Värden ville säga upp Göran sedan hans man dött
Bredvid ljusstaken med det rosa ljuset på köksbordet ligger brevet från hyresvärden, kommunala Gavlegårdarna. Det uppmanar Göran att säga upp kontraktet på lägenheten som stått i Pauls namn.
Paul var amerikansk medborgare och mormon. Han var inte aktiv i kyrkan men han ville vara medlem. Men kyrkan ville inte ha honom med när de fick reda på att han bodde med en man, Göran.
– När brevet där de hotade Paul med uteslutning ur församlingen kom, för åtta år sedan tror jag det var, så skrev jag mig i sommarstugan. Mig kvittade det var jag var skriven, berättar Göran.
Gifte sig på sjukhuset
Paul och Göran fortsatte att leva tillsammans men utan bevis på sin kärlek, de var inte skrivna på samma adress och de var inte gifta mer än de sista 18 dagarna av Pauls liv. De gifte sig på sjukhuset en kort tid innan Paul dog.
Om de varit gifta sedan tidigare hade det inte varit några problem med kontraktet och inte heller om de varit skrivna på samma adress.
När Göran fick brevet från Gavlegårdarna tog han kontakt med Hyresgästföreningen och jurist Anna Hallberg som hjälpte honom att bevisa att han faktiskt bott i lägenheten och att han och Paul dessutom levt tillsammans sedan 1980-talet och att han därför skulle få bo kvar i lägenheten.
– Gavlegårdarna ville först ha det till att det var ett skenäktenskap men sedan fick vi dem att förstå vad som låg bakom att Paul och Göran valt att inte vara skrivna på samma adress och varför de inte gifte sig tidigare, säger Anna Hallberg.
Fick korttidskontrakt
Efter ett par veckor skickade Gavlegårdarna ett korttidskontrakt som skulle gälla en månad i taget och som hade en veckas uppsägningstid till Göran. Nu hänvisade de till att han hade skulder och att han därför inte kunde få ett riktigt hyreskontrakt.
Hyresgästföreningen uppmanade Göran att inte skriva på och skrev till hans hyresvärd att lagen ”ger make rätt att träda i hyresgästens ställe och någon prövning av huruvida maken är godtagbar som hyresgäst ska inte förekomma”.
Till slut backade Gavlegårdarna. Efter att ”ha gått igenom ärendet ytterligare ett par vändor”. Göran fick ett riktigt hyreskontrakt.
”Jag fick lägenheten efter allt som varit! Jag är så tacksam, nu kan jag fortsätta mitt liv!” skriver Göran till Paul på Facebook.
Läs också om vad som hände när Pia Christofferssons mamma dog.
Hur många kan stå på ett hyreskontrakt?– Enligt lagen hur många personer som helst, men de flesta värdar föredrar en person.Gäller samma regler för gifta som för sambos om den som stått på kontraktet dör och den andre vill bo kvar?– Ja. Sambos ska dock ha bott tillsammans under en längre tid, oftast minst tre år, för att få överta hyreskontraktet.Kan den avlidnes barn ta över kontrakt?– Ja, om de är över 18 år, i vissa fall räcker över 16 år. Det är dödsboet efter den döde som formellt överlåter kontraktet. Barnen ska ha bott i lägenheten tidigare.Om man är frånskild och dör och barnen har varannan veckas boende kan den andre föräldern då överta kontraktet för bostaden?– Nej, dödsboet kan bara överlåta det till barnen. Och barnen ska vara över 18 år.Kan man underlätta för den efterlevande att överta ett hyreskontrakt?– Nej, det finns inget man kan göra.Kan man mista sitt hyreskontrakt om man ligger på sjukhus och är döende?– Nej, lagen är ändrad numera.Kan Hyresgästföreningen hjälpa till om det blir problem efter ett dödsfall?– Javisst, och vi kan företräda medlemmen om det skulle bli en rättssak. Om den avlidne var medlem är den efterlevande familjemedlem och kan få hjälp av oss.
Källa: Hyresgästföreningens chefsjurist Susanna Skogsberg.