Annons

Värdens ansvar att sanda och skotta

Norrbotten Monica Johansson och hennes son skulle ut och handla. Men Monica kom inte längre än till hyreshusets trappa. Där föll hon handlöst.
Foto: Anneli Lundmark
Monica Johansson ådrog sig en ryggskada sedan hon halkat på en isfläck på trappan.

En tredjedel av alla halkolyckor där människor skadas inträffar på den egna tomten eller i det egna bostadsområdet. Det visar statistik från Konsumentverket.

Monica Johansson är en av de omkring 25 000 personer som skadas varje år i halkolyckor.

Läs ocksåLennart skadade sig i halkan på grund av värdens slarv

– Jag hade sagt till hyresvärden flera gånger att trappan var livsfarlig, men det hände ingenting, berättar Monica.

En dag i mars för två år sedan hände dock det hon fruktat. Hon halkade på en isfläck och ådrog sig en svår ryggskada.

– Plötsligt låg jag bara där. Mer kommer jag egentligen inte ihåg. Men det blev värre och värre i ryggen ju mer veckan gick, till slut åkte jag till vårdcentralen.

Läs ocksåDu ska inte betala när olyckan beror på värdens slarv

Monica hade fått en kotkompression och lider fortfarande av skadan i form av ständiga smärtor och svårigheter med att stå upp längre tid.

Annons

Halkolyckorna räknas i Västerbotten
Hur många halkolyckor vi har totalt i Norrland varje år finns det inga siffror på förutom i Västerbotten. Västerbottens läns landsting för statistik kring skador orsakade av halkolyckor i bostadsområdena. Statistiken baseras på de människor som uppsökt Norrlands universitetssjukhus och primärvårdsjouren vid Ålidhems hälsocentral.

2011 sökte 172 personer vård efter att ha skadats när de halkat eller fallit på snö och is inom bostadsområden. Sex av tio var kvinnor. 45 procent hade frakturer, oftast underarm, handled eller fotled.

Läs ocksåExtremhal vinter för hyresgäster i Luleå

Halkolyckor sker oftast på yttertrappa, när du ska kliva ur/i bilen, gå ut med hunden, gå med soporna eller hämta posten.

Statistiken har sammanställts av Per-Olof Bylund, forskare vid akut- och katastrofmedicinskt centrum, NUS. 

Värden bär ansvaret
Grundregeln är att det är värden som ansvarar för snöröjning och halkbekämpning. Om du halkar och blir skadad kan värden få betala skadestånd. Enligt lagen ansvarar fastighetsägaren för snöröjning och halkbekämpning på sin mark.

Annons

En kvinna i Härnösand föll så illa utanför ytterdörren att hon var tvungen att operera armbågen och fick bestående men. I en förlikning mellan värden och Hyresgästföreningen fick kvinnan 75 000 kronor i skadestånd.

Varje år driver Hyresgästföreningen ärenden där medlemmar halkat och skadat sig utanför bostaden. De flesta ärenden görs upp i godo. Men det är inte självklart att du kan få skadestånd. Det hänger på om man kan visa att fastighetsägaren inte gjort det denne ska för att förhindra olyckan.

– När vi bedömer ett fall kollar vi bland annat hur det snöröjts, halkbekämpats och vilket klimat som rådde vid olyckstillfället. Vi tittar även på om den som skadades själv kunde gjort något för att undvika skadan, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen.

Fakta: Så undviker du att halka

Bra vinterskor och gärna broddar eller andra halkskydd.
Be fastighetsägaren placera en bänk eller stol i vid ingången så att du kan sitta ner och ta på och eller av broddarna när du går in och ut.
Sandning. Bra om det finns tillgång till sand i nära anslutning till din port.
Tala med fastighetsägaren om att använda snöredskap, plogar och skopor som inte ”polerar” snöytan så att den blir glashal.
Uppmärksamma fastighetsägaren på speciella halkrisker, till exempel takdropp från ett brotak som bildar is på trappstegen.
Om du har en brotrapp kan det vara bra att ha ett broräcke att hålla sig i.
Gå försiktigt. Varna dina grannar när du märker att det är extra halkigt.

Läs också Så många skadas i halkolyckor där du bor Stort slit med snön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.