Värden vill vräka kroniskt sjuka Agnes, 85 – saknar själv bygglov
Hem & Hyra skrev förra veckan om Agnes Fröberg, 85, som den 23 juli ska vräkas från sin lägenhet i stadsdelen Majorna i Göteborg. Trots pågående coronapandemi och att hon är kronisk sjuk, med ett flertal kärlsjukdomar och proteser i båda knäna.
Värden anser att hon haft alldeles för mycket saker hemma, vilket gjort lägenheten svårstädad och lett till skadedjursangrepp. Saken har även avgjorts i hyresnämnden samt hovrätten.
Hem & Hyras artikel har lett till mycket kraftiga reaktioner på sociala medier, och Agnes Fröbergs öde har skildrats av bland andra Expressen/GT och SVT Väst. Nu har även en protest mot vräkningen mobiliserats på Facebook, startad av hyresgäströrelsen 18 aprilkommittén och uppbackad av Hyresgästföreningen Västra Göteborg. I skrivande stund har över 500 människor anmält intresse för att medverka i manifestationen.
Deltagare uppmanas att sprida information om vräkningen, att dela ut flygblad samt att närvara utanför hyreshuset vid tillfället för den planerade vräkningen om några dagar.
Agnes Fröbergs vän Bengt Dahlöf berättar för Hem & Hyra att medborgarinitiativet redan märks av i området.
– Bland annat har en lapp hamnat utanför varje dörr i Agnes uppgång. Hon hade pratat med en av personerna och fått reda på att de även planerar att dyka upp på torsdagen när avhysningen ska genomföras.
Samtidigt har Hem & Hyra ytterligare granskat hotellverksamheten som pågår i fastigheten. I trapphuset visar en namnlista att tolv av 35 lägenheter hyrs ut till ett företag vid namn Forenom apartments – en hotelltjänst som ägnar sig åt korttidsuthyrning till turister och företag.
På företagets hemsida erbjuds för närvarande flera av lägenheterna i huset för kortare uthyrning. En av bostäderna, som motsvarar Agnes Fröbergs i storlek, kostar runt 1 000 kronor per natt att bo i.
Enligt lag måste dock fastighetsägaren söka – och beviljas – bygglov om byggnaden ska användas för ett annat ändamål än den är avsedd för. Till exempel om man vill bedriva korttidsuthyrning av lägenheter i ett hyreshus.
Bryter man mot reglerna riskerar man ett rejält vite.
I våras skrev Hem & Hyra om ett hyreshus i Stockholm, som helt tömts på hyresgäster till förmån för uthyrning via just Forenom apartments. Stadsbyggnadskontorets utredning visade att hyresvärden genom uthyrningen till Forenom apartments sysslade med ren hotellverksamhet och var tvungen att betala ett vite på fyra miljoner kronor om inte verksamheten omedelbart upphörde.
Ingen ansökan
När Hem & Hyra ringer stadsbyggnadskontoret i Göteborg kan de inte hitta någon ansökan om sådant bygglov på den aktuella adressen. I deras register över fastigheten finns ärenden från 1996 och framåt, men inget rör bygglov för korttidsuthyrning.
Frågan blir då om hotellverksamheten i Agnes Fröbergs hus är så omfattande att bygglov faktiskt krävs. Ja, svarar stadsbyggnadskontoret i Göteborg. En tolkning från mark- och miljödomstolen säger att bygglov krävs om en fastighet har fler än fem bostäder för korttidsuthyrning eller kapacitet för fler än nio gäster.
– Det här huset ligger över den gränsen, som är vägledande för hur ärenden bedöms i Göteborg, konstaterar handläggaren.
En utredning kring bygglovet för huset har nu påbörjats, riktad mot fastighetsägaren Legato konsult.
”Ska ta tag i det direkt”
När Hem & Hyra når fastighetsbolaget Legato konsults vd blir han förvånad över det saknade bygglovet.
– Det är inte svaret vi har fått när vi har frågat, att bygglovet inte gäller. Då har vi missat det i så fall. Jag ska ta tag i detta direkt.
När det gäller vräkningen av Agnes Fröberg har fastighetsägaren också börjat ändra riktning. Efter Hem & Hyras granskning och påtryckningar från Hyresgästföreningen har han erbjudit henne ett korttidskontrakt på fyra månader i samma hus.
Agnes har dock tackat nej, då hon vill se en permanent boendelösning.
– Det har aldrig varit vår ambition att säga upp någon hyresgäst och har aldrig tidigare gjort det heller. Det är därför vi har erbjudit den här lösningen, för att sedan kunna sitta med Hyresgästföreningen och hitta en långsiktig lösning, säger fastighetsägaren.
Under vilka villkor skulle ni kunna erbjuda ett permanent boende i huset åt henne?
– Jag kan inte regelverket. Jag måste prata med Hyresgästföreningen och fastighetsägarföreningen.
Hyresgästföreningen har på senare tid följt den oroande utvecklingen i landets storstäder, att fler och fler hyresrätter börjat hyras ut via en mellanhand till ren hotellverksamhet. I höstas tillsattes en särskild arbetsgrupp, som nu aktivt ska motarbeta att en redan skriande bostadsbrist förvärras genom att lägenheter inte längre blir tillgängliga på marknaden.
– Vi har funderat på vilka vägar vi kan gå för att hindra den här typen av lägenhetshotell. En väg vi funderat på är just att granska om bygglov sökts för verksamheten, säger Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.