Värdens höjningshets får Karin att flytta: ”Måste finnas en smärtgräns”

Ulricehamn Knappt har 2025 års hyreshöjning trätt i kraft innan värden börjar tala om nästa års höjning. "Det måste finnas en smärtgräns", säger hyresgästen Karin i Ulricehamn.
Höjningshetsen av hyran får en kvinna i Ulricehamn att flytta. "Provocerande av hyresvärdarna", menar Hyresgästföreningens Stefan Lindborg.
Foto: Alice Winroth
Höjningshetsen av hyran får en kvinna i Ulricehamn att flytta. "Provocerande av hyresvärdarna", menar Hyresgästföreningens Stefan Lindborg.

Karin, som egentligen heter något annat, är i 75-årsåldern och hyr sedan ett par år tillbaka av en privat värd i Ulricehamn.

Värden är ansluten till branschorganisationen GFR Fastighetsägarna och låter dem sköta hyresförhandlingarna. 2024 höjdes Karins hyra med 5,45 procent. I januari 2025 höjdes den med ytterligare 5,1 procent.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

För Karin innebar det att månadshyran, vid årsskiftet, gick upp från cirka 8 400 till drygt 8 800 kronor. Men knappt hann hon och grannarna smälta den höjningen innan nästa kalldusch kom. Ett par månader in på det nya året påkallar GFR Fastighetsägarna nya förhandlingar, nu gäller det 2026 års hyror.

Hur ser du på att värden redan nu börjar tala om nästa års höjning?

– Jag undrar hur de tänker. Någonstans måste det ju finnas en smärtgräns för hur mycket de kan höja hyran. Ingen vet hur ekonomin kommer att se ut då, så det finns inget underlag att förhandla på, säger Karin.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Hon tycker att hennes och andra hyresvärdar är dåliga på att förklara vad alla pengar ska gå till. Och att ständigt återkommande hyreshöjningar på de här nivåerna är fullständigt orimliga.

– Särskilt när man upplever att hyresvärden inte tar sitt ansvar gentemot sina hyresgäster, säger Karin, som nu sagt upp sitt kontrakt för att flytta till ett annat boende.

– Även om det troligen blir en hyreshöjning även där på fem procent så kommer jag få ner min hyreskostnad med omkring 2 800 kronor  säger Karin.

Läs ocksåKraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt"En av adresserna som drabbas av den nya hyran, samt Susanne Lindmark, chefsjurist på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen: ”Provocerande”

GFR Fastighetsägarna agerar på samma sätt på fler håll. I regionen berörs hittills följande sex kommuner: Ulricehamn, Vårgårda, Lilla Edet, Strömstad, Tibro, Lidköping.

Stefan Lindborg är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han tycker att Fastighetsägarnas och hyresvärdarnas agerande är provocerande.

– Det skapar stor oro hos hyresgäster som redan har drabbats av flera år av höga hyreshöjningar. Fastighetsägarna har nu uttryckt att “hyresgäster har mer kvar i plånboken och därför kan hyresvärdarna nu kompenseras”. De verkar leva på en annan planet än vi andra. Ska hyresgäster ständigt gå runt med en klump i magen och oroa sig för om pengarna räcker efter hyreshöjningarna, säger Stefan Lindborg

Fastighetsägarna, å sin sida, menar att tidigt påbörjad förhandling kan förhindra retroaktiva hyror och skapa ett godare förhandlingsklimat. Men det är, enligt Hyresgästföreningen, struntprat.

– Man kan inte förhandla om hyrorna på ett underlag som inte finns. Vilket underlag vill Fastighetsägarna förhandla på? Det går inte att tolka detta på något annat vis än att det är ett sätt för Fastighetsägarna GFR att direkt gå till oberoende skiljeman som sätter hyrorna i stället, säger Stefan Lindborg.

Tills ett förhandlingsunderlag finns kommer Hyresgästföreningens motbud vara ingen hyreshöjning.

Fakta: 2025-års hyresförhandlingar i BohusÄlvsborg-Skaraborg

91 procent av hyresförhandlingarna i BohusÄlvsborg-Skaraborg och snittet regionens 38 kommuner landat på 5,0 procent.

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Drog av för hotellnätter – egna hyressänkningar står hyresgästen dyrt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.