Vill inte betala tillbaka överhyror – nu kan värdens hus tvångssäljas

Åstorp Hyresvärden är dömd att betala tillbaka över 400 000 kronor i överhyror – men vill inte betala. ”Ingenting är korrekt”, menar värden men Kronofogden fortsätter mäta ut hennes tillgångar.
Foto: Anders Paulsson/ Petra Martinsson
Efter förhandlingar i Helsingborgs tingsrätt skulle hyresvärdarna betala tillbaka överhyror. När de inte gjorde det självmant kopplades Kronofogden in.

I april och augusti kom Kronofogdens beslut. Över 300 000 kronor utmättes från bankkonton. I november kom ytterligare ett beslut – nu ska ett privat hus säljas och förtjänsten betala resterande skulder.

Hela historien började när Hyresgästföreningen var på besök i en fastighet som ligger i det lilla samhället Nyvång utanför Åstorp i Skåne. De inspekterade brister men upptäckte också att hyrorna låg högt. Senare uppdagades att de inte var förhandlade på många år och under tiden hade värden höjt hyrorna. De skulle ha blivit förhandlade eftersom det fanns en så kallad förhandlingsordning.

Läs ocksåDärför har värden sagt upp alla hyresgäster - infekterad konflikt med stora pengar på spel
Hem & Hyra har rapporterat om konflikten i huset i Nyvång sedan 2020.

För två år sedan, i november 2020, kom hyresnämnden med ett beslut som innebar att hyresvärdarna måste betala tillbaka över 400 000 kronor i överhyra till fyra hyresgäster. Processen hit hade varit mycket infekterad och vid ett tillfälle blev alla på adressen uppsagda.

Hyresgästföreningen fick skadestånd

Vid tiden pågick även ärenden om brister i lägenheterna och hyressänkningar. Hyresgästföreningen företrädde även en hyresgäst som var uppsagd och som krävdes på ett stort skadestånd. I samband med hyresnämndens beslut tilldömdes även Hyresgästföreningen 20 000 kronor i skadestånd för brott mot förhandlingsordningen.

Hyresvärdarna överklagade hyresnämndens beslut men fick inte rätt – däremot ökade deras skuld. Efter förhandlingar i Svea hovrätt innebar beslutet också att de skulle betala nära 70 000 kronor i rättegångskostnader. Också räntor tickar på.

Läs ocksåAnklagar hyresgäster för sabotage – måste själva fixa 15 golv

Sen nästa fajt. Eftersom värdarna inte betalade ut några pengar kom Kronofogden in i bilden. Sedan 2020 har även hyresnämnden beslutat om återbetalning av överhyra för en annan hyresgäst i en annan fastighet.

”Inte rättvist bedömd”

Hem & Hyra når hyresvärden Doriora Bou på telefon. Förutom hon äger Dorinel Bou fastigheten i Nyvång. Doriora Bou anser inte att de har blivit rättvist bedömda i de rättsliga tvisterna.

Hon tycker att det är viktigt lyfta fram att en av de aktuella lägenheterna är 115 kvadratmeter.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Och den hyran ligger på 6 000 någonting, och var finns en sådan hyra i hela Sverige, frågar hon sig.

Enligt hyresnämndens beslut låg den senast förhandlade hyran – som började gälla januari 2015 – på 6 585 kronor. När hyresgästen flyttade in 2017 fick hen betala 11 500 kronor och det är mellanskillnaden som ska betalas tillbaka.

I början av 2021 höll hyresnämnden syn i huset i Nyvång. Resultatet efter det blev bland annat att hyresvärdarna fick fixa till 15 golv.

Vidare anser Doriora Bou att det är hyresgästerna som har orsakat skador i lägenheterna  –  som de har dömts att åtgärda som brister.

– Ingenting stämmer, inget är korrekt, säger hon om de rättsliga tvisterna.

Kommer fortsätta överklaga

Doriora Bou säger att de kommer att fortsätta överklaga så långt de kan tills att de får en rättvis prövning och hon nämner Europadomstolen.

– Rättvisan måste komma fram, säger hon.

Kronofogdens beslut har överklagats. Det senaste är en skrivelse till Högsta domstolen. Det är en begäran om inhibition av ett utmätningsbeslut, att utmätningen skjuts upp och ärendet återgår till Hovrätten över Skåne och Blekinge. Orsaken är att hovrätten inte ska ha väntat in grunder för en överklagan och fattat ett beslut.

– Jag kan tycka att det är synd att de överklagar så mycket med så små möjligheter att få rätt – de drar på sig kostnader – som de inte skulle behöva – vilket inte bättrar på deras ekonomiska situation, säger Viktor Lundgren som är jurist på Hyresgästföreningen och som har varit hyresgästernas ombud.

Ovanligt med utmätningar

Enligt honom är det inte helt ovanligt att hyresvärdar inte betalar men det brukar lösa sig om ärendena hamnar hos Kronofogden. Det är ovanligt att det går så långt som till utmätningar.

Enligt Kronofogden är hyresvärdens skulder idag totalt 149 000 kronor. Från utmätningarna tidigare i år har pengar fördelats till hyresgästerna och Hyresgästföreningen.

För att få in pengar till resterande skulder fattade Kronofogden ett utmätningsbeslut i november av en privat fastighet. Idag ska ingen vara bokförd på adressen.

Enligt Kronofogden återstår viss formalia innan huset kan läggas ut till försäljning – så det dröjer förmodligen till efter årsskiftet. Fram till dess har hyresvärden möjlighet att betala skulderna vilket skulle betyda att det inte blir någon försäljning.

Hyresvärden har möjlighet att överklaga Kronofogdens utmätningsbeslut.

Fakta: Så överklagas ett utmätningsbeslut
  • Den som vill överklaga ett utmätningsbeslut gör det hos Kronofogden, som skickar det till tingsrätten med ett eget yttrande.
  • Under tiden som tingsrätten utreder ärendet gäller Kronofogdens beslut. I vissa fall beslutar rätten om inhibition, vilket kan betyda att Kronofogden inte fått utmäta egendom tills ett slutligt beslut.
  • Det är bara vissa tingsrätter som hanterar överklaganden från Kronofogden. I Skåne är det Malmö tingsrätt och Kristianstads tingsrätt.
  • Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten – men här krävs prövningstillstånd. Hovrättens beslut kan överklagas till Högsta domstolen – också här krävs prövningstillstånd.

Källa: Kronofogden

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.