförening än?

– Jag vet faktiskt inte. Vi kan titta över hemsidan, nu när du kommer med de här frågorna, absolut, säger Gustav Alpe.

Om det finns ett stort antal hyresgäster kvar och de dessutom har rösträtt, kan det bli besvärligt för en framtida styrelse?

Annons

– Nej. Inte som vi ser det.

Tänker ni själva vara en del av styrelsen om det blir en bostadsrättsförening?

– Nej, det har vi inte tänkt. På vissa ställen där vi gjort nyproduktion sitter vi kvar, det brukar bli mellan sex månader och ett år, för att medlemmarna ska känna sig trygga och att allt är på rull. Här är det ombildning, då blir det styrelsemedlemmar direkt från huset på en gång i föreningen.

”Utsatt situation”

Hyresgästföreningen har hållit informationsmöten för hyresgästerna. Inte för att påverka hur de ska ställa sig, men för att berätta vilka faktorer som är viktiga att tänka på och vad som gäller.

Ennlinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Ellinor Rapp.

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– En hyresgäst hos en bostadsrättsförening har samma rättigheter och skyldigheter som andra, men vi vet av erfarenhet att de riskerar att få en mer utsatt situation. Det viktiga här är att det är ditt beslut hur du väljer att göra. Inte hyresvärdens eller dina grannars, säger Ellinor Rapp.

Flera typer av fusk

Hem & Hyra har tidigare kunnat avslöja olika typer av ombildningsfusk. Dels att fastighetsägare gått bakom ryggen på de boende och drivit igenom ombildning med hjälp av en ekonomisk förening.

Men också hur vd:n för landets största ombildningskonsult lät sina vänner skriva sig i tomma lägenheter för att kunna rösta ja till ombildning. Ett avslöjande som senare belönades med journalistpriset Guldspaden och fick regeringen att tillsätta en utredning.

Utredningen föreslog lagändringar som skulle stoppa båda de metoderna. (Se faktaruta). Men hittills har regeringen inte följt utredningens förslag. Kryphålen finns kvar.

”Extremt oseriöst”

– Att ombilda via en ekonomisk förening är inte olagligt, men det är extremt oseriöst att göra så. Att erbjuda hyresgäster pengar för att rösta ja är inte heller förbjudet men mycket olämpligt. Det är inte tanken att man ska göra på det viset, säger Ellinor Rapp.

Hon menar att agerandet, förutom att det är odemokratiskt, riskerar att skapa en ”väldigt konstig” bostadsrättsförening.

– Om ingen av hyresgästerna har råd att köpa sin lägenhet så höjs insatserna för de andra som köper in sig. Det riskerar att bli en väldigt svag förening. Och om kalkylen bygger på att man ska sälja de kvarboendes hyresrätter så är det oseriöst. Man kan inte räkna med de pengarna, säger Ellinor Rapp.

Johanna Bontes är orolig för framtiden.

– Det kan bli odrägligt. Men vi som bott här länge har en väldigt stark sammanhållning. Vi är vana vid att ha dåliga hyresvärdar och att behöva kämpa. De som kommer utifrån och köper känner ju inte varandra. Det kommer säkert att bli knepigt för dem.

LÄS MER:

Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Så fungerar ombildningar – undvik att bli lurad

Fakta: Förslag på ändringar i lagen

Den statliga Utredningen om skärpta kontroller vid fastighetsförvärv överlämnade i september 2023 sitt betänkande Vem äger fastigheten (SOU 2023:55) till regeringen.

I betänkandet föreslås bland annat följande två lagändringar när det gäller ombildningar till bostadsrätter:

  • Två tredjedelar av hyresgästerna måste rösta ja om en ekonomisk förening ska få omvandlas till en bostadsrättsförening.
  • För att få rösträtt på en köpstämma ska en hyresgäst ha varit folkbokförd sedan sex månader på adressen.

Regeringen har ännu inte agerat på betänkandet. Hem & Hyra söker bostadsminister Andreas Carlson för en kommentar.

Läs också Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv” Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört” Nordea godkände lån för bostadsrätt som inte fanns – här är missarna som banken inte vill kommentera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.