Annons

Värden vill ta bort Viktorias och Daniels pool: ”Barnens frizon”

Åstorp En dag kom ett brev från hyresvärden: ”Poolen ska tömmas och bortforslas”. Nu tar fyrabarnsfamiljen strid för att få behålla bassängen som de haft ända sedan de flyttade in: ”Hon lovade att hon inte skulle ändra någonting”.
En man och en kvinna som står i en pool med vatten upp till midjan framför ett hus.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hyresvärden vill ta bort poolen som Daniel Jönsson och Viktoria Eliasson badar i.

Det var 2019 som Viktoria Eliasson och Daniel Jönsson flyttade in i lägenheten i Hyllinge i Åstorps kommun i Skåne. I den gamla arbetarbostaden finns tre hyreslägenheter.

Enligt en överenskommelse med den dåvarande fastighetsägaren fick de sätta upp en pool på baksidan av huset, som också fungerar som deras egen uteplats. Just den lilla egna trädgården och möjligheten att ha en pool var avgörande när de bestämde sig för lägenheten.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi flyttade hit av en anledning. Vi har fyra barn och det här är liksom barnens frizon, säger Viktoria.

Ny ägare oroade inte

Under sommaren badar barnen som är mellan 14 och 17 år ibland två gånger om dagen – även när solen inte värmer på så mycket.

– Sen står de där med blåa läppar liksom och säger ”men det är ju sommar”, säger Viktoria.

Läs ocksåDetta gäller för egen pool om du hyr din bostadEn tvådelad bild som visar en illustration föreställande en rödhårig pojke i badbyxor som står lutad mot kanten på en uppblåsbar pool, samt ett foto på en man framför ett hus.

Viktoria och Daniel var heller inte oroade för att poolen skulle försvinna när ägaren sålde fastigheten och de fick en ny hyresvärd 2021.

– Hon lovade att hon inte skulle ändra någonting, säger Daniel Jönsson.

Ett tvåvåningshus i tegel med en veranda och lite gräsmatta.
Lägenheten som Viktoria och Daniel hyr är den enda som har sin ingång från husets baksida, via verandan.

I det nya kontrakt som de fick i samband med ägarbytet finns en skrivning om att hyresgästerna ska klippa några gräsmattor ”mot att ingen extra kostnad tas för fyllnad av poolen”. Därmed tycker paret att det är helt klart att även den nya hyresvärden vetat om och accepterat den tidigare överenskommelsen om poolen.

Annons

Den pool som familjen har köpt rymmer 10 000 liter, består av en duk som är uppspänd kring en metallställning och står vid ett garage på gräsmattan.

Ville inte skriva på att ta bort poolen

Viktoria och Daniel blev förvånade när de i april i år fick ett nytt hyreskontrakt hemskickat. Av kontraktet framgår den nya hyran, som de accepterat och betalat in. Men det finns också en ändring i hyresvillkoren, som de inte går med på: ”Poolen skall tömmas och bortforslas och trädgården kan njutas av alla hyresgäster”. Efter att ha pratat med Hyresgästföreningen lät de bli att skriva på det nya kontraktet, och nu har hyresvärden vänt sig till Hyresnämnden i Malmö för att få igenom villkorsändringen.

Det tillhör inte vanligheterna att en hyresvärd lämnar tillstånd för en pool, och Viktoria och Daniel säger att de förstår att de har tillgång till något som de flesta hyresgäster inte kan räkna med.

Läs ocksåUteleksaker inte skäl för vräkning

– Det som stör oss är att det fungerade på det här sättet när hon tog över och att hon sedan låtit oss ha kvar poolen – fram tills nu, säger Viktoria.

Har klagat på trasig ugn

Hyresvärdens invändning om att även de andra hyresgästerna ska kunna utnyttja tomten på baksidan tycker paret inte känns övertygande. Dels har grannarna flyttat in senare och vetat om förutsättningarna från början, dels har de själv inte hört av sig till Viktoria och Daniel och sagt att de vill vara i trädgården.

En man som står i ett kök och håller i en lös gummilist som sticker ut ur en öppen ugnslucka.
Lös list. I två år har Daniel Jönsson väntat på att hyresvärden ska åtgärda ugnen.

Paret menar att förklaringen till att hyresvärden numera vill få väck poolen i själva verket handlar om hämnd, eftersom de klagat på andra saker när det gäller boendet. Den ugn som finns i lägenheten fungerar dåligt och eftersom värden inte har gjort något åt det på två år valde de att skicka in en så kallad bristblankett till kommunens miljökontor.

– Hon har sagt att vi inte verkar trivas i och med att vi klagar så mycket och därför kan flytta, säger Viktoria.

Viktoria menar att kommunikationen med hyresvärden fungerade bra i början, men sedan försämrats. Värden har också sagt att hon vill riva altanen på baksidan, trots att den fick ett nytt tak så sent som förra sommaren.

Annons

Hyresvärden: ”Du har inte med det här att göra”

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden Katarina Ortfelt som driver fastighetsbolaget Casa Ortfelt AB. Hon vill inte svara på några frågor om varför hon vill ta bort poolen utan hänvisar till de handlingar som hon har lämnat in till rätten.

– Du har inte med det här att göra utan det är mellan mig och hyresgästerna, säger Katarina Ortfelt.

En kvinna som kliver ut en pool på en stege medan en man gör sig redo att ta sig upp ur vattnet.
Poolen bredvid garaget rymmer 10 000 liter vatten.

Det finns ännu inget datum för när hyresnämnden kommer att ta upp frågan om poolen. Under tiden tänker familjen fortsätta att använda bassängen som vanligt.

– Vi följer alla riktlinjer som man ska. Går vi hemifrån åker locket på och vi låser in stegen, säger Viktoria.

Hon och sambon Daniel hoppas på att hyresnämnden ska ge dem rätt så att de kan bo kvar under samma förutsättningar som när de flyttade in. För att vara helt säkra på att kunna ha en pool skulle de behöva skaffa ett helt eget ställe.

– Vi kommer inte att kunna köpa ett hus. Det är rätt mycket pengar och räntorna idag är höga, säger Daniel Jönsson.

Fakta: Detta gäller för egen pool om du hyr din bostad

Hyresvärden kan säga ja – men säger oftast nej. En uppblåsbar plaskpool räknas dock som en leksak, och kräver inget tillstånd. Här svarar Hyresgästföreningens jurist på vanliga frågor om bassänger och hyresrätter.

Fakta: Så gör du din pool säker

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar detta för pooler som är lösa eller flyttbara:

  • Kontrollera att överdraget är säkert, sitter ordentligt och att små barn inte kan krypa under.
  • Ta alltid bort ytterstegen när poolen inte används.
  • Är det en liten pool så töm den efter användning.
  • Är det en större pool som inte töms – komplettera med staket och grind.

Läs mer på MSB:s hemsida.

Boverket har byggregler och utfärdar olika råd för fasta bassänger – men lösa pooler omfattas inte av kraven. Ett allmänt råd för pooler och bassänger är att ha ett staket som är minst 90 centimeter högt samt ett speciellt skyddstäcke för att förhindra att barn råkar ut för olyckor.

Läs mer på Boverkets hemsida.

Läs också Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.