Annons

Värden ville säga upp Viktoria och Daniel – nu tar de med sig poolen till nästa hyreshus

Åstorp Viktoria och Daniel tog strid för att få behålla barnens pool. Då sade värden upp deras hyreskontrakt. Men nu har tvisten tagit en oväntad vändning. ”Det känns hur bra som helst”, säger hyresgästen Viktoria.
En tvådelad bild: En man och en kvinna som står påklädda framför botten till en flyttbar pool, samt samma par som kliver upp ur vattnet ur samma pool när den är i bruk.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Slutbadat - och slutbott. Daniel och Viktoria flyttar och tar poolen med sig.

Viktoria Eliasson och Daniel Jönsson har hyrt en lägenhet i ett hus i Hyllinge i Skåne sedan 2019. I den gamla arbetarbostaden i Åstorps kommun finns sammanlagt tre lägenheter. Som Hem & Hyra tidigare har berättat hörde hyresvärden en dag av sig i ett brev. ”Poolen skall tömmas och bortforslas”, stod det.

Paret hade enligt en överenskommelse med den tidigare ägaren en pool på baksidan av huset, som också fungerade som deras egen uteplats. Viktoria och Daniel har också uppfattat att den nya ägaren accepterade att de fick ha poolen, eftersom de fick fylla den gratis mot att de klippte gräset.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hyresvärden ville att poolen skulle plockas bort…

Men i april i år skickade värden plötsligt ett nytt hyreskontrakt där det fanns en ändring av hyresvillkoren: ”Poolen skall tömmas och bortforslas och trädgården kan njutas av alla hyresgäster”, stod det.

En man som håller i rör som tillhör en delvis demonterad pool och en kvinna som går mot poolen.
Rör för rör plockas den flyttbara bassängen ned av Viktoria Eliasson och Daniel Jönsson.

Eftersom paret inte ville gå med på att ta bort den pool som deras fyra barn använde ofta, motsatte de sig att skriva på ett nytt kontrakt. Då vände sig hyresvärden till hyresnämnden i Malmö, för att få igenom en villkorsändring och tvinga Daniel och Viktoria att ta bort poolen.

…och att kontraktet skulle rivas

Men detta var inte det enda hyresvärden tog sig för. Det var tänkt att hyresnämnden skulle pröva frågan om poolen i november, men innan dess hörde hyresvärden av sig igen. Nu ville hon inte bara bli av med poolen – utan också hela familjen. Hon sa upp Viktorias och Daniels hyreskontrakt. Eftersom de inte gick med på att flytta vände hon sig återigen till hyresnämnden, för att rätten skulle fastslå uppsägningen.

– Jag tycker det är för jävligt, rent ut sagt, säger Viktoria om att värden ville tvinga dem att flytta.

Viktoria har tidigare berättat att paret uppfattat att hyresvärden velat hämnas genom att ta bort poolen, eftersom de klagat på saker som gäller boendet, som en krånglande ugn. På samma sätt tror Viktoria att uppsägningen också handlar om hämnd, för att de inte velat ta bort bassängen.

Hyresvärden har fört fram flera skäl till att paret ska sägas upp. Bland annat ska de ha tvättat bilen på gatan, laddat en elbil, satt upp en övervakningskamera som filmat ut mot gatan och byggt ett altantak i trädgården utan tillstånd. Några händelser sträcker sig tillbaka till 2021.

Läs ocksåVärden vill ta bort Viktorias och Daniels pool: ”Barnens frizon”En man och en kvinna som står i en pool med vatten upp till midjan framför ett hus.
En tvådelad bild: En man och en kvinna som står i en pool med vatten upp till midjan, samt utdrag ur dokument med text som "Varning för brott mot Miljöbalken", "Varning för olovligt bygge", "Varning angående laddning av elbil".
Daniels och Viktorias hyresvärd har ansökt till hyresnämnden om att de ska tvingas att flytta och hänvisar bland annat till olika varningar som tidigare skickats till hyresgästerna.

Nu kommer dock hyresnämnden inte att pröva om paret verkligen har gjort de saker som värden påstår, och inte heller om dessa är grund för en uppsägning av kontraktet. De har nämligen fått tag i ett annat boende, som de ska flytta till i november. Därför har de själva sagt upp sitt nuvarande hyreskontrakt och efter en överenskommelse med hyresvärden fått en kortare uppsägningstid.

