Annons

Värden vräker dem mot sin vilja

Vadstena Stefan Lindén och Gert-Olof Holmstén vräks trots att deras värd vill att de ska bo kvar. Orsaken är att Vadstena kommun anser att lägenheterna är förråd.
Foto: Jenny Knutsson
Både Gert-Olof Holmstén (närmast i bild) och Stefan Lindén trivs med sina lägenheter och sina grannar. De vill inte flytta.

Beskedet slog ner som en bomb strax före jul. Hyresvärden meddelade att Stefan och Gert-Olof inte får bo kvar i sina lägenheter på Järnvägsgatan i Vadstena.

– Det kom verkligen som en chock. Vi trivs ju så bra här, säger Stefan Lindén.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran- fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Han och Gert-Olof Holmstén bor i var sin byggnad på en tomt där det också finns två andra hyreshus med sammanlagt fyra lägenheter som inte är berörda. De beskriver grannsämjan som god och är också nöjda med läget, nära slottet och centrum.

Men nu kan de tvingas flytta. Det var efter att deras hyresvärd avled i fjol som dödsbodelägarna, hyresvärdens två vuxna barn, fick klart för sig att kommunen förbjuder att husen som Stefan och Gert-Olof bor i används som bostäder. Anledningen är att byggnaderna enligt detaljplanen är uthus. I planen står uttryckligen att dessa inte får användas som bostäder. Om uthyrningen inte upphör kan kommunen besluta om vite.

Alexander Ivanovic, som ärvt fastigheten tillsammans med sin syster, berättar att de kände sig tvungna att säga upp hyreskontrakten, trots att de egentligen inte vill.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

– Vi vill absolut inte kasta ut någon på gatan. Men vi måste, säger han.

Husen är små, runt 40 kvadratmeter, men har kök och badrum.

Alexander Ivanovic berättar att han själv bodde i en av lägenheterna när han var yngre och aldrig anade oråd.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.

– Men nu har vi förstått att det är otillåtet och tyvärr finns det ingenting vi kan göra åt det, säger han.

Alexander och systern har vid ett flertal tillfällen diskuterat situationen med Vadstena kommun, utan att komma fram till någon lösning.

Annons

– En fastighetsägare kan ta initiativ till en ny detaljplan, men det är inte säkert att utfallet blir som man tänkt sig, säger Patrik Edvinsson, byggnadsingenjör vid Vadstena kommun.

En sådan process kan ta flera år och arbetet bekostas av fastighetsägaren, oavsett vad resultatet blir.

Alexander Ivanovic och hans syster bor i dag på annan ort och vill helst sälja. I mäklarannonsen  anges de två sidobyggnaderna som förrådshus med hobbyutrymmen.

Stefan Lindén och Gert-Olof Holmstén har bestridit uppsägningarna. Gert-Olof har bott i sin lägenhet sedan 2014. Stefan flyttade in så sent som 2017.

– Jag hade en annan lägenhet tidigare men blev glad när jag fick tag på den här som är i markplan med uteplats. Nu känner jag mig lurad, säger Stefan samtidigt som både han och Gert-Olof understryker att de inte känner något agg mot hyresvärden.

– Vi förstår att de måste göra som kommunen säger, betonar Stefan.

Men de båda hyresgästerna har svårt att förstå varför kommunen inte agerat tidigare. Det har gått två år sedan samhällsbyggnadsnämnden, med hot om vite, beslutade att förelägga den dåvarande fastighetsägaren att sluta hyra ut husen som bostäder.

– Vi har haft oerhört hög arbetsbelastning och inte hunnit med tillsynen. Dåvarande fastighetsägarens hälsotillstånd gjorde också  att det inte kändes bra att trycka på för hårt, säger Patrik Edvinsson.

Stefan Lindén och Gert-Olof Holmstén är oroliga för framtiden. De har ställt sig i kö hos kommunala bostadsbolaget Vadstena fastighets AB och även anmält intresse hos ett flertal privata hyresvärdar.

Annons

– Det är samma svar överallt. Det är fullt, det finns inga lediga lägenheter, säger Gert-Olof.

Värden har ansökt hos hyresnämnden om att hyreskontrakten ska upphöra och att Stefan och Gert-Olof ska tvingas flytta. Vid nämndens sammanträde förklarade hyresgästerna att de kan tänka sig att göra det frivilligt om de får upp till ett år på sig att hitta nya bostäder.

Nyligen meddelade samhällsbyggnadsnämnden att man ger dispens för uthyrningen under ett halvår, till och med i höst.

– Vi bedömer att det är skäligt att ge de berörda en chans att hitta en lösning, säger Patrik Edvinsson.

Men de båda hyresgästerna anser att det är för kort tid.

Vad händer om hyresnämnden beslutar att hyreskontrakten ska fortsätta gälla och hyresgästerna bor kvar?

– Då får vi åter ta upp ett rättelseföreläggande och eventuellt besluta om vite, säger Patrik Edvinsson.

Hyresnämnden har ännu inte fattat beslut i ärendet.

Fakta: Detta är en detaljplan

• Med en detaljplan, en karta med tillhörande planbeskrivning, reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut.
• Detaljplanen talar om vad fastighetsägare får och inte får göra för byggåtgärder inom planområdet. Det kan till exempel handla om storlek och höjd på byggnader och vad olika byggnader får användas till.
• Plan- och bygglagen (PBL) reglerar i vilka situationer en detaljplan måste göras. Det är bara kommunen som kan anta en sådan.
Källa: Boverket

Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.