Värden ville vräka sjuk man – hyresnämnden sa nej: ”Fanns ingen utredning”
Hyresvärden hade enligt egen uppgift sett att fönster stått öppna vid flera tillfällen i Nyköpingsbons lägenhet. Värden befarade att det kunde ha lett till fuktskador och ville därför inspektera bostaden. Det fanns även en misstanke om felaktigt utförda elinstallationer.
Men hyresgästen missuppfattade begäran om tillträde till lägenheten som värden skickade till honom. Han trodde inte att han behövde vara hemma när inspektionen skulle göras. Och när värden väl kom dit var han på sjukhus och någon kontroll kunde därför inte utföras.
Sjuk och har god man
De eventuella fuktskadorna och den uteblivna inspektionen var två av skälen som hyresvärden, Fastighetsrådmannen 11 AB, anförde när man gick till hyresnämnden för att få mannen vräkt. Dessutom hävdade hyresvärden att mannen saknade behov av lägenheten eftersom han bodde på annat håll.
Men till saken hör att Nyköpingsbon är sjuk och i perioder vårdas på sjukhus. Dessutom har han en god man. Det hade stor betydelse när ärendet prövades av hyresnämnden.
Nämnden konstaterar visserligen att mannen underrättats om att värden ville komma in i hans lägenhet. Men det var inte tillräckligt eftersom hyresvärden kände till sjukhusvistelserna och den gode mannen.
Inte tillräckligt
”Trots detta kontaktades inte hyresgästen eller den gode mannen per telefon eller via e-post den aktuella dagen för begärt tillträde”, står det i hyresnämndens beslut.
I stället ringde värden på dörren, väntade fem minuter för att sedan ringa på igen. Därefter gick man därifrån med oförrättat ärende.
– Det är inte tillräckligt för att visa att mannen vägrat hyresvärden tillträde. Om man vet att det finns en god man hade det väl varit bra att ta kontakt med den personen och säga att man behöver komma in i lägenheten, säger hyresrådet Anders Gustavsson till Hem & Hyra.
Ingen utredning
När det gäller de påstådda fuktskadorna berättade den gode mannen för nämnden att lägenheten inte var vanvårdad. Hon hade varken sett pölar, fläckar eller lossade tapeter när hon var inne i bostaden.
Hyresnämnden konstaterade hur som helst att värden inte hade presenterat några bevis för att Nyköpingsbon hade misskött sin bostad.
– Nej, det fanns ju ingen utredning. En befarad vanvård är inte detsamma som konstaterad vanvård, kommenterar Anders Gustavsson.
Saknar betydelse
Argumentet att mannen saknar behov av lägenheten eftersom han bor på annat håll biter inte heller på hyresnämnden. Mannen är folkbokförd och bosatt i lägenheten och att han vårdas på sjukhus i perioder saknar betydelse i sammanhanget.
Slutresultatet blev med andra ord att nämnden avfärdade värdens alla argument och att Nyköpingsbon får bo kvar i sin l lägenhet. Beslutet kan dock överklagas till hovrätten. Det ska i så fall ske senast den 1 november.
Inga kommentarer
Hem & Hyra har varit i kontakt med den gode mannen samt med en delägare i Fastighetsrådmannen 11 AB. Båda avböjer att kommentera.