Annons

– Det känns hur bra som helst, säger Viktoria Eliasson.

Kommer att flytta…

Daniel och Viktoria såg ett inlägg på Facebook, från en person som ville hyra ut ett hus i Hyllinge. Eftersom det var många andra som hade kommenterat och ville hyra trodde de inte att de hade en chans.

– Jag menar, vad är oddsen? Där var ju miljontals kommentarer, säger Viktoria.

Men de kontaktade ändå hyresvärden och förklarade sin situation, åkte ut och tittade på enfamiljshuset – och fick erbjudande om att hyra det.

Viktoria beskriver hur det var när hon och Daniel tackade ja.

Läs ocksåDetta gäller för egen pool om du hyr din bostadEn tvådelad bild som visar en illustration föreställande en rödhårig pojke i badbyxor som står lutad mot kanten på en uppblåsbar pool, samt ett foto på en man framför ett hus.

– Vi tittade på varandra och tänkte ”det är nu eller aldrig”. Den här möjligheten kommer inte att komma igen.

Daniel Jönsson ser fram emot flytten.

– Värden säger att vi får göra vad vi vill – bara vi frågar dem först, vilket vi ska göra. Det är positivt, för där vi är nu är man låst och det går inte att göra nånting, säger han.

Annons

…och tar med sig poolen

Viktoria berättar att den nya värden gett klartecken för att familjen ska kunna sätta upp poolen på tomten.

– Det var så roligt att se barnen när vi berättade det – det var länge sedan jag såg dem bli så glada.

En man som står bredvid en tömd pool och en pump och håller i en plastslang.
Daniel Jönsson har skaffat en pump för att kunna tömma poolen fortare.

Det som återstår att diskutera nu är exakt var den ska stå och om det behövs ett trädäck eller någon annan form av tillbyggnad för att poolen enkelt ska kunna täckas över på ett säkert sätt. Poolen består av en duk uppspänd över en metallställning och rymmer 10 000 liter vatten. Nu har paret tömt och monterat ned bassängen, i väntan på transport till det nya hemmet.

Efter att Daniel och Viktoria sagt upp sitt kontrakt har hyresvärden dragit tillbaka sin ansökning om att poolen ska plockas bort. Hyresnämnden har också hört av sig till hyresvärden för att kolla om även ansökan om uppsägningen ska dras tillbaka, men ännu inte fått något svar.

En man och en kvinna bakom en demonterad pool.
Hyresgästerna Daniel Jönsson och Viktoria Eliasson vid sin numera platta pool.

Viktoria säger att det varit psykiskt påfrestande för familjen att inte veta vad som skulle hända, men att hon nu själv lärt sig att vara noga med att i förväg med hyresvärden tydligt reda ut vad som gäller, och se till att överenskommelser finns på papper.

– Fråga om allt, och skriv ner det. Förut var det hela tiden muntligt och då kom det till att ord stod mot ord, säger hon.

Hem & Hyra har varit i kontakt med en representant för hyresvärden Casa Ortfelt AB, som avböjer att medverka.

Fakta: Detta gäller för egen pool om du hyr din bostad

Hyresvärden kan säga ja – men säger oftast nej. En uppblåsbar plaskpool räknas dock som en leksak, och kräver inget tillstånd. Här svarar Hyresgästföreningens jurist på vanliga frågor om bassänger och hyresrätter.

Fakta: Så gör du din pool säker

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar detta för pooler som är lösa eller flyttbara:

  • Kontrollera att överdraget är säkert, sitter ordentligt och att små barn inte kan krypa under.
  • Ta alltid bort ytterstegen när poolen inte används.
  • Är det en liten pool så töm den efter användning.
  • Är det en större pool som inte töms – komplettera med staket och grind.

Läs mer på MSB:s hemsida.

Boverket har byggregler och utfärdar olika råd för fasta bassänger – men lösa pooler omfattas inte av kraven. Ett allmänt råd för pooler och bassänger är att ha ett staket som är minst 90 centimeter högt samt ett speciellt skyddstäcke för att förhindra att barn råkar ut för olyckor.

Läs mer på Boverkets hemsida.

Läs också Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen Köttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hund Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.