Annons

Värden vill vräka för vanvård – ifrågasatta bilder blir bevisning

Helsingborg Bilderna visar golv täckta av vinboxar och en genomsmutsig säng. Hyresgästen har vanvårdat lägenheten, menar hyresvärden som vill riva kontraktet. Men värden vill inte berätta vem som har tagit bilderna – vilket får hyresnämndens ordförande att reagera.
En tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".
Foto: Hyresnämnden i Malmö
”Badrummet är fyllt med sanitets- och avföringspåsar”, berättar hyresvärdens jurist som vill riva kontraktet på grund av vanvård. Men hyresrådet undrar varifrån bilderna egentligen kommer.

Vanskötta, ostädade och överbelamrade hyreslägenheter är vanligt förekommande uppsägningsskäl när hyresvärdar vänder sig till hyresnämnden.

Det är också just med hänvisning till vanvård, som en privat hyresvärd har sagt upp kontraktet för en kvinna som hyr en lägenhet i Helsingborg.

Läs ocksåDomare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värdenSopberg i en hyreslägenhet i Stockholm.

Ingen öppnade när värden kom

Hyresvärden fattade tidigare i år misstankar om att lägenheten var i dåligt skick. Värden har skickat flera brev och ringt till hyresgästen, och också bokat in ett möte för att bostadsbolagets personal själva ska kunna komma in och titta i lägenheten för att kontrollera skicket. Men när de kom verkade ingen vara hemma, så de kunde inte komma in. Hyresgästen har heller inte alltid svarat på brev eller telefon.

Sveriges blå lagbok framför ett hus.

Det är inte ovanligt att hyresgäster blir uppsagda med anledning av att de vanvårdat lägenheten. Ofta finns missbruk, psykisk ohälsa eller samlarmani i bakgrunden. En tidigare uppskattning från Socialstyrelsen visar att runt 2 000 personer i landet är hemlösa som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräktEn lagbok och en skurhink.

Men detta fall är ovanligt på så sätt att hyresvärdens ombud har använt sig av bilder som de inte tydligt redogör varifrån de kommer, säger hyresrådet Lena Peterson till Hem & Hyra. Det vanliga är annars att sådana bilder kommer från besiktningar som både hyresvärden och hyresgästen varit med på. Ett hyresråd sitter som ordförande i hyresnämndens förhandlingar och rollen kan jämföras med en domares i en tingsrätt.

Ombud vill inte berätta vem som tog bilderna

Det var Lena Peterson som satt som ordförande när hyresnämnden i slutet av november behandlade uppsägningen.

Hyresgästen själv dök aldrig upp, trots att hon tidigare sagt att hon skulle göra det. Hyresvärdens ombud, biträdande juristen Max Goldman, hänvisade till fotografierna när han berättade varför han ansåg att kontraktet skulle rivas.

Annons
Läs ocksåSe upp – detta får din hyresvärd inte göra

– De här bilderna var tagna från lägenheten under februari 2023 och de visar att prövningslägenheten var i mycket dåligt skick, sa han då.

– Men du, vem är det som har tagit de fotografierna då, frågade hyresrådet.

– Det är ingen information som jag har, svarade Max Goldman.

– Men det är rätt viktigt att veta när, hur och var de är tagna. För det här är ju bara ett påstående från er sida, säger Lena Peterson.

Helsingborgs tingsrätt.
Hyresnämnden hade sammanträde i Helsingborgs tingsrätts lokaler i slutet av november.

Hyresrådet Lena Peterson vill till Hem & Hyra inte säga hur hyresnämnden kommer att bedöma just dessa bilder. Men rent generellt sett säger hon att det är viktigt att veta mer om omständigheterna. Finns det en uppgift om vem som har tagit en bild och i vilket sammanhang, går det i efterhand att kontakta den här personen för att kontrollera uppgifterna.

– Vi har ju en teknisk utveckling i samhället som medför att man kan producera vilka bilder som helst, säger hon.

– Det har att göra med identiteten. Är det den här lägenheten?

Fotograferade genom fönster

När tidningen senare pratar med Max Goldman vill han inte heller då berätta mer om bilderna. Men i hyresnämnden hänvisade han också till andra bilder, tagna vid ett senare tillfälle. Dessa togs av fastighetsbolagets personal när de i juli utan framgång försökte komma in i lägenheten. Istället fotograferade de in genom lägenhetsfönstren.

Annons

Och dessa, nyare bilder visar att det verkligen är samma lägenhet som på de första bilderna, och att det fortfarande är fråga om vanvård, menar han.

– Det är samma vinboxar, det är samma typ av skräp, man ser även sängen, sa Max Goldman i hyresnämnden.

Så oavsett hur hyresnämnden bedömer bilderna tagna vid det första tillfället, så är de förhållanden som de senare tagna bilderna visar i sig ett tillräckligt skäl för att riva kontraktet, menar Max Goldman. Hyresrådet vill inte kommentera detta resonemang innan hyresnämnden fattat ett beslut.

Att hyresvärden inte har fått tillträde till lägenheten är också i sig själv ett skäl till uppsägning, enligt juristen.

Beslut kommer i december

Bostadsbolaget sade upp kontraktet efter besöket i juli och det är denna uppsägning som Hyres- och arrendenämnden i Malmö nu ska ta ställning till. Beslut kommer 15 december.

Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresgästen.

Fakta: Så säger lagen om vanvård
  • En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden och hålla den ren. Den ska vara i gott skick och hyresgästen är skyldig att ”bevara sundhet och ordning inom fastigheten”. Det kallas vårdplikt.
  • Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador.
  • Om detta inte görs handlar det om vanvård.
  • Det är hyresvärden som ska bevisa att lägenheten är vanvårdad.

Källa: lagen.nu

Fakta: Psykisk ohälsa och hemlöshet
  • Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
  • Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
  • Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.

Hem & Hyra har i en rad artiklar synat livet för den hyresgäst som är för sjuk för ett hem.

Källa: Socialstyrelsen

Läs också Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